IZBEGNUTA TRAGEDIJA NA KOPAONIKU: Skijaš udario glavom o ledeni breg, mogao da strada jer nije imao važnu stvar
Foto: Youtube Printscreen

NESREĆA na ski stazi

IZBEGNUTA TRAGEDIJA NA KOPAONIKU: Skijaš udario glavom o ledeni breg, mogao da strada jer nije imao važnu stvar

Crna Hronika -

Muškarac (45), koji nije nosio kacigu, teško je povređen na ski-stazi Krčmar na Kopaoniku, a za samo tri sata prebačen je uz pomoć Gorske službe spasavanja helikopterom MUP Srbije u Klinički centar u Beogradu. Kako saznajemo, nesreća se dogodila oko podneva.

Našli ga građani

- Muškarac srednjih godina spuštao se skijama niz stazu Krčmar, koja je u rangu najzahtevnijih staza na ovom popularnom skijalištu. On je pod nerazjašnjenim okolnostima pao i zadobio višestruke povrede, od kojih je najopasnija bila povreda glave. Udario je glavom o ledeni breg - kaže izvor Kurira i dodaje:

1 / 3 Foto: GSS

Neverovatna slučajnost

Za Novu godinu uvežbavali spasavanje

Interesantno je da je GSS pre nekoliko dana objavio fotografije sa zajedničkog uvežbavanja sa Helikopterskom jedinicom MUP u proceduri evakuacije povređenih skijaša sa prostora ski-centra Kopaonik. Vežba je izvedena tokom novogodišnjih praznika. - Spasavanje helikopterom je zahtevna tehnička aktivnost koja iziskuje konstantno uvežbavanje procedura i trening svih učesnika radi održavanja visokog nivoa spremnosti. JP "Skijališta Srbije", Helikopterska jedinica MUP i GSS nedavno su potpisale sporazum o saradnji, kojim su, između ostalog, definisane i zajedničke aktivnosti na polju helikopterskog spasavanja i transporta - saopštio je tada GSS.

Izvor ističe da povređeni skijaš nije imao zaštitnu kacigu.

- Zaštitna kaciga je obavezan deo skijaške opreme jer upravo ona štiti od povreda glave. Neophodno je apelovati na građane koji uživaju u zimskim sportovima da neizostavno nose taj deo opreme. Na svu sreću, GSS je pre dve nedelje potpisao ugovor sa MUP o korišćenju njihovih letelica, te je povređeni skijaš za samo tri sata sa Kopaonika prebačen u Beograd - priča izvor:

- Da nije bilo prevoza helikopterom, upitno je kakve bi bile posledice po njegovo zdravlje i da li bi uopšte preživeo transport od Kopaonika do Beograda kopnenim putem.

Komplikovana staza

- Staza je izuzetno komplikovana, koriste je iskusniji skijaši. Na samom početku ona deluje lako, ali je spust dosta teži. U zavisnosti od vremenskih uslova, naročito ako su oni nepovoljni, na ovoj stazi može se stvoriti led na donjem, veoma strmom delu, na kome često ima malo snega. Taj deo predstavlja izazov za skijaše, čak i za one koji su iskusni - objašnjava naš izvor i dodaje da na stazi Krčmar jedan deo puta ide kroz šumu.

Iz GSS su saopštili da je od ove godine usluga hitnog medicinskog transporta dostupna na Kopaoniku.

Kurir.rs /J. R. - J. I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track