BUKTI NOVI RAT U BALKANSKOM PODZEMLJU: Kavčani u krvavom obračunu sa albanskom mafijom HOĆE DA IH IZBACE IZ POSLA SA KOKAINOM
Foto: AP Matt Rourke

surovo

BUKTI NOVI RAT U BALKANSKOM PODZEMLJU: Kavčani u krvavom obračunu sa albanskom mafijom HOĆE DA IH IZBACE IZ POSLA SA KOKAINOM

Crna Hronika -

Ubistvo Albanca Ergisa Dašija (34) u Ekvadoru otvorilo je temu o komešanju podzemlja koje nastavlja da vodi krvavi rat oko prevlasti, a njegova likvidacija je potvrdila da kavački klan ne miruje.

Sumnja se da je smaknuće Albanca naručio upravo pomenuti klan iz Crne Gore. Ergis Daši je upucan u restoranu koji se nalazi u luci u Ekvadoru iz koje odlaze velike pošiljke droge i to upravo tovari koji idu preko kavačkog klana.

- Daši je bio veza između albanske i ruske mafije. Bila su dva napadača. Jedan je nosio buket cveća što je svojevrsna poruka u smislu odlaska na groblje. Ubijeni je vodio tajni život u Ekvadoru, gde nije imao dosije, a bio je umešan u trgovinu kokainom. U napadu je povređena i žena (26) - otkrio je izvor iz tamošnje istrage.

Albanci su prema jednoj verziji prijavili policiji da u Crnu Goru stiže veliki tovar kokaina čiji su vlasnici kavčani i time ujedno prekršili "sveto pravilo" da nema cinkarenja. Ta droga je ubrzo zaplenjena. Pretpostavlja se da je reč upravo o sedam tona narkotika koji je nađen sa natpisima S.R.B. i R.S.B. Navodno su tom dojavom hteli da kavčane na neko vreme sklone sa tržišta.

A prema drugoj verziji priče Zvicerovi "pajtosi" su preuzeli veći deo distribucije kokaina u Evropi nakon što je kavački klan oslabljen na prostoru Crne Gore i Srbije. To je prema rečima upućenih zasmetalo Albancima u Ekvadoru koji su sa kavčanima sklopili dogovor o saradnji.

Rat između albanske mafije i kavačkog klana počeo je prema navodima iz istrage još prošle godine kad je ubijen Bardok Planaj zvani Kum.

Navodni šef albanske mafije izrešetan je u martu prošle godine dok je bio u automobilu u Skadru, a sumnja je odmah bačena na pripadnike kavačkog klana. Planaja su pratila dvojica napadača koji su ga sustigli nekih 150 metara od kuće u kojoj je živeo. Oružje iz kojeg su pucali pronađeno je u automobilu zapaljenom na prilazima Skadru.

- Kao potencijalne ubice šefa albanske mafije označeni su kavčani. Sumnja se da je okidač za likvidaciju bio gubitak droge - preneli su tada albanski mediji.

Planaj je inače bio glavni osumnjičeni u nekoliko mafijaških istraga, uključujući šverc droge, pranje novca, a pred poterom italijanske policije njegovi ljudi su 2014. godine u more bacili 210 kilograma droge.

Inače, prema nezvaničnim podacima Interpola, u Ekvadoru boravi oko 3.000 Albanaca koji rade u narko kartelima.

Kancelarija UN za drogu i kriminal je u izveštaju konstatovala da su se organizovane kriminalne grupe sa Balkana pozicionirale u sam vrh evropskog tržišta drogom i da su količine koje nabavljaju sve veće.

Radoje Zvicer
foto: Proifmedia, Privatna Arhiva

Klanovi iz Albanije i Crne Gore imaju svoju "stalnu postavu" u zemljama Latinske Amerike, ali i u zemljama Evrope preko kojih se obavlja tranzit. Škaljarski i kavački klan tesno sarađuju sa mafijama iz susednih zemalja jer je tržište narkotika u EU teško najmanje 30 milijardi evra.

Očigledno je da je došlo do problema koji nije mogao lako da bude prevaziđen, a i ubistvo Dašija u Gvajakilu to dokazuje.

Navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, podsetimo, pobegao je u februaru prošle godine neposredno nakon što su uhapšeni njegovi saradnici Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Zvicer je poslednji put navodno lociran u Brazilu. Sumnja se da je preko Bosne i Hercegovine napustio Balkan, a potom mu je do Južne Amerike jedna stanica bila Španija. Pojedini mediji su objavili i da je Zvicer bio lociran u Parizu.

Očigledno je da je imao jake pomagače i dobro pripremljenu logistiku i sigurne lokacije s obzirom na to da je "ispario" dok je bio na merama.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track