MISTERIJA PRVOG MAFIJAŠKOG UBISTVA POLICAJCA U BEOGRADU TRAJE 26 GODINA: Ko je na kućnom pragu likvidirao inspektora Radišića?
Foto: Printscreen/RTS

na današnji dan 1996.

MISTERIJA PRVOG MAFIJAŠKOG UBISTVA POLICAJCA U BEOGRADU TRAJE 26 GODINA: Ko je na kućnom pragu likvidirao inspektora Radišića?

Crna Hronika -

Na današnji dan pre 26 godina ubijen je inspektor Odeljenja za seksualne i krvne delikte SUP Beograd Dragan Radišić.

Ubica, koji do danas nije otkriven, baš kao ni nalogodavac, tog 1. februara 1996, ispalio je smrtonosne hice na Radišića u ranim jutarnjim satima ispred ulaza u zgradu u kojoj je inspektor živeo, u Ulici Marijane Gregoran 49 na Karaburmi. Izvršilac je očigledno dobro poznavao rutinu svoje mete, pa je Radišića sačekao da se vrati iz prodavnice i tada ga likvidirao. U inspektora je ispalio 18 metaka i pritom je koristio prigušivač, pa pucnje niko od stanara nije čuo. Njegovo telo u lokvi krvi pronašla je supruga.

Dragan Radisic
foto: Kurir/Arhiva

Likvidacija Radišića smatra se prvim mafijaškim ubistvom policajca u Beogradu.

Zbog tog ubistva je bio uhapšen izvesni Zoran, ali se ubrzo utvrdilo da sumnja o njemu kao izvršiocu nije opravdana.

Pojedine informacije su ukazivale da se Radišić u jednoj od istraga koje je vodio zamerio opasnom kriminalcu, ali se dalje od toga nije otišlo. Mada su kasnije plasirana uobičajena podmetanja da nije sasvim izvesno da li je Radišić likvidiran zbog posla kojim se bavio ili zbog učešća u poslovima mimo zakona, u njegovoj radnoj biografiji nije postojao nijedan detalj koji bi ukazao na tako nešto. Važio je za potpuno "čistog" policajca, do srži posvećenog borbi protiv kriminala.

Interesantno je da su se i mediji u regionu bavili ubistvom ovog beogradskog inspektora. Tako je posle ubistva hrvatskog novinara Iva Pukanića, zaštićeni svedok Tomislav Marjanović tvrdio da je ubijen "jer je trebalo da dođe u Srbiju kako bi svedočio o nekim ubistvima, među kojima i Dragana Radišića i Radovana Stojičića Badže, a sve u organizaciji Sretena Jocića - Joce Amsterdama".

Sumnjalo se da iza ubistva Radišića možda stoji Jocić, pošto je ovaj inspektor radio u istrazi ubistava Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, i njegove devojke 1995. godine, za šta je Jocić i osuđen. Navodno, Pukanić je znao ime svedoka koji je mogao da potvrdi umešanost Jocića u ubistvo Radišića, a pored toga, vlasnik "Nacionala" imao je i druge podatke.

Na vrhu liste onih koje je policija dovodila u vezu s Radišićevom smrću bio je Zoran Đorđević, zvani Zoća, begunac iz valjevskog zatvora. On je bio osuđen na sedam godina robije zbog dva ubistva, a oba zločina je razrešio Radišić, koji ga je i lično uhapsio. U trenutku ubistva, Đorđević je bio u bekstvu, što je izazvalo sumnju da je upravo on osoba za kojom tragaju. Posle hapšenja u Čačku, međutim, više od 30 svedoka dalo mu je alibi.

Đorđević je kasnije ispričao da je Jocić naručio ubistvo inspektora Radišića zato što je on ispitivao kriminalne radnje kojima su se bavili Jocić i Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac.

U nedavnoj emisiji "Nesalomivi inspektor Radišić" u sklopu serijala "Srce zločina" na RTS, u kojoj je navedeno da se osnovano sumnja, na osnovu otiska prsta s mesta zločina, da je ubistvo izvršio Albanac, nekadašnji diler deviza u Beogradu.

Ovaj Albanac, čije se ime još ne objavljuje, godinama se krije na Bliskom istoku, a naša policija ga je navodno locirala još pre pet godina.

Do najkrupnijeg pomaka u dugogodišnjoj istrazi, jednog od prvih mafijaških ubistava na ulicama Beograda, došlo se zahvaljujući ruskom sistemu za obradu otisaka prstiju.

Materijalni tragovi s mesta ubistva inspektora Radišića ubačeni u novi sistem poklopili su se s otiskom prstiju čoveka koji je tada hapšen zbog dilovanja deviza.

Ipak, misterija i dalje traje...

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja