NOVI DETALJI IZ DOKUMENTA EVROPOLA: Ovako su Zvicer i Lazović komentarisali kad su Belivuk i Miljković došli u Crnu Goru na slavu
Foto: MUP Srbije

istraga

NOVI DETALJI IZ DOKUMENTA EVROPOLA: Ovako su Zvicer i Lazović komentarisali kad su Belivuk i Miljković došli u Crnu Goru na slavu

Crna Hronika -

U dokumentu Evropola, u koji je portal Libertas imao uvid, navodi se da su 17. januara 2021. godine Veljko Belivuk i Marko Miljković sleteli u Crnu Goru kako bi prisustvovali proslavi koju je organizovao Radoje Zvicer, a da je policajac Petar Lazović znao za podatak da su njih dvojica pod punim nadzorom srpske obaveštajne službe o čemu je obavestio navodnog šefa kavačkog klana.

- Lazović čak predlaže Zviceru i kako da se našale sa službom - prenosi podgorički portal.

Petar Lazović, Europol, Ljubo Milović, Veljko Belivuk, Radoje Zvicer, Marko Miljković
foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

On je, navodno, obavestio Zvicera da je, između ostalih, za njihov nadzor zadužen i službenik policije Ljubo Milović, kao i "nepoznata osoba pod imenom Hari koji će znati sve i informisati Lazovića o svakom događaju koji se planira".

Evropol je, u dokumentu koji su dali crnogorskom tužilaštvu i policiji u julu prošle godine, označio policajce Petra Lazovića (32) i Ljuba Milovića (32) da su, navodno, članovi kriminalnog kavačkog klana.

- Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije - navodi Evropol.

Ovaj dokument sadrži, između ostalog, i transkripte razgovora dvojice policajaca sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Petar Lazović, Europol, Ljubo Milović
foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Oni su tada saopštili da je specijalni tužilac, Saša Čađenović, "nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji", 20. januara 2022. godine doneo odluku da "nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

U dokumentu Evropola piše da je policajac Petar Lazović u Skaj aplikaciji, imao kodno ime "Junior" i "Komandos", a policajac Milović "Zli poručnik" i "Oficir". Radoje Zvicer imao je kodno ime "Born".

Dan nakon što su Belivuk i Miljković stigli u Crnu Goru, odlaze u policijsku stanicu da daju izjavu.

- Policijski službenik "Hari" i "Slobodan" su uključeni u ispitivanje - piše u dokumentu Europola.

Radoje Zvicer i Veljko Belivuk sa crnogorskim policajcima
Radoje Zvicer i Veljko Belivuk sa crnogorskim policajcimafoto: Privatna arhiva, Zorana Jevtić, Printscreen

Lazović piše Zviceru da to tako mora, zbog procedure.

- Reci im, ako pokušaju na svoju ruku, neki pametan policajac, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće i da zovu advokata - a advokat sam ja - napisao je, navodno, Lazović šefu kriminalnog klana Radoju Zviceru.

Evropol je u dokumentu upozorio crnogorskim istražnim organima da obrate pažnju da se vreme koje se koristi u dokumentaciji odnosi na UTC (Universal Time Coordinated - kako je inače podešen Skaj sistem). To znači da se, na primer, u Crnoj Gori tokom zimskog perioda koristi vremenska zona +1 sat, dok se tokom letnjeg perioda pomera +2 sata.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Sky telefon, Sky aplikacija, Sky
foto: Zorana Jevtic, MUP RS

- Korisnici izveštaja moraju biti svesni da je predstavljena komunikacija relevantna za ovaj slučaj otkrivena i preuzeta samo sa SKY ECC enkriptovane mreže. Moguće je da neki delovi sadrže i komunikaciju prikupljenu i sa drugih mreža ili vidova komunikacije. Takođe je moguće da delovi prikupljeni putem SKY ECC ne budu vidljivi (zbog tehničkih uslova, dekodiranje podataka, brisanja, zaključavanja, nedostajanja) ili još nisu otkriveni. Budite, takođe, svesni da ovi izveštaji sadrže selektovane događaje o kriminalnim aktivnostima koji su prezentovani. Za detaljnu analizu i pregled koristite dodatak (sadržaj) ili zatražite "sirovu" verziju ako je potrebno. Postoji mogućnost da svi događaji (incidenti) kriminalne aktivnosti ili korumpirani policijski službenici nisu otkriveni. Stoga je potrebna detaljna analiza - savetovali su iz Evropola, piše Libertas.

(Kurir.rs/Novosti)

Bonus video:

08:39

VELJA NEVOLJA ODREDIO NASLEDNIKA?! Stručnjak za bezbednost tvrdi da je zloglasni klan i dalje aktivan NAJAVIO NOVA HAPŠENJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track