13:08

Oglasili se advokati nakon hapšenja Dejana Lazarevića i Darka Šarića

dan posle akcije policije

OGLASILI SE ADVOKATI NAKON HAPŠENJA ŠARIĆA I NJEGOVIH SARADNIKA: Nije poznato zašto je Mišić promenio prezime PRETRES DUGO TRAJAO

Crna Hronika -

U međunarodnoj policijskoj akciji uhapšen je Darko Šarić za koga se prema nezvaničnim informacijama sumnja da je organizator kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike.

Uhapšeni su i njegov advokat Dejan Lazarević i navijač Uroš Mišić.

Prema rečima advokata Predraga Savića i predsednika Advokatske komore Momčila Bulatovića, teško je sada govoriti o tome koja je uloga Dejana Lazarevića u čitavom ovom postupku.

- Mi kao advokati smo u teškoj situaciji da analiziramo ove događaje. Ovde je malo informacija, pogotovo kada je u pitanju hapšenje advokata. Ovde je očigledno na ispitu ne samo uloga advokature, već i cele države i efikasnost njenih državnih organa. Sve je stavljeno u izlog - rekao je Savić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Momčilo Bulatović Predrag Savić
foto: Kurir televizija

Predsednik Advokatske komore Momčilo Bulatović istakao je da poznaje advokata Dejana Lazarevića veoma dugo i da sumnja da je on uradio išta protivzakonito.

- Dejana Lazarevića znam dosta dugo. On se dugo bavi ovim poslom i ozbiljan je advokat. Ne vidim nikakav problem u tome što je branio Veljka Belivuka i Darka Šarića. Iznenađen sam njegovim hapšenjem. Ne verujem da je gospodin Lazarević prekršio neku granicu koja je za advokata potrebna i da bi ušao u nešto što je nedozvoljeno - kaže Bulatović.

Pretres advokatske kancelarije, prema njegovim rečima, sprovodi se pod drugačijim okolnostima, nego pretres stana ili poslovnog prostora običnog građanina.

- Kad se vrši pretres advokatske kancelarije ili stana, onda predsednik Advokatske komore odredi nekog advokata koji će prisustvovati tom pretresu. U ovom konkretnom slučaju, odredio sam više advokata, s obzirom na to da je pretres dugo trajao. U ovom trenutku je sve u osnovama sumnje da je kolega Lazarević učestovovao u nečemu što je nezakonito, a da li to jeste ili nije tako pokazaće rezultati istražnog postupka koji se vodi - naveo je Bulatović.

Momčilo Bulatović Predrag Savić
foto: Kurir televizija

Naglasio je da je pretres kancelarije advokata specifičan.

- Nije ista situacija kad pretresate stan običnom čoveku koji se sumnjiči za nešto i kada to radite kod advokata. Imate poziciju advokata gde je on vezan nekom poslovnom tajnom i gde drži neke podatke koji su proizvod njegove komunikacije sa klijentom - kaže Bulatović.

Savić je istakao da je osnovna karakteristika organizovanog kriminala da se ubaci u institucije.

Uroš Mišić ponovo u žiži javnosti

Advokat Predrag Savić istakao je da mu nije poznato zašto je Uroš Mišić promenio prezime.

- Ja ga znam iz perioda kad je bio dobro vaspitano dete, koje su smestili u zatvor za delo koje nije počinio. On nije gurao baklju policajcu u usta, da je to radio, ubio bi policajca. Na kraju je osuđen za ono što je učinio. Prvostepena presuda i optužnica su bili na tankim nogama - kaže Savić.

Dodaje da mu nije poznato zašto je Mišić menjao prezime.

- Njegovi su iz istog kraja gde i ja i ta porodica je poznata pod oba prezimena. Mnogi misle da oni koji su osuđivani menjaju prezime da se ne bi povezivali više sa prethodnim nezakonitim radnjama, ali da li je to i u ovom slučaju, nije mi poznato - isakao je advokat Predrag Savić.

- To nije ništa novo. Meni je jedna druga stvar pomalo fascinantna. Da su predstavnici tako moćnih organizovanih kriminalnih grupa koristili Skaj aplikaciju, koja je proizvedena u FBI, sa ciljem da se prisluškuju duži vremenski period predstavnici organizovanog kriminala ili drugog krupnog kriminala. Mnoštvo dokaza su ostavili na tim Skaj telefonima i to govori da oni posvećuju veliku pažnju svojoj bezbednosnog kulturi, ali je neverovatno da su toliko verovali jednoj aplikaciji - istakao je Predrag Savić.

Konsiljere mafije teška reč

Advokat Momčilo Bulatović je naveo da nema potrebe da samo advokati budu obeleženi ovim hapšenjem.

- Konsiljere je teška reč. Zašto bi dva policajca i advokat Dejan Lazarević bili obeleženi, a nigde nemamo ime sudije koji je uhapšen u ovoj akciji - kaže predsednik Advokatske komore Srbije.

Momčilo Bulatović Predrag Savić
foto: Kurir televizija

Prema rečima Bulatovića, došlo je do toga da je tužilaštvo pokrenulo postupak.

- Došlo je do toga da je Tužilaštvo za organizovani kriminal krenulo neki postupak i verovatno će doneti odluku da se pokrene istraga za neka krivična dela. Prikupljaće se dokazi da bi se taj kvalitet osnova sumnje podigao na neki viši nivo - kaže Bulatović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:43

Pali u Hrvatskoj zbog veze sa Šarićem: Akcija hapšenja osumnjičenih za šverc droge

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track