05:01

NAJRANIJI ZNACI DA IMATE POSLA SA PSIHOPATOM! Psiholog opisala crte ličnost disfunkcionalnih osoba PREPOZNAJU SE KOD DETETA

psihološki profil

NAJRANIJI ZNACI DA IMATE POSLA SA PSIHOPATOM! Psiholog opisala crte ličnost disfunkcionalnih osoba PREPOZNAJU SE KOD DETETA

Crna Hronika -

Psiholog Bojana Šlajmer u jutarnjem programu Kurir televizije govorila je o prvim znacima disfunkcije ličnosti koje osoba pokazuje od samog detinjstva.

- Bitne promene se dešavaju od trenutka kada se beba rodi, a posebno je važan odnos privrženosti sa majkom ili starateljem. Kroz te fiksacije koje se dešavaju između treće i četvrte godine života jedinka formira se način na koji jedinka posmatra svet i stvara unutrašnji svet koji ga okružuje - kaže Šlajmer i dodaje:

Bojana Šlajmer
foto: Kurir televizija

- Jedan je epigenetski faktor, plus sredina koja menja gene i onda ta osoba postaje psihopata ili ima oblike poremećaja ličnosti. Kod poremećaja ličnosti bitno je da je ta osoba manipulativnog karaktera. Imate primernog psuhopatu gde se uključuje i taj epigenetski mehanizam, a imate i sekundarnog psihopatu koji je rastao u disfunkcionalnoj porodici, gde dete uči po modelu - kaže Bojana Šlajmer, psiholog.

Već u ranijem periodu života deteta postoje naznake da može postati psihopata.

- Oko sedme godine života, kada se ličnost i formira, jako je važno da u tom kontekstu mi možemo da prepoznamo prve znake disfubnkcionalnosti. Na primer kada dete maltretira životinje. Tu su i neki amoralni činovi koji mogu da pokažu da li će se dete i u kom pravcu će se razvijati - kaže psiholog.

Bojana Šlajmer
foto: Kurir televizija

Postoje skale agresivnosti i impulsivnosti, koje ukazuju na dimenzije ličnosti.

- Postoje određene skale koje pokazuju dimenzije agresivnosti i impulsivnosti i koje ukazuju na to da li je neko disfunkcionalan. Veliki problem je što se ne vidi da je neko psihopata i kada se desi neki čin onda pričamo na tu temu. Na psihopati se ne vidi da je psihopata i to je najveći problem. Najvažnije je raditi na prevenciji i najbitnije je da dete raste u funkcionalnoj porodici - laže Šlajmer.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track