SMRT KOJA JE ZASENILA SVE Posle ubistva u apartmanu 331, ceo Beograd je pričao samo o Kneletu NA OGLEDALU JE KRVLJU PISALO: BROJ 1
Foto: Stefan Jokić

UBISTVO KOJE JE OSTALO TAJNA

SMRT KOJA JE ZASENILA SVE Posle ubistva u apartmanu 331, ceo Beograd je pričao samo o Kneletu NA OGLEDALU JE KRVLJU PISALO: BROJ 1

Crna Hronika -

Pre 39 godina, 28. oktobra 1992. godine, u 21. godini ubijen je Aleksandar Knežević Knele. Telo momka koji je ostao upamćen po imidžu čiji su simboli bili firmirana trenerka, patike, kratka frizura i zlatan lanac oko vrata nađeno je sledećeg dana u 15 sati u apartmanu 331 beogradskog hotela „Hajat“

Knele
foto: printscreen

Ovaj zločin nikada nije rasvetljen, a telo je pronašla sobarica. Knele je ležao na stomaku, blago raširenih nogu i ruku savijenih u laktovima. Glava mu je bila u lokvi krvi, okrenuta levom stranom lica ka podu, a na sebi je imao trenerku i crne patike. Izjavila je da ga je videla samo na trenutak i da je u stanju šoka istrčala iz sobe.

Mogući motivi

Kao motiv ubistva Kneleta najviše se provlačila teza da je likvidiran u znak osvete jer je oteo džip od Miodraga Miše Cvjetinovića, koji je bio u porodičnoj vezi s Radetom Ćaldovićem Ćentom. Prema drugoj, manje verovatnoj verziji, ubijen je jer je bio blizak s tadašnjom opozicijom.

Ako je tačna verzija prema kojoj je motiv za likvidaciju bilo otimanje džipa, akcija je munjevito planirana. Knele je oteo vozilo oko podneva 28. oktobra. Prodao ga je oko 18 sati, a dva sata kasnije vratio se u Beograd. Istovremeno je organizovana trojka zadužena za likvidaciju i nepunih 12 časova pošto je uzeo džip Knežević je likvidiran.

Obdukcionim nalazom Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, načinjenim istog dana kad je pronađen pokojni Knežević, utvrđene su tri smrtonosne rane: dve sa desne i jedna s leve strane potiljka. Na osnovu podataka iz obdukcionog zapisnika može se zaključiti da je Knele bio primoran da legne na pod pre nego što je likvidiran.

Hajat, soba 331, Knele, Aleksandar Knežević
foto: PrintScreen Legende Devedesetih

Iz izveštaja o kriminalističko-tehničkom pregledu mesta očigledno je da je pucano iz dva pištolja. U sobi su pronađene četiri čaure: prva neposredno kraj ormara s televizorom, druga i treća pored kreveta, a četvrta kraj zida naspram ulaza u sobu. Sve su imale istovetnu oznaku - 14.54, koja govori da su ispaljene iz „kolta 45“. Nije protumačeno šta bi trebalo da predstavlja krvlju ispisan broj 1 u dnu ogledala. Odeljenje krim-tehnike ustanovilo je da ne postoji oštećenje vrata, kao ni brave na sobi 331.

Prema svedočenjima Dušana Kneževića, Kneletovog oca, kao i bliskih prijatelja, Knele se nikada nije razdvajao od pištolja. U sobi, međutim, taj pištolj, iz kojeg su najverovatnije ispaljena tri hica, nije pronađen. Ubice su ga, pretpostavlja se, ponele sa sobom. U sobi je nađen samo okvir sa osam metaka, kao i kutija sa 25 zrna.

Srpska garda

Jedno od prvih objašnjenja Kneletovog ubistva trebalo je da bude njegova veza s Belim i Giškom, odnosno njihovim političkim uverenjima. Kneletov otac je u to vreme tvrdio da likvidacija ima isključivo političku pozadinu. Po njegovom uverenju, još u vreme pogibije Belog postojao je plan da Beli, Giška, Goran Vuković i Knele budu likvidirani iste večeri - po povratku sa skupa Srpske garde održanog u Topoli.

Bivši funkcioner beogradske policije, iz odeljenja za krvne delikte, navodno je kazao ko je ubio Aleksandra Kneževića Kneleta!

Pomen, Giška, 25 Godina
foto: Printscreen AMG Video

- Bio sam na uviđaju u sobi 331 hotela Hajat kada je Knele ubijen. Ležao je na stomaku, upucan s leđa. Mislimo da su u sobi bile dve osobe, jedna koja je očigledno imala nešto da mu saopšti i stajala je ispred njega, i druga, koja mu je stavila pištolj na potiljak i naterala ga da klekne na kolena. Na ogledalu je bio ispisan broj 1, što je možda bila poruka da je Knele prvi sa spiska za odstrel - objašnjava ovaj policajac.

Neki misle da je ovaj broj označavao Kneleta koji je bio broj 1 u Beogradu, neki kažu da ga je onaj koji ga je ubio bio broj 1 ili da je to postao nakon što ga je ubio. Neki su pričali da ovaj broj znači da je Knele bio prvi na spisku za odstrel, a šta je zapravo istina?

"Možda sve ovo zajedno... Pošto je za ubistvo Kneleta i kasnije za ubistvo njegovog najboljeg druga Darka Stanojevića bio osumnjičen i uhapšen Ćentin zet Miodrag Cvijetinović zvani Miša Tajger, neki veruju da je upravo on napisao ovo na ogledalu i da je tada zapretio Darku (koji je navodno pod pretnjom pištolja zakucao na Kneletova vrata i tada je sa njim u sobu ušao i ubica) "On je bio prvi, ti ćeš biti drugi ako nekome kažeš za ovo.", napisano je na Fejsbuk stranici Legende devedesetih.

Aleksadnar Knežević, Knele
foto: Printscreen

Smrt zasenila sve

Čitulje posvećene Kneletu, kojih je u jednom broju Politike bilo 162, zasenile su ratne sukobe u Hrvatskoj i Bosni, domaću političku scenu, ekonomsku bedu... Pevač Džej je pred 35.000 na Sajmu rekao: „Evo jedna pesma koju je napisao moj brat Džamba, a ja je večeras pevam za njega i za mog prijatelja Kneleta, koji nisu večeras s nama...“ Publika je skandirala Kneletovo ime. Na njegovu sahranu došlo je nekoliko hiljada ljudi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track