BEOGRADSKI PINK PANTER PAO ZBOG 500 EVRA! Spektakularno bekstvo Dragana Mikića iz zatvora još se prepričava, izvukli ga komandosi
Foto: Printscreen/Youtube, Le Figaro Printscreen

uhapšen u Novom Sadu nakon deceniju i po skrivanja od policije

BEOGRADSKI PINK PANTER PAO ZBOG 500 EVRA! Spektakularno bekstvo Dragana Mikića iz zatvora još se prepričava, izvukli ga komandosi

Crna Hronika -

Bivši vojnik, taksista, prodavac polovnih automobila i poslovni menadžer, opisali su mediji Mikića nakon što je uhvaćen zbog pljačke draguljarnice u Francuskoj 2003. godine

BEOGRAD - Beograđanin Dragan Mikić (53), vođa međunarodne grupe kradljivaca dijamanata „Pink Panter“, koji je uhapšen u Novom Sadu prilikom pokušaja da izvadi lažna dokumenta, „svetsku slavu“ stekao je pre 15 godina, spektakularnim bekstvom iz francuskog zatvora o kojem i dan-danas bruje tamošnji mediji.

Mikić se smatra jednim od osnivača „pantera“. Kada je njegov identitet obelodanjen, bio je prvi „panter“ čije se ime pojavilo u svim svetskim medijima. To se desilo nakon pljačke draguljarnice „Douk“ u skijalištu Kuršavel na Alpima, koja se odigrala 31. januara 2003. godine.

Dragan Mikić, Pink panter
foto: Le Figaro Printscreen

Pljačkaši su obučeni kao turisti i mašući lažnim pištoljima upali u draguljarnicu i selotejpom vezali radnice. Mikić je uhapšen sutradan nakon što ga je jedna službenica identifikovala dok je kupovao kartu za voz. Pažnju joj je privuklo to što je kartu plaćao novčanicom od 500 evra!

Bivši vojnik, taksista, prodavac polovnih automobila i poslovni menadžer, opisali su mediji Mikića nakon što je uhvaćen zbog pljačke draguljarnice u Francuskoj 2003. godine. Mikić se ponovo se našao na naslovnicama dve godine kasnije kada je uspeo da pobegne iz zatvora Vilfranš sur So. Od tada do hapšenja pre dva dana bio mu se izgubio svaki trag, a samo bekstvo i dan-danas se prepričava, objavio je Alo.

Prema pisanju medija, Mikić je svih ovih godina boravio u Beogradu vešto se skrivajući pod tuđim identitetom.

Bekstvo iz zatvora

„Subota, 16. oktobar, rano popodne u pritvorskom centru Vilfranš sur So. Dragan Mikić, Srbin jugoslovenskog porekla impozantne građe i zatvoren zbog oružane pljačke, upravo je ušao u zatvorsko dvorište u svoju uobičajenu šetnju. Za to vreme jedan kombi se parkirao u blizini zavoda. Iz njega izlaze putnici maskirani kapuljačama i naoružani kalašnjikovima i automatskim pištoljima. Napad je počeo...“ - pisao je francuski „Figaro“ u avgustu 2020. godine podsećajući da je Mikić deceniju i po u bekstvu.

SIN MI JE MRTAV, NIKO NEĆE ODGOVARATI: Obustavljen postupak protiv vozača koji je pregazio dečaka na rođendanu, otac očajan

Mikićevi pomagači postavili su merdevine uz zid zatvora i pucali na kulu koja se nalazila iznad, kako bi sprečili stražara da otvori prozor i uzvrati. Jedan od napadača se merdevinama popeo na zid i u dvorište zatvora bacio vreću sa sekačima za žicu i još jedne merdevine. U unakrsnoj vatri koja je usledila, jedan od stražara ranjen je u butinu.

Dragan Mikić se i 2009. godine našao u udarnim vestima svih svetskih medija. Tada su u Monaku, ispred jednog poznatog kazina, uhapšena trojica pripadnika „Pink pantera“, a jedan od njih navodno je bio Mikić.

Dragan Mikić, Pink panter
foto: Le Figaro Printscreen

Kako su prenosili strani mediji, za njega se verovalo da je sve vreme kod sebe nosio pištolj „magnum 357“, pa je hapšenje izvela specijalna policija naoružana automatskim puškama i šok granatama. Međutim, posle vesti o hapšenju, o Mikiću se više ništa ne može naći u medijima, pa ni kako se opet našao na slobodi.

„Za to vreme Dragan Mikić se penje i stiže na oko osam metara viši vrh. Iza njega, Paskal Džendri, Švajcarac specijalizovan za pljačke banaka. Koristi ovu priliku iz snova da pobegne. Evo ih na drugoj strani...“ - pisao je „Figaro“ pre nešto više od godinu dana uz napomenu da se Srbinu od tada ne može ući u trag, ali i da je sa sobom poneo tajne bande koja je za deset godina prikupila više od 100 miliona evra plena!

Pink panteri, London
foto: Printscreen/Youtube/ iVideo

Mikić je 2008. u Francuskoj u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, a njegova dva saradnika Boban Stojković i Goran Dražić su dobili po deset i šest godina za pljačke u Bijaricu, Kanu, Kurševelu i Sen Tropeu. Pre dva dana ispostavilo se da se svih ovih godina Mikić krio u domovini, ali pod tuđim imenom. Sumnja se da je on koristeći dokumenta druge osobe, izvadio ličnu kartu i pasoš na ime Z. S. u Sremskim Karlovcima.

- Zatim je sa lažnim identitetom u drugom mestu pokušao da izvadi lična dokumenta na ime trećeg lica - saopšteno je nakon njegovog hapšenja.

Policijski službenici su tada ustanovili da je reč o falsifikovanim dokumentima i podneli krivičnu prijavu protiv osobe čiji je identitet Mikić već koristio.

Pink Panteri
foto: Printscreen/Youtube

- Takođe, sumnja se da je on koristeći lažni identitet naveo javnog tužioca da, u skladu sa načelom oportuniteta, izda naredbu o uplati novca u humanitarne svrhe na ime druge osobe - stoji u saopštenju MUP.

Pljačke za koje je osuđen

Kuršavel - odneli su satove i nakit vredan 1,4 miliona evra

Bijaric - ofarbali su klupu preko puta zlatare svežom bojom da bi izbegli dosadne svedoke

Kan - Blindirana vrata juvelirnice razvaljuju „rendž roverom“ švajcarskih tablica i kradu pet dragulja

Sen Trope - Nakon što su opljačkali zalataru koja se nalazi u luci, lopovi su pobegli gliserom.

Kurir.rs/Alo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track