MANEKENKA KAŽNJENA ZA DIVLJANJE SA DVOJE DECE U KOLIMA: Jovana za nasilničku vožnju dobila kaznu ispod ZAKONSKOG MINIMUMA?!
Foto: Printscreen/Instagram, MUP

mup

MANEKENKA KAŽNJENA ZA DIVLJANJE SA DVOJE DECE U KOLIMA: Jovana za nasilničku vožnju dobila kaznu ispod ZAKONSKOG MINIMUMA?!

Crna Hronika -

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije otkrio je da je nekadašnja manekenka Jovana Švonja sankcionisana u skraćenom postupku zbog vožnje automobilom 196 na sat sa dvoje male dece u kolima.

Tako ekstremni slučajevi, kako kaže, nisu baš svakidašnji, ali su imali slučajeve da roditelji voze decu pod dejstvom alkohola i da izazovu nesreću u kojoj strada osoba u drugom vozilu.

- Ovaj slučaj je privukao pažnju jer se radi o poznatoj osobi. Mi bismo voleli da se o tome više piše i kad je reč o anonimnim osobama jer je to poražavajuća činjenica da neko sa dvoje dece vozi 196 na sat. I to je u krajnjem slučaju nasilnička vožnja - istakao je Radenković u jutarnjem programu RTS-a.

Dodao je da je supruzi nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde i reprezentativca Srbije Filipa Đorđevića izrečena novčana kazna u visini od 120.000 dinara, a dobila je devet meseci zabrane upravljanja motornim vozilom i 15 kaznenih poena. To su prema njegovim rečima sankcije ispod zakonskog minimuma.

Sankcije ispod zakonskog minimuma

Radenković je naveo da je, nažalost, naša realnost da je tokom prošle godine na putevima u Srbiji nastradala 521 osoba, polovina od poginulih su bili vozači putničkih vozila, a većina su mladi ispod 30 godina.

Istakao je da u toku opsežne kontrole, policajci na terenu daju maksimum, povećan je broj prekršajnih prijava za nasilničku vožnju i za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Međutim, kako je napomenuo, s obzirom na to da i dalje imamo veliki broj saobraćajnih nesreća, pokazano je da same akcije nisu dovoljne.

- U kaznenoj politici postoji potreba da se nešto menja. Juče smo imali dva slučaja nasilničke vožnje. Oba slučaja su kažnjena ispod zakonskog minimuma. Neophodno je da se nađe rešenje - istakao je Radenković.

Vozila tri puta brže od dozvoljenog

Policija je na teritoriji Novog Beograda, podsetimo, tokom noći zaustavila automobil marke BMV kojim je nekadašnja manekenka upravljala brzinom od 196 kilometara na čas i to na na delu puta gde je ograničenje brzine 80 kilometara na čas.

Daljom kontrolom utvrđeno je da joj je istekla vozačka dozvola, a sa njom u automobilu bila su i deca starosti četiri i šest godina.

Govoreći o nesreći koja se dogodila u Ivanjici u kojoj je stradala mlada osoba, kaže da je to čitav niz pogrešnih odluka koji je doveo do nesreće.

- Najpre je u Arilju vozač vlasnik vozila isključen iz sabraćaja zbog alkohola u krvi. Zatim je vozila osoba bez vozačke dozvole koja je izazvala saobraćajnu nestreću i koja je bila pod dejstvom alkohola. Ceh je platila devojka od 17 godina koja se nalazila na zadnjem sedištu - rekao je Radenković.

1 / 11 Foto: Printscreen/Instagram

Napomenuo je da je u najnovijoj akciji policije konrtolisano 1.400 autobusa i 14.000 teretnih vozila, a od toga je 626 autobusa bilo u prekršaju, kao i skoro 9.000 teretnih vozila, što je zabrinjavajuće visok procenat.

Prema njegovim rečima, najveći broj prekršaja je zbog prekoračenja vremena upravljanja vozilom.

Kada je reč o sezoni radova u polju, kada se povećava broj traktora na putevima, kaže da je najvažnije da moraju biti tehnički ispravni, moraju imati noću i žuto rotaciono svetlo. Napominje da uglavnom gde učestvuju traktori u nesrećama najčešće se dešavaju najteže posledice.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track