SUĐENJE DECENIJE: Optužnica protiv Belivuka ima 322, a dokazi 10.000 stranica! Tela žrtava komadali, stravične zločine snimali
Foto: MUP RS

specijalni sud

SUĐENJE DECENIJE: Optužnica protiv Belivuka ima 322, a dokazi 10.000 stranica! Tela žrtava komadali, stravične zločine snimali

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu danas počinje suđenje ozloglašenoj grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za brojna teška krivična dela: otimali su i mučili ljude, brutalno ih ubijali, a tela mleli u mašini za mlevenje mesa

Veljko Belivuk, Marko Miljković i još 28 pripadnika kriminalne grupe, koju su, kako sumnja tužilaštvo, formirali kako bi pod paravanom navijačke grupe Principi vršili razna krivična dela i tako preuzeli primat u podzemlju, danas bi trebalo prvi put da sednu na optuženičku klupu najveće sudnice u Specijalnom sudu u Beogradu.

Belivuk i Miljković trebalo bi da budu dovedeni iz pritvora, koji se nalazi u istoj zgradi kao i sudnica.

Odsecali glave

- Dokazi koje je tužilaštvo predložilo nalaze se na skoro 10.000 stranica, raspoređeni su u 33 registratora s pisanim dokazima, DNK veštačenjima, presretnutim komunikacijama i snimcima i slikama sa kamera. Ove dokaze potkrepili su i iskazi dvojice svedoka-saradnika, koji su sa tužilaštvom sklopili sporazume o svedočenju. Na osnovu sporazuma, Bojan Hrvatin trebalo bi da bude osuđen na 15 godina zatvora, a Nikola Spasojević na 14 godina - kaže naš izvor.

Velja Nevolja, Marko Miljković, Ritopek
foto: Zorana Jevtić, Stefan Stojanović, Ana Paunković

Podsetimo, Bojan Hrvatin je u tužilaštvu dva dana iznosio detaljno priznanje. Ispričao je da su sve odluke o tome ko će biti likvidiran donosili Miljković i Belivuk, ali je otkrio i da su i sami učestvovali u krvavim zločinima. - Miljković je sekirom jednim udarcem u predelu vrata ubio Gorana Veličkovića - ispričao je Hrvatin i otkrio ko je sve učestvovao u tom zločinu, ali i na koji način su kasnije isekli telo, samleli ga u industrijskoj mašini za meso u kući u Ritopeku i ostatke bacili u Dunav.

Aplikacija Skaj

Svedočeći o ubistvu Zdravka Radojevića, koji je prvo mučen, on je naveo: - Belivuk je postavio dasku ispod Radojevićeve glave i udarcem sekirom u vrat odsekao mu glavu.

Veljko Belivuk, prema tvrdnjama Hrvatina, lično je 9. decembra 2020. presudio i "pink panteru" Milanu Ljepoji. - Stavili su mu kesu na glavu, uzeli komad žice i obmotali je oko vrata, a onda je zatezali. Pustili su žicu i Belivuk mu je prišao i presekao nožem vrat - navodi se u optužnici.

Milan Ljepoja, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Ubistvo, Kuća Strave, Ritopek
foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas, Privatna Arhiva

Priznanja

Otkrili sve o drogi i silovanju

Osim iskaza dva svedoka-saradnika, s kojima je tužilaštvo sklopilo sporazume o priznaju, prema nezvaničnim informacijama, još dva pripadnika grupe su tokom iznošenja odbrane priznala svoje i učešće ostalih u krivičnim delima. Navodno, optuženi Vladimir Dimitrijević je u policiji priznao da je po nalogu Belivuka skladištio, prepakivao, mešao i prodavao kokain. Drugi okrivljeni Vojislav Đorđević navodno je priznao da je u prostorijama na stadionu u Humskoj svirepo mučen i silovan mladić za kog su sumnjali da ih prati i uhodi po nalogu suprotstavljene kriminalne grupe.

Jedan od ključnih dokaza protiv grupe, koja je optužena za ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića, Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića i Gorana Veličkovića, jesu i poruke koje su razmenjivali putem aplikacije Skaj, za koju su verovali da je šifrovana i da u nju istražitelji ne mogu da uđu.

Brojke

30 optuženih 13 pripadnika klana tereti se za ubistva 5 likvidacija se nalazi u optužnici 2 svedoka-saradnika protiv klana 55 fotografija žrtava nađeno u telefonima

Ovo nema ni u Meksiku

Dan posle njegovog ubistva, 4. avgusta 2020, Miljković se požalio nepoznatoj osobi: "Moram na put malo da se odmorim, odlepiću, brate, samo s leševima blejim... Čudno mi kad vidim živog čoveka... Kako nam kažu braća iz CG: Ono nismo ni u Meksiku videli."

Poruke slične sadržine, u kojima su opisivali kako je teklo mučenje ubijenih i kako su podnosili surove metode, koje su uključivale i seksualno zlostavljanje motkom, gušenje vodom, čupanje noktiju i prženje peglom, razmenjivali su i međusobno. Otkriveno je i da je Miljković 24. decembra 2020. nepoznatoj osobi poslao 55 fotografija žrtava iz klanice. Slike, kako se navodi u optužnici, prati i poruka: "Sve su krvnici bili, ne neki civili."

Kurir.rs/Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track