SRBIN ŠVERCOVAO KOKAIN IZ JUŽNE AMRIKE NA NOVI ZELAND: Sud našem državljaninu smanjio zatvorsku kaznu, a evo i zbog čega!
Foto: Shutterstock

odluka

SRBIN ŠVERCOVAO KOKAIN IZ JUŽNE AMRIKE NA NOVI ZELAND: Sud našem državljaninu smanjio zatvorsku kaznu, a evo i zbog čega!

Crna Hronika -

Državljaninu Srbije Deniju Kavalju (50) i dvojici njegovih saučesnika umanjene su zatvorske kazne na koje su bili osuđeni zbog švercovanja kokaina i pranja novca na Novom Zelandu.

Podsetimo, naš državljanin Deni Kavaljo, kao i hrvatski državljanin Marijo Habulin i Australijanac Metju Skot, uhapšeni su 2017. godine zbog sumnje da su u tri navrata ilegalno uvozili narkotike na Novi Zeland. Kavaljo je prvo bio osuđen na 23 godine zatvora, Habulin na 27 godina i šest meseci i Skot na 24 godine.

Glavni u ovoj kriminalnoj grupi bio je Hrvat Habulin, koji je u nekoliko navrata isporučio više od 76 kilograma kokaina i prebacio 1.500.000 evra lancu za pranje novca, dok je Skot pomogao oko snabdevanja prve dve pošiljke.

Srpski državljanin pomogao je ovoj grupi oko uvoza treće ture koja je iznosila više od 46 kilograma kokaina.

- Organizovana grupa švercovala je kokain iz Južne Amerike u toku juna i jula 2017. godine. U okotobru iste godine, policija je upala u iznajmljenu kuću na planini i zaplenila 46 kilograma kokaina. Tom prilikom uhapšena su sva trojica - prenosi novozelandski Herald.

Optuženi su priznali krivicu i uložili žalbe na donesene presude, smatrajući ih preteranim i govoreći da je kokain u prahu manje štetan u odnosu na metamfetamin, po čijoj presudi je donešena presuda u ovom slučaju.

Državljanin Srbije tvrdio da njegova uloga nije bila toliko značajna kao što je sudija smatrao, i da je trebalo da dobije veće povlastice zbog svoje kulturne i socioekonomske situacije, prethodnog dobrog ponašanja, kajanja i izgleda za rehabilitaciju.

Sudija je prihvatio žalbe osumnjičenih i njihove kazne su smanjene. Kvalju sa 23 godine na 17 godina i osam meseci, Habulin će ležati umesto 27 i šest meseci 23 godine, dok je Skotu kazna umanjena sa 24 godine na 20 godina i pet meseci.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track