BIVŠI NAČELNIK DEJAN MILENKOVIĆ BAGZI O INTIMI DIJANE HRKALOVIĆ: Mi smo bili profesionalci, nismo se bavili intimom i tračevima
Foto: Nenad Kostić

Suđenje za zloupotrebu

BIVŠI NAČELNIK DEJAN MILENKOVIĆ BAGZI O INTIMI DIJANE HRKALOVIĆ: Mi smo bili profesionalci, nismo se bavili intimom i tračevima

Crna Hronika -

Dejan Milenković, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode, koji je optužen da je zajedno sa Dijanom Hrkalović, optuženom za trgovinu uticajem zloupotrebio položaj tako što je otežao prikupljanje dokaza protiv Veljka Belivuka i Marka MIljkovića u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića 2017., i učestvovao u sklanjanju 39 minuta razgovora pokojnog advokata Dragoslava Ognjanovića i ubijenog Dragoslava Miloradovića u kom su pominjali Dijanu Hrkalović izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 20 godina bio profesionalac koji nikada nije seo ili popio kafu sa kriminalcem i da su zbog toga navodi optuženice za njega "kao čoveka i profesionalca ponižavajući".

Dejan Milenković Bagzi
Dejan Milenković Bagzi foto: Nenad Kostić

Na početku svoje odbrane od je objasnio da je posle hapšenja Belivuka i Miljkovića služba na čijem je čelu bio hitno obradila materijal iz oduzetih mobilnih telefona i na tri DVD-a dostavila sadržaj Upravi kriminalističke policije. Posle dostavljanja materijala UKP-u,kako je naveo, tadašnji Viši tužilac u Beogradu, Nataša Krivokapić poslala je dve urgencije da se materijal dostavi.

- I po prvoj urgenciji sam obavestio državnog sekretara, znam da je tadašnji direktor policije Vladimir Rebić bio obavešten o operativnoj obradi protiv Veljka Belivuka. Druga urgencija je bila usmena, obavestio sam državnog sekretara i posle par sati me pozvala Dijana Hrkalović i rekla mi da prenesem Nataši Krivokapić da se obrati ministru unutrašnjih poslova - rekao je iznoseći odbranu Dejan Milenković. U to vreme, podsetimo, ministar je bio Nebojša Stefanović, čije je saslušanje u svojstvu svedoka odbrana tražila na prethodnom suđenju.

1 / 13 Foto: Nenad Kostić

Milenković je svoju odbranu počeo izlaganjem o profesionalnoj karijeri bez mrlje, koja je trajala 20 godina, tvrdeći da se školovao i usavršavao kako bi se borio protiv kriminala.

Dijana Hrkalović
foto: Nenad Kostić

- Navodi se da sam otežao prikupljanje dokazne građe protiv Veljka Belivuka i Marka MIljkoivća i ostalih i omogućio im bolji procesni položaj, što je potpuno netačno. Kako sam ja to mogao, da li je uopšte moguće da tužilac od 2017. ne pokrene postupak protiv mene - rekao je Milenković pred sudom navodeći da je, čim su u Službu za specijalne istražne metode stigli telefoni okrivljenih na veštačenje, odredio najbolje forenzičare koji znaju da izvuku podatke, da ih pregledaju, analiziraju i identifikuju sve osobe iz imenika i razmenjene poruke. Po završetku analize, kako je naveo, sve je dostavljeno UKP-u.

- Sav materijal je iznet pred Viši sud i cenjen kao dokazni materijal. Služba je postupila promptno, profesionalno, maksimalno iznad proseka - rekao je Milenković.

On je, odgovarajući na pitanja sudije, potvrdio da su pokojni advokat i Miloradović bili predmet obrade operativna grupa Mangusta i da je Služba za specijalne istražne metode 17. maja 2018. ambijentalno snimala u jednom lokalu u beogradu ubijenog advokata Dragoslava Ognjanovića i takođe pokojnog Dragoslava Miloradovića.

- Informisani smo da se pominju dosta vulgarni, intimni sadržaji Dijane Hrkalović. Pitanje je bilo da li da se uopšte stave ti sadržaji, nikada u mojoj karijeri nisu stavljeni. Na toj matrici bilo je dosta krivično pravnih stravi, ne znam zašto neko kaže da je to nezakonito isečeno. Prvi put sam tu matricu slušao ovde u Specijalnom sudu, o tim intimnim sadržajima sam informisam, da se radi u visokom državnom funkcioneru u smislu vulgarnog intimnog sadržaja. Čuo sam se oko toga sa Dijanom Hrkalović, koja je bila i koordinator te grupe, jer je bilo uvredljivo i sramno za nju, a mi se kao služba nismo bavili tračevima niti tuđom intimom. S tim u vezi, na molbu, poštujući praksu da se takvi materijali ne transkribuju, oni nisu stavljeni - rekao je Milenković tvrdeći da je sav dokazni materijal koji je tada prikupljen .

Osim Dijane Hrkalović i Milenkovića, optužnicom je obuhvaćen i Milorad Šušnjić, nekadašnji načelnik novosadske policije. Tokom iznošenja odbrane Milenkovića, sudija je upozorila Hrkalovićevu i Šušnjića da ne razgovaraju na optuženičkoj klupi, ali i Kovačevića da svoju odbranu da ne čita sa papira.

(Kurir.rs / J. S.)

Bonus video:

00:42

Dijana Hrkalović stigla u Specijalni sud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track