09:38

Bivši inspektor šokirao nakon zaplene Zarubičine hemikalije MAFIJA OSTALA BEZ POLA MILIJARDE €

akcija u požarevcu

TAMO NEGDE JE VELIKA FABRIKA DROGE: Bivši inspektor šokirao nakon zaplene Zarubičine hemikalije MAFIJA OSTALA BEZ POLA MILIJARDE €

Crna Hronika -

Srbiju je šokirala vest da je policija na jednom seoskom imanju u Požarevcu otkrila 23 tone opasne supstance koja se između ostalog koristi i za proizvodnju sintetičkih narkotika!

Otac i sin iz Vlaškog Dola, podsetimo, prema saznanjima Kurira, uhapšeni su sredinom decembra jer je u njihovom dvorištvu pronađeno više od 23 tone benzil-hlorida i pet kanistera od po 50 litara amfetamina. Reč je o toksičnom i kancerogenom materijalu, koji se koristi čak i u terorističke svrhe, a sirovine se sada nalazi pod kontrolom policije.

Mladen Nikolić, nekadašnji republički inspektor za proizvodnju i promet psihoaktivnih supstanci, otkrio je čemu služe zaplenjene supstance i vrednost tih opasnih materijala.

- Prekursori su supstance koje nisu opojna droga, ali je od njih relativno lako napraviti opojnu drogu. U ovom slučaju je u pitanju benzil-hlorid koji se nalazi na listi prekursora. Strogo je kontrolisana supstanca. Ako se proizvodi negde, mora se kontrolisati koliko se proizvodi, ako se uvozi, ne može se uvesti bez dozvole - rekao je Nikolić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Nikolić se osvrnuo i na navode da je zaplenjena sirovina ranije pripadala takozvanom kralju sintetičkih droga Milanu Zarubici koji je uhapšen još 2003. godine.

- Ovde se pojavljuje supstanca koja se najviše šetala u istoriji Srbije. Hemikalije zaplenjene od Zarubice su pre nekoliko godina uništene. Bile su smeštene u jednom gradu u Zapadnoj Srbiji i koliko znamo trebalo je da budu uništene. Takođe su bile deo jednog konkretnog skandala. Gospodin Zarubica je za vreme jednog slobodnog zatvorskog vikenda uhvaćen kako ponovo pravi amfetamin. Još veći problem je bio taj što je uhvaćen sa istim hemikalijama, koje su i sada nađene, a koje su bile smeštene u SIV-u 1 u sedištu policije - rekao je hemičar.

Mladen Nikolić
foto: Kurir televizija

Nikolić navodi da se mora ispitati da li su to zaista hemikalije koje su zaplenjene prilikom hapšenja Zarubice.

- Meni to izaziva jako neprijatan osećaj u stomaku. Zarubica je uhapšen u februaru 2003. godine, a posle mesec dana je ubijen premijer Zoran Đinđić. Moramo prvo da shvatimo o kojoj sumi pričamo. Te 23-24 tone su dovoljne da se napravi nekih 50 tona spida. Ako računamo 10 evra po gramu ispada da je ovo zaplena od pola milijarde evra. Te iste hemikalije su nestale iz sedišta policije i koliko znam su uništene, a ako nisu uništene moramo se zapitati ko je tu kriv - rekao je hemičar.

Ljuban Karan, obaveštajac u penziji i bivši potpukovnik KOS, osvrnuo se na srpsku policiju i pohvalio njihov rad i naglasio da Srbija nije više mesto za distribuciju narkotika.

- Radi se o tome da je ta količina relativno brzo otkrivena. Srbija nije više zemlja iz vremena Zarubice. Sada se stvari otkrivaju brže. Nije Srbija više mesto za proizvodnju droge. Pokušaja će biti. Nikad i nisam mislio da će mafija odustati od proizvodnja narkotika i prometa tih psihoaktivnih supstanci. Sad je taj led klizav. Mi nećemo biti platforma za proizvodnju, a ni tržište droge. Osobe koje su pokrenule borbu protiv kriminala su uvek u opasnosti. Kao što je to predsednik Vučić. Ta borba će trajati - rekao je Karan.

Nikolić je otkrio koliko je zapravo opasan benzil-hlorid i naglasio da od njega može da se napravi i eksploziv.

Ko je Milan Zarubica?

Doktor Milan Zarubica jedan je od najvećih proizvođača sintetičke droge na Balkanu. Trenutno robija u Makedoniji gde je 2018. osuđen na 11 godina zatvora jer mu je u ilegalnoj laboratoriji pronađeno 300 kilograma droge kaptagon - koju zovu i "hemijska hrabrost" i "lek džihadista", a koju koriste borci Islamske države.

Zarubica, inače nekada ugledni doktor iz Zemuna, prvi put je uhapšen 2003. zbog proizvodnje sintetičke droge i osuđen na 11 godina zatvora. Kad je tokom izdržavanja kazne postao "slobodnjak" nastavio je da se bavi istim poslom pa je ponovo uhapšen u maju 2011.

Priznao je krivicu i osuđen je na još tri godine zatvora. Na suđenju je tvrdio da ne pravi drogu već lekove za koncentraciju.

- Benzinov prsten koji se tu nalazi je vrlo reaktivan. Malim izmenama, recimo hlor zamenite sa grupom koja se nalazi u metanu, dobijate toulen, a od njega se pravi TNT. Ako stavite umesto hlora OH grupu, dobijate supstancu od koje se posle može napraviti nitroglicerin ili neki drugi eksploziv, recimo pikrinska kiselina. To je supstanca od koje se može napraviti bilo šta. Ona se zaista koristi u industriji. Pravdanje uhapšenih da su na primer pravili deterdžente, teoretski je moguće BASF-u, ali ne u dvorištu kuće u Žagubici. Ono što mene plaši, jeste da niko ne bi ukrao te hemikalije ne znajući šta su. Verovatno se u blizini tog dvorišta nalazi skrivena fabrika. Verovatno čak i najveća fabrika u Evropi za proizvodnju droge - rekao je Nikolić.

Osvrnuo se i na Mateja Periša (27) iz Splita koji je nestao u Beogradu nakon što je mahnito trčao ulicama.

- Sami ste ispratili dečka iz Splita. Zasigurno je prema njegovom ponašanju na spidu. Videli ste kako je trčao. Tako čovek reaguje na spid - rekao je hemičar.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:55

MISTERIJA NESTANKA SPLIĆANINA MATEJA: Stručnjak otkrio JEZIVO DEJSTVO droga koje je navodno koristio Periš!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track