OSUĐENIK NA DOŽIVOTNU ROBIJU DEJAN DABOVIĆ NASTAVIĆE ROBIJANJE U CRNOJ GORI: Bivšu devojku preklao nasred ulice
Foto: Kurir/S.S., Privatna arhiva

Viši sud u Novom Sadu

OSUĐENIK NA DOŽIVOTNU ROBIJU DEJAN DABOVIĆ NASTAVIĆE ROBIJANJE U CRNOJ GORI: Bivšu devojku preklao nasred ulice

Crna Hronika -

Rešenjem Višeg suda u Novom Sadu usvojena je molba branioca osuđenog Dejana Dabovića za transfer-premeštaj u Crnu Goru, čiji je državljanin, radi daljeg izdržavanja kazne doživotnog zatvora.

Pravnosnažnom presudom Višeg suda u Novom Sadu oglašen je krivim zbog krivičnih dela teško ubistvo i razbojništvo i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Navedenom presudom obavezan je da oštećenima isplati materijalnu i nematerijalnu štetu, kao i troškove krivičnog postupka i sudskog paušala.

- Protiv rešenja o usvajanju molbe za premeštaj žalbu je izjavilo Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, u kojoj se ističe da uslovi za premeštaj nisu ispunjeni, jer osuđeni nije izmirio svoje obaveze iz pravnosnažne presude (imovinskopravne zahteve i troškove postupka). Apelacioni sud u Novom Sadu je nakon održane sednice veća 1.juna, doneo rešenje kojim se odbija žalba Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu kao neosnovana - stoji u saopštenju Višeg suda u Novom Sadu.

Dejan Dabović, Dušanka Jocović
foto: Privatna Arhiva

Kako dalje navode, u obrazloženju svoje odluke, drugostepeni sud navodi da je u skladu sa Konvencijom o transferu osuđenih lica i Ugovorom između Republike Srbije i Crne Gore o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, pravilno Viši sud u Novom Sadu usvojio molbu, jer su ispunjeni svi zakonski uslovi za premeštaj radi izdržavanja kazne zatvora.

Osuđeni jeste državljanin države izvršenja kazne, u njoj ima prebivalište i osuđenom je preostalo više od 6 meseci neizdržane kazne zatvora. Takođe, ispunjen je i uslov da je sudska presuda, na koju se odnosi molba branioca osuđenog, doneta u prisustvu osuđenog, da je presuda pravnosnažna i izvršna i da se protiv osuđenog ne vodi drugi postupak. Razlozi koje navodi Tužilaštvo u žalbi nisu zakonski uslovi za transfer-premeštaj osuđenog lica radi izdržavanja kazne zatvora.

Podsetimo, Dejan Dabović (28) iz Herceg Novog, koji je 26. decembra 2019. godine u popodnevnim časovima u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu na svirep način ubio bivšu devojku, Dušanku Jocović (25), presekavši joj nožem i dušnik, osuđen je u novosadskom Višem sudu na doživotnu robiju. U momentu kada je nožem, napao bivšu devojku, jer je prethodno raskinula desetogodišnju vezu, Dabović je, kako je sud zaključio, bio smanjene uračunljivosti usled poremećaja ličnosti i afekata besa. Ipak, sud je smatrao da je reč o "naročito opasnom učiniocu, koji ne preza ni od čega kako bi zadovoljio svoje potrebe, nagone i želje", pa je zato kazna doživotnog zatvora za njega jedina adekvatna. Osim toga, njome će se, kako je u presudi navedeno, "izraziti društvena osuda zbog vršenja krivičnih dela, uticati na jačanje morala i obaveze poštovanja zakona."

Kurir.rs/S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track