Odbijen Karadžićev zahtev za novo suđenje

Suđenje Karadžiću

Odbijen Karadžićev zahtev za novo suđenje

Crna Hronika -
Karadžić je zatražio novo suđenje tvrdeći da tekući proces ne može biti pravičan, pošto tužilaštvo u više od 60 navrata nije ispunilo obavezu da mu na vreme dostavi oko 400 dokumenata

HAG - Raspravno veće Haškog tribunala odbilo je danas zahtev Radovana Karadžića za novo suđenje zbog toga što mu tužilaštvo u tekućem procesu nije na vreme obelodanilo sav dokazni materijal.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95. Karadžić, koji se brani sam, trebalo bi da 16. oktobra započne odbranu, pošto su tužioci krajem maja završili dvogodišnje izvođenje dokaza protiv njega.

Sredinom avgusta, Karadžić je zatražio novo suđenje tvrdeći da tekući proces ne može biti pravičan, pošto tužilaštvo u više od 60 navrata nije ispunilo obavezu da mu na vreme dostavi oko 400 dokumenata.

Potvrđujući da je tužilaštvo više puta prekršilo svoje obaveze - što je konstatovalo i mnogo puta ranije tokom suđenja - raspravno veće je, međutim, ocenilo da to nije pričinilo nikakvu štetu odbrani.

Sudije su podsetile da su nekoliko puta, usvajajući zahtev Karadžića, dale duge pauze u procesu, kako bi odbrana imala dovoljno vremena da prouči sva dokumenta.

Istovremeno, raspravno veće je na današnjoj statusnoj konferenciji ocenilo da je spisak od 600 potencijalnih svedoka odbrane, koji je Karadžić podneo, predugačak.

Kako je rekao predsedavajući sudija O Gon Kvon, mnogi od svedoka koje je Karadžić predložio su irelevantni, a iskazi mnogih drugih se ponavljaju, naročito o političkim odnosima u SFRJ i raspadu zemlje.

Raspravno veće je stoga Karadžiću dalo rok do 14. septembra da ponovo razmotri koje će svedoke pozvati i podnese skraćeni spisak sa njihovim imenima.

Sudija Kvon preporučio je Karadžiću da bude "pažljiviji" i "skromniji" pri odabiru svedoka. Osvrćući se na nagoveštaj optuženog da bi i sam mogao svedočiti, na kraju dokaznog postupka odbrane, predsedavajući sudija naglasio je da bi takav iskaz "više dokazne vrednosti" imao na početku odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track