PRETNJE SPECIJALNOM TUŽIOCU! Otkriveno kog policajca Zvicer i Lazović pominju na Skaju
Foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

klupko se odmotava

PRETNJE SPECIJALNOM TUŽIOCU! Otkriveno kog policajca Zvicer i Lazović pominju na Skaju

Crna Hronika -

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja Crne Gore otkrili su identitet policajaca koji se pominju u kriptovanoj komunikaciji koju je sa šefom kavačkog kriminalnog klana Radojem Zvicerom vodio policajac Petar Lazović.

Zbog ponovnog otvaranja te istrage, mafija sada preti glavnom specijalnom tužiocu (GST) Vladimiru Novoviću, a policija je, osim njemu, obezbeđenje pojačala i direktorki i glavnoj i odgovornoj urednici portala "Libertas Press" Oliveri Lakić, koja je objavila dokaze o povezanosti Lazovića i njegovog kolege Ljuba Milovića sa kavačkim kriminalnim klanom.

Iako su sagovornici iz vrha Uprave policije “Vijestima” saopštili imena policajaca koje Lazović pominje u komunikaciji sa Zvicerom, redakcija je saopštila da neće objaviti njihova imena.

Kako navode "Vijesti", nadimak Tigar na kriptovanoj aplikaciji Skaj, koju za komunikaciju koriste kriminalci, koristio je inspektor koji je inače radio na rasvetljavanju najtežih krivičnih dela. Ovaj policajac tvrdi da se "ne radi o njemu" i da mu "kriminalci iz policije crtaju metu".

Kazao je i da prema do sada objavljenim podacima ta osoba vozi blindriani automobil, a da on živi od jedne policijske plate i "časno radi svoj posao".

- Onaj koji je koristio nadimak Tigar na aplikaciji Skaj je to svesno uradio kako bi mene stavio na listu za odstrel kriminalnih klanova - rekao je on za "Vijesti".

Prema posljednjim informacijama, policija provjerava da li je Tigar koristila ista osoba koja je na kriptovanoj Sky aplikaciji na jednom od telefona imala nadimak Kardinal.

Otkriveno i ko se dopisivao sa Zvicerom

U prepisci koju je sin bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića vodio sa Zvicerom pominje se i policajac Slobodan, za kog je Europol, kako je objavio portal “Libertas press”, tražio da se utvrdi ko je. Sagovornik iz vrha Uprave policije kazao je da je to njihov službenik S. V. ”Vijestima” je juče dostavljena fotografija tog, ali i policajca pod nikom Tigar.

Jedan od njih fotografisao se na istom mestu na kom i policajac Milović, kojeg Europol označava članom kavačkog kriminalnog klana - ispred ognjišta iznad kog je okačen portret Krsta Zrnovog Popovića.

Navodno, obe fotografije napravljene su u restoranu na Grahovcu, čiji je stvarni vlasnik, kako tvrde sagovornici “Vijesti” iz policije, Milović.

Sagovornik uključen u istragu objašnjava da su utvrdili da je G. B. policajac Goran, kojeg mlađi Lazović pominje u prepisci sa Zvicerom, u kontekstu zahteva tog službenika UP da od gostiju Kotoranina - Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uzme DNK.

Portal "Libertas press", podsetimo, objavio je transkript razgovora Petra Lazovića, koji je na Skaju koristio imena Junior i Komandos i Zvicera čiji nadimak je bio Born.

Lazović mu 17. januara 2021. piše da su policajci hteli da dođu kako bi Beograđanima Velji Nevolji i Mesaru "uzeli DNK za Srbe", ali i da su imali plan da ih "drže šest sati", ali da je njegov otac to sprečio.

Šefa klana izveštava i da je to tražio Goran, koji je pozvao Enisa Bakovića, tadašnjeg pomoćnika direktora UP, ali da je Baković kolegu uputio na Zorana Lazovića.

Iz te prepiske vidi se da Zvicer nudi da sa gostima, sada optuženim za najmonstruoznije zločine, pođe u policiju na informativni razgovor, ali da mu Petar Lazović govori da ne mora.

Objašnjava mu i da su oni (Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio negov otac) poslali kotorskoj policiji dopis da su već obavili razgovor sa njim.

”I da te ne zivkaju iz bezbednosnih razloga”...

Radoje Zvicer
foto: Privatna arhiva

Policijsko obezbeđenje autorke tekstova o prljavim policajcima

Nakon što je “Libertas press” objavio nove dokaze, policija je pojačala obezbeđenje autorki tih tekstova, direktorici i glavnoj i odgovornoj urednici portala Oliveri Lakić i Novoviću.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić juče je saopštio da im je povećan stepen zaštite po mestu stanovanja i kretanja.

On je poručio da će MUP odlučno i sa svim svojim kapacitetima stati u zaštitu svih onih koji doprinose borbi protiv organizovanog kriminala, vladavini prava i ubrzanom putu ka Evropskoj uniji.

Obezbjeđenje im je pojačano zbog predmeta ponovo formiranog nakon što su na portalu "Libertas press" objavljeni nalazi Europola - da su policajci Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi kavačkog kriminalnog klana, koji su im, uz još nekoliko kolega, pružali zaštitu.

- Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije - ključni su zaključci Europola, koji su crnogorskim istražnim organima dostavljeni u julu 2021.

Pretnje tužiocu

Prema saznanjima "Vijesti", istražitelji su dobili informacije da kriminalni krugovi prete Novoviću zbog ponovnog otvaranja postupka, koji je u januaru, četiri dana pre izglasavanja novog Tužilačkog saveta, zatvorio specijalni tužilac Saša Čađenović. Čađenović je tada ocenilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv Lazovića, Milovića i ostalih.

Iz SDT-a je saopšteno da su taj predmet ponovo formirali nakon što su na portalu "Libertas press" objavljeni dokazi koje je dostavio Europol.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track