08:13

Suđenje članovima zloglasnog klana počinje iza zatvorenih vrata ADVOKAT OBJASNIO DETALJE

specijalni sud za organizovani kriminal

VELJA NEVOLJA ODGOVARAĆE NA OVA PITANJA: Suđenje članovima zloglasnog klana počinje iza zatvorenih vrata ADVOKAT OBJASNIO DETALJE

Crna Hronika -

Pred posebnim odeljenjem Specijalnog suda za organizovani kriminal danas će biti održano pripremno ročište Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću i članovima njihovog kriminalnog klana.

Advokat Predrag Savić objasnio je proceduru suda, a potom i istakao da ročište neće biti dostupno javnosti.

- Današnji dan ima striktnu propisanu proceduru suda. Ročište se uvek održava bez prisustva javnosti i pred predsednikom veća. Prvo se tužilac izjašnjava i saopštava osnovne elemente optužnice. Ovde imamo 28 ljudi pa će to malo duže potrajati. Okrivljeni se potom izjašnjavaju o predmetu optužnice. Izjašnjavaju se o tome da li osporavaju optužnicu i na koji način. U principu javnost neće biti prisutna i sve će se završavati iza zatvorenih vrata - istakao je Savić u jutarnjem programu na Kurir televiziji.

Predrag Savić
foto: Kurir televizija

Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije naveo je da nema jače institucije od države.

- Ovo je sve ovoliko trajalo jer smo konstantno imali nova saznanja koja smo morali da obrađujemo. Imamo jedan ozbiljan složen proces. Država je pokazala da nema jače institucije. Ovo je poruka da je država završila ili završava svoju borbu protiv kriminalne grupe koje je označena kao jedna od najsurovijih posle zemunskog klana. Polako će se sve otvarati i videćemo koje tu sve bio umešan - rekao je Milosavljević.

Zoran Milosavljević
foto: Kurir televizija

Savić se osvrnuo na optužnicu i naveo da je istraga vrlo efektivna i da godinu dana za procesuiranje optužnice nije uopšte mnogo.

- Da se razumemo, godinu dana za procesuiranje optužnice u ovoliko obimnom slučaju nije uopšte mnogo. Trebalo je izvesti složena veštačenja i saslušati na stotine svedoka, imamo 28 okrivljenih, to su izuzetno komplikovani i zahtevni postupci izvođenja dokaza. Ovo je bila izuzetno efektivna i brza istraga, tako da je ovo suđenje decenije. Što se tiče optuženih, ja mislim da svima njima preti doživotna kazna. Iz iskustva govorim da ovakvi slučajevi mogu da se vode mnogo duže - rekao je advokat.

Belivukova grupa, koja broji ukupno 30 članova, podsetimo, optužena je trenutno za pet ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja.

U optužnici se navodi da je grupa bila deo kavačkog kriminalnog klana iz Crne Gore koji je godinama u ratu sa škaljarskom grupom. Žrtve klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, njegovog najbližeg saradnika, ubijane su u kući u Ritopeku nadomak Beograda, a nakon ubistava njihova tela su mlevena u mašini za mlevenje mesa, pa bacana u Dunav. Sve ovo stoji u optužnici.

Početak ročišta zakazan je za 14.30 sati.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:19

Velja Nevolja pred tužiocem: Novi detalji u slučaju Belivuk-Miljković!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track