Špijunarali sudije u Sudu BiH

Afera u BiH

Špijunarali sudije u Sudu BiH

Crna Hronika -
Agencija za zaštitu podataka BiH naložila da kamere koje se nalaze u hodnicima i pokrivaju kancelarije sudija budu uklonjene

BANJALUKA - Služba za zajedničke poslove institucija BiH nezakonito je snimala sudije u njihovim kancelarijama u Sudu BiH, utvrdila je Agencija za zaštitu podataka BiH.

Nezakonitost snimanja utvrđena je na osnovu prigovora sudije Branka Perića. On tvrdi da je jedina svrha ovih kamera špijuniranje sudija jer su postavljene u delu suda koji koriste isključivo sudije i službenici Suda.

Agencija je naložila da kamere koje se nalaze u hodnicima i pokrivaju kancelarije sudija budu uklonjene, a podaci koji su prikupljeni trajno obrišu, objavile su banjalučke "Nezavisne novine".

List piše da su kamere uklonjene, ali da nije bilo moguće saznati po čijem nalogu su postavljene. Nema ni odgovora na pitanje kome su prosleđivani snimani materijali.

"Špijuniranje sudija je sramota za BiH, a u demokratskim zemljama ovo bi bilo krivično delo", izjavio je Perić.

U Sudu BiH su istakli da oni nisu naložili postavljanje kamera, niti su nadležni za njih.

Inače, u Sudu BiH je bilo postavljeno 57 kamera, od čega su čak 33 bile instalirane u delu Suda koji koriste samo radnici te institucije i sudije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja