OVAKVE NESREĆE NIKO NE MOŽE DA PREDVIDI: Tragedije u rudnicima česte i u zemlji i u svetu
Rudnik Soko, Foto: M. S., Kurir TV

stručnjak

OVAKVE NESREĆE NIKO NE MOŽE DA PREDVIDI: Tragedije u rudnicima česte i u zemlji i u svetu

Crna Hronika -

U rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje dogodila se tragedija u kojoj je nastradalo osam rudara, a povređeno njih 20.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije kaže za Kurir da je ovo jedna velika tragedija i za rudare, njihove porodice, ali i za državu.

Sokobanja, rudnik, Soko, rudnik Soko, Dom zdravlja Aleksinac
foto: A.P.

- Ovakve nesreće se nažalost dešavaju i teško ih je predvideti - kaže Savićeva i dodaje:

Soko, rudnik, Sokobanja, rudnik Soko
foto: M.S.

- Nažalost, ovakve tragedije su česte u svetu, ali i kod nas. Metan je gas koji nastaje prilikom iskopavanja, opasan je bez boje i mirisa.

Podsetimo, direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodobljub Živadinović rekao je da je nastradalo osam rudara, a povređeno njih 20 i da su uglavnom u pitanju lakše povrede.

- Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac - rekao je Živadinović za RTS i dodao da nema informacije koliko je još zarobljenih rudara.

- Radi se o aleksinačkoj smeni, tako da je većina rudara iz Aleksinca. U rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje obrušio se deo jame i rudari su ostali zarobljeni, javlja RTS.

- Noćas se dogodila se nesreća u rudniku, ali ništa za sada ne možemo da kažemo. U toku je akcija spasavanja. Biće obraćanje kasnije - potvrdio je direktor rudnika Soko Drago Milinković za Informer. Nezvanicno došlo je do zarušavanja okna u rudniku i kameni matrijal je pao i zatrpao rudare.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track