JUSA JE HARAO EVROPOM SA LJUBOM ZEMUNCEM I ĆENTOM: Bulić je izrešetan ispred svog kafića, u sačekuši su ubijena još dvojica
Foto: Printscreen

prošle su 24 godine

JUSA JE HARAO EVROPOM SA LJUBOM ZEMUNCEM I ĆENTOM: Bulić je izrešetan ispred svog kafića, u sačekuši su ubijena još dvojica

Crna Hronika -

Ovog petka navršava se 24 godine od ubistva Jusufa Juse Bulića, bliskog prijatelja i pripadnika klana Ljube Zemunca, a kasnijeg vlasnika FK Železnik.

Bulić je ubijen 4. marta 1998. oko 18.50 u Novom Beogradu, u Ulici Omladinskih brigada, ispred svog kafića "22". U toj pucnjavi stradali su i njegov prijatelj Petar Vujačić i telohranitelj Nenad Raščanin. Pritom su ranjeni Jusin brat Muka Bulić i gost kafića Dragoslav Perić.

Dvojica napadača su napravila "sačekušu" i kada je Jusa Bulić izašao iz lokala, zapucali su iz "kalašnjikova". Prve informacije su govorile da je Bulić uspeo da uzvrati vatru i ispali dva hica ka napadačima, ali su kasnije forenzičari otkrili da iz pištolja u njegovoj ruci nije pucano.

Jusi nije bilo spasa. Imao je 46 godina...

Jusuf Jusa Bulić
foto: Privatna arhiva

Bulić je u kriminalne vode zagazio još 70-ih godina prošlog veka, uz Ljubu Zemunca i Radeta Ćaldovića Ćentu. Zajedno su otišli u Italiju, gde su upoznali Arkana, Gišku i druge "žestoke momke" iz Beograda.

Kriminalnim aktivnostima bavili su se širom Evrope - u Nemačkoj, Holandiji, Engleskoj...

Prvi ozbiljniji sukob sa evropskom policijom Bulić je imao početkom 1977. godine kada je uhapšen u Amsterdamu zbog falsifikovanja vozačke dozvole.

Godinu dana kasnije na zahtev Austrije i Jugoslavije za njim je raspisana poternica zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Veljka Krivokapića u Beču 27. oktobra 1978. u kafiću "Hautpost". Na poternici su, osim Jusinog, bila i imena i njegovih najbližih saradnika - Ljubomira Magaša i Radeta Ćaldovića.

Dok se nalazio u bekstvu, Bulić je uhapšen u pljački katedrale u Kelnu, ali pošto je austrijsko sudstvo odustalo od optužnice za ubistvo Krivokapića, on i Ćaldović su izašli iz zatvora u Austriji, posle čega je Jusa otišao kod Magaša u London. Nedugo zatim zajedno sa Ljubom Zemuncem prešao je u Nemačku.

Međutim, kada je 1986. godine Goran Vuković Majmun u Frankfurtu likvidirao Ljubomira Magaša, Bulić je odlučio da se vrati u Jugoslaviju. Kupio je kafanu "Zona Zamfirova", zatim kockarnicu "Ruski car" i još nekoliko kazina u Beogradu i unutrašnjosti.

Nakon izvesnog vremena nastanio se sa porodicom u Železniku, gde je otkupio i jednu sportsku kladionicu. Pored kafića "Pirana", Jusa je postao vlasnik i kafića "22" na Novom Beogadu.

Široj javnosti postao je poznat kada je preuzeo FK Železnik. Na proslavi plasmana u tadašnju Prvu ligu, Jusa je priredio spektakl. Na terenu stadiona u Železniku pojavio se lav u kavezu, kao živa maskota kluba.

Posle Jusine smrti, njegov sin Aca Bulić preuzeo je vođenje FK Železnik, koji je 2005. ostvario najveći uspeh osvajanjem Kupa pobedom nad Crvenom zvezdom u finalu. Međutim, mladi Bulić je nedugo zatim napustio kormilo kluba koji se potom ugasio.

Kako je za Kurir svojevremeno izjavio Dragan Nikolić Gagi, zbog smrti svog kuma Petra Vujačića odlučio je da učestvuje u likvidaciji Željka Ražnatovića Arkana, zbog čega je dobio 30 godina zatvora.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja