"STEFANOVIĆ JE BIO DRZAK I BEZOBRAZAN" Dijana Hrkalović iznosi odbranu: Sve sam radila po nalogu ministra!
Foto: Nemanja Nikolić, Damir Dervišagić

specijalni sud

"STEFANOVIĆ JE BIO DRZAK I BEZOBRAZAN" Dijana Hrkalović iznosi odbranu: Sve sam radila po nalogu ministra!

Crna Hronika -

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka upravo je počela iznošenje svoje odbrane na optužbe koje su joj stavljene na teret. Ona je za govornicu izašla noseći nekoliko papira, pa je sudija je upozorila da odbranu ne može da čita ali da može da se posluži beleškama.

- U vezi prve tačke optužnice želim da istaknem nekoliko stvari. Nalog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova bio je da se sačeka sa slanjem izveštaja - navela je optužena, govoreći o navodima optužnice u kojima se navodi da je pomogla Belivuku i Miljkoviću u postupku koji je protiv njih vođen zbog ubistva Vlastimira Miloševića.

- Kao tadašnji sekretar UKP informisana sam verovatno od nekoga iz službe za kriminalističku analitiku koja je vršila analizu telefona, da se u nekim prepiskama pominju ministar Stefanović, neki tužioci, policacjci. Ministar Stefanović je uvek tražio da bude obavešten neodložno o takvim stvarima. Ja sam ga obavestila i on je naložio da mu se taj materijal dostavi, što sam ja i učinila - navela je Dijana Hrkalović tvrdeći da je ministru materijal dostavila u zatvorenoj koverti i da uopšte nije znala šta unutra piše.

1 / 9 Foto: Nemanja Nikolić, Nenad Kostić

- Izdao je naređenje da pozovem Milenkovića i da Milenkoviću kažem, citiram "da sačeka sa slanjem izveštaja". Zatim, nakon toga je usledilo nekoliko pisanih i usmenih urgencija Nataše Krivokapić, ja sam rekla da moramo, ali je njegov nalog ostao isti, da se sačeka sa slanjem. Kod poslednje urgencije,u julu 2017. ministar mi je na drzak i bezobrazan način rekao "ukoliko ima neki problem sa tim predmetom, neka se obrati ministru Nebojši Stefanoviću", govoreći o sebi u trećem licu. Znam da posle toga što je ministar poručio gospođi Krivokapić ona više nije slala urgencije. Sledeća je tek stigla osam meseci kasnije, od suda.

Želim da se izjasnim i za sledeće. Nije mi jasno na osnovu čega tužilac tvrdi da sam nekome obezbedila bolji procesni položaj, o kom odlučuje sud. Ne znam kako je kašnjenje izveštaja moglo da utiče na presudu. Taj materijal je dostavljen, sud je ostao pri oslobađajućoj presud - navela je ona, tvrdeći da ni na koji način nije postupaka u predmetu koji je vođen protiv Belivuka i Miljkovića zbog ubistva na šinama.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:07

Dijana Hrkalović dolazi u Specijalni Sud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track