SRBOMRZAC STIPE MESIĆ STVORIO ZLOGLASNI KLAN OSMANI: Harali podzemljem, bavili se otmicama, prostitucijom, zelenašenjem...
Foto: Stefan Jokić, Damir Dervišagić

teški 300 miliona evra

SRBOMRZAC STIPE MESIĆ STVORIO ZLOGLASNI KLAN OSMANI: Harali podzemljem, bavili se otmicama, prostitucijom, zelenašenjem...

Crna Hronika -

Кlan Osmani je tokom poslednjih decenija zahvaljujući brojnim vezama i dilovima držao značajne pozicije u evropskom podzemlju

Hapšenje Baškima Osmanija u okviru velike akcije Evropola usmerene protiv trgovaca narkoticima i perača para zarađenih ovim kriminalnim poslovima, ponovo je u epicentar interesovanja dovelo porodicu Osmani.

Кlan Osmani, na čijem čelu su trojica braće, Ćazim, Baškim i Burim, tokom poslednjih decenija zahvaljujući brojnim vezama i dilovima suvereno je držao značajne pozicije u evropskom podzemlju.

Aktivnosti braće Osmani, koje su se pokazale izuzetno lukrativnim, nisu promakle ni tajnim službama. Tako su nemački mediji, koji se braćom bave poslednjih 30 godina, pozivajući se na jedan od izveštaja BND (savezna obaveštajna služba Nemačke), objavili da su nekadašnji lideri terorističke organizacije tzv. "oslobodilačke vojske kosova" Hašim Tači, Agim Čeku, Ramuš Haradinaj i biznismen Bedžet Pacoli u samom vrhu organizovanog kriminala na Balkanu, a da ga kontroliše – klan Osmani.

Ćazim Osmani
foto: Damir Dervišagić

Кada je 2008. godine sud u Hamburgu nepravosnažno osudio Burima i Baškima Osmanija jer su podizali građevinske kredite bez pokrića u vrednosti od više od 30 miliona evra, sud, međutim, nije našao da se radi o organizovanom kriminalu, iako je postojalo mnoštvo spekulacija.

Baveći se klanom Osmani, nemački mediji su ih u leto 2006. godine, pozivajući se na informacije BND, koja je procenila da su već teški 300 miliona evra, povezivali sa zelenašenjem, otmicama, prostitucijom, krađama automobila, kao i falsifikovanjem dokumenata.

Izveštavanje medija zaustavila je sudska zabrana, no pritisak je već bio stvoren i braća su deo svog kapitala i biznisa prebacili u Hrvatsku, čije su državljanstvo dobili.

Navodno, kako su mediji objavili, za njih je intervenisao tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Kurir.rs/Objektiv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja