UDAR NA NARKO MAFIJU U BIH: SIPA i MUP Republike Srpske hapse pripadnike zemunskog klana?! Privedeno 12 kriminalaca
Foto: Youtube prtscr / O Kanal

akcija "ira"

UDAR NA NARKO MAFIJU U BIH: SIPA i MUP Republike Srpske hapse pripadnike zemunskog klana?! Privedeno 12 kriminalaca

Crna Hronika -

Grupa je povezana s kriminalcima iz Bosanske Gradiške i Milivojem Lovrenovićem, osumnjičenim za ubistvo Strahinje Stojanovića

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od jutros sprovode veliku akciju kodnog naziva "Ira" širom Bosne i Hercegovine, koja je usmerena na razbijanje organizovane kriminalne grupe, prenosi portal Avaz.

- Grupa je povezana s kriminalcima iz Bosanske Gradiške i Milivojem Lovrenovićem Čarugom. Svi su koristili Skaj aplikaciju. Među uhapšenima su članovi zemunskog klana. Do sada je uhapšeno 12 osoba - piše ovaj bosanski portal.

- Pretresi se vrše zbog sumnje na krivična dela organizovani kriminal, neovlašćena trgovina drogom, oružjem i vojnom opremom, te pranje novca iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kao i zbog krivičnih dela primanje mita u obavljanju privredne delatnosti, odavanje službene tajne i telesne povrede - rečeno je iz SIPA-e za medije u BiH.

strahinja stojanović i osumnjičeni lovrenović
strahinja stojanović i osumnjičeni lovrenovićfoto: Mondo/Anja Konstantinović, Privatna Arhiva

Podsetimo, Milivoje Lovrenović, koji se dovodi u vezu sa sada uhapšenom kriminalnom grupom, je na Interpolovoj poternici zbog ubistva Strahinje Stojanovića, koji je 13. septembra 2020. godine na Novom Beogradu raznet u eksploziji bombe postavljene pod njegov džip. Sedam dana kasnije inspektori su identifikovali Lovrenovića kao direktnog izvršioca ovog zločina.

- Sumnja se da je Milivoje bombu, velike razorne moći, postavio ispod Stojanovićevog vozila. Zatim ga je pratio na električnom biciklu i to od Strahinjinog stana na Galenici, koji se s devojkom iz Kolumbije Sonjom Suarez Gomez uputio na auto-trke na Ušću, do ulice Omladinskih brigada, trasom dugom osam kilometara, gde je na kraju pozivom s mobilnog telefona aktivirao eksploziv - podseća izvor.

U trenutku eksplozije u vozilu sa Strahinjom bila je i njegova devojka iz Kolubije, koja je ostala nepovređena, jer je bomba imala usmereno dejstvo samo na vozača.

Inače, Milivojev sin Dušan Lovrenović (28) uhapšen je u martu u Hrvatskoj nakon što je tri meseca bio na poternici. Lovrenović mlađi je bio na poternici, nakon što je policija u Republici Sprskoj u decembru prošle godine u akciji "Storidž 2" razbila njegovu kriminalnu grupu i uhapsila 20 osoba zbog sumnje da su se bavili nedozvoljnom trgovinom narkoticima i oružjem. Podsetimo, tada su bosanski mediji pisali da se sumnja da je ova banda oružjem snadbevala i ekipu Veljka Belivuka. Pretpostavlja se da je deo tog naoružanja zaplenjeno u Ritopeku, prilikom hapšenja Belivuka i njegovih vojnika, i da su možda čak i neke likvidacije izvršili upravo s tim oružjem.

(Kurir.rs / Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track