GODIŠNJICA NAJMISTERIOZNIJEG ZLOČINA U SRBIJI: Ovo su svi najvažniji datumi u slučaju ubistva pevačice Jelene Marjanović
Foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva

6 godina posle

GODIŠNJICA NAJMISTERIOZNIJEG ZLOČINA U SRBIJI: Ovo su svi najvažniji datumi u slučaju ubistva pevačice Jelene Marjanović

Crna Hronika -

Ni 6 godina od ubistva Jelene Marjanović (33), pevačice Granda, počinilac, koji je sa više udaraca tupim predmetom u glavu usmrtio ovu mladu ženu - nije u zatvoru. Najmisteriozniji zločin, koji je potresao celu Srbiju, čeka sudski epilog, a na optuženičkoj klupi je Jelenin suprug, Zoran Marjanović, koji je negirao delo.

Ovaj zločin "preživeo" je nekoliko verzija, a ono što se sigurno zna, danas, 6 godina kasnije jeste samo da je Jelena nestala u subotu, 2. aprila 2016. godine oko 15 sati dok je trčala nasipom u borčanskom naselju Crvenka. Kako je tada izjavio još njen suprug Zoran, ona je na nasip otišla sa njim i sa ćerkom. Nakon trčanja, trebalo je da ode prvo kući, a zatim da poseti bolesnu majku Zoricu, koja je, takođe, živela u Borči. Umesto svega toga, sutradan, u nedelju, 3. aprila u kanalu nedaleko od nasipa pronađeno je njeno unakaženo telo.

Jelena Marjanović, 6 godina od smrti
foto: Nemanja Nikolić

Nestanak je policiji prijavio, nešto pre 20 časova u subotu, 2. aprila, suprug Zoran, posle čega je policija počela potragu. Najpre je pronađen Jelenin mobilni telefon, a zatim i njeno telo. Obdukcija je pokazala da nije silovana, a da je usmrćena između 16.30 i 17 sati tupim predmetom sa kojim joj je zadato oko 20 udaraca po glavi i telu. Utvrđeno je da se mesto zločina nalazi između 50 i 100 metara od lokacije gde je pronađeno telo.

Po prvim informacijama, pevačica je oteta i ubijena na nasipu. Zatim se pojavila verzija da je usmrćena sa jedne, a zatim bačena u kanal sa druge strane nasipa. Jedna od verzija je bila i da je oteta na nasipu, strpana u automobil u kojem je ubijena izvan Borče, a zatim bačena u kanal. Pominjalo se i da je Jelena bila živa kada je bačena u kanal sa žabokrečinom, jer joj je tokom obdukcije nađena voda u plućima.

I akteri ovog čina menjali su se iz dana u dan. Postao je sumnjiv svaki biciklista, čovek sa štapom, vozač plavog karavana… Tokom višemesečne istrage saslušano je više od tri stotine svedoka, a cela porodica Marjanović je išla na poligraf.

Skoro dve godine nakon ubistva, 9. februara 2018. godine, Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Jeleninog supruga Zorana Majanovića.

Suđenje još traje, na sledećem ročištu, koje je zakazano za 4. maj trebalo bi da se završi iznošenje dokaza, a zatim da se zakažu i završne reči, što će reći da proces, koji je bio pod budnim okom javnosti i na kojem je uglavnom bilo burno u sudnici, ulazi u završnicu.

Jelena Marjanović, 6 godina od smrti
foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva

HRONOLOGIJA DOGAĐAJA

2. april 2016.

- 15 h - Jelena Marjanovič nestala tokom trčanja na nasipu u naselju Crvenka, u Borči

- 20 h - Zoran Marjanović prijavio policiji nestanak svoje supruge. Prethodno je to pokušala da uradi i njihova kuma Vera, međutim, rečeno je da moraju članovi najuže porodice. Odmah nakon zvanične prijave, više desetina policijskih službenika iz Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za Grad Beograd i Uprave kriminalističke policije počeli su da pretražuju teren u Borči, gde je poslednji put viđena

3. april 2016.

- 3 h - policija pronašla Jelenin mobilni telefon na polovini staze gde je trčala

- 13 h - u kanalu na nasipu, tik uz vrbu i banderu, pronađeno Jelenino telo. Tadašnji ministar olicije Nebojša Stefanović saopštio je da prvi rezultati ukazuju da je ubijena. Na telu i glavi je imala vidljive povrede koje su nanete tupim predmetom. Pet metara od mesta gde je nađena, pronađeni su i njena patika, dukserica, šnala za kosu i tragovi krvi

- 14.30 h - policija razgovarala sa Zoricom Krsmanović, Jeleninom majkom sa kojom se pevačica čula koji minut pre ubistva. Na ispitivanju u policiji odvedeni su i Zoran Marjanović i njegov otac Vladimir.

- 22 h - Vladimir je pušten iz policije, dok je Zoran zadržan u pritvoru.

4. april 2016.

Obdukcija je pokazala da Jelena, koja je ubijena sa 20 udaraca tupim predmetom u glavu, nije silovana. Od siline udaraca nesrećnoj ženi je na nekoliko mesta napukla lobanja usled čega je došlo do unutrašnjeg krvarenja.

5. april 2016.

Inspektori iz kuće Marjanovića izneli luk i strele. Nakon 48 sati, Zoran pušten iz pritvora. Protiv njega nije podneta krivična prijava. Prošao oba poligrafa.

7. april 2016.

Na groblju Zbeg, u Borči, sahranjena Jelena Marjanović. Istog dana policija je privela na saslušanje jednog od braće iz Crvenke, koji je pušten odmah nakon ispitivanja.

8. april 2016.

Zoran Marjanović se vratio u policiju da uzme svoj "mercedes" koji mu je privremeno oduzet zbog veštačenja tragova. Istog dana izjavio da je ubeđen da je njegovu suprugu ubio neko ko je bio ospesivno zaljubljen u nju, kao i da je čuo da su u Zemunu pronađena kola sa tragovima krvi njegove supruge.

13. april 2016.

Ispod noktiju ubijene pevačice nije izolovan DNK druge osobe, odnosno ubice, što ukazuje na to da se tokom napada nije branila.

14. april 2016.

Inspektori pretresali kuću i dvorište Marjanovića u prisustvu forenzičara i svedoka. Odneli dve kese pune obuće i tepih.

19. april 2016.

Istragom utvrđeno da je Jelena poslednji telefonski poziv obavila sa majkom kao i da je ubijena samo sedam minuta nakon što se telefonom čula sa njom. Istog dana kumi Veri zaplenjene stvari.

20. april 2016.

Policija uzela snimke sa video nadzora porodice Jahović iz Crvenke, kao i prodavnica u tom naselju a na kojima se vidi jurnjava automobila koji pripadaju Marjanovićima.

6. maj 2016.

Objavljeno da jedan od izolovanih ženskih DNK tragova koji su nađeni na trenerci Jelene Marjanović (33) koja je mučki ubijena pre više od mesec dana pripada njenoj svekrvi Zorici Marjanović.

11. maj 2016.

Mladić N. M. uhapšen je na groblju tokom odavanja 40-dnevnog pomena ubijenoj pevačici.

31. maj 2016.

Na nasipu u borčanskom naselju Crvenka, postavljanjena spomen-ploče u čast sećanja na zverski ubijenu pevačicu. Na spomenu od granita ugraviran je anđeo i violinski ključ sa notama.

21. jun 2016.

Jelenina svekrva saslušana u policiji

Jelena Marjanović, Zoran Marjanović
foto: Privatna Arhiva, Dragan Kadić

22. avgust 2016

Protiv medicinske sestre iz Beča, Rade Matić, Jelenin svekar Vladimir, podneo je krivičnu prijavu zbog njenih izjava u kojima tvrdi da joj je nudio novac i pozivao na orgije.

29. avgust 2016.

Podignut spomenik Jeleni Marjanović.

16. septembar 2016.

Zoran Marjanović ponovo je saslušan u policiji.

Jelena Marjanović, 6 godina od smrti, Zoran Marjanović
foto: Nemanja Nikolić

24. septembar 2016.

Procureo snimak sa slavske proslave porodice Marjanović, na kojima se četiri meseca pre no što će biti svirepo ubijena, vidi Jelena Marjanović sa masnicom na licu.

4. oktobar 2016.

Umrla majka Jelene Marjanović, Zorica.

6. oktobar 2016.

Jelenin svekar Vladimir Marjanović doživeo infarkt.

15. novembar 2016.

Jelenina svekrva Zorica Marjanović osuđena je na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog bavljenja nadrilekarstvom.

15. septembar 2017.

Uhapšen Zoran Marjanović u Borči. Njemu je određen pritvor od 30 dana.

9. februar 2018.

Podignuta optužnica protiv Zorana Majanovića.

12. jul 2018.

Zoran Marjanović izašao je iz pritvora posle skoro deset meseci.

4. april 2019.

Zoranu vraćeno starateljstvo nad Janom.

3. jun 2019.

Potvrđena optužnica protiv Marjanovića. Prethodno je dva puta vraćana na dopunu.

11. septembar 2019.

Počelo suđenje za ubistvo pevačice. Marjanović negirao zločin koji mu se stavlja na teret.

28. septembar 2021.

Preminuo Jelenin svekar Vladimir Marjanović nakon srčanog udara.

23. mart 2022.

Održano poslednje ročište u sudskom procesu. Izvođeni su dokazi u okviru kojih su pušteni i tonski zapisi Zoranovih poziva policiji u trenutku nestanka Jelene na nasipu.

Zorana inače tužilaštvo tereti za krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina a brani se sa slobode.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track