Bivša sudija optužena za oštećenje poverilaca Beka

Optužnica

Bivša sudija optužena za oštećenje poverilaca Beka

Crna Hronika -
Prema optužnici, procenjuje se da su poverioci "Beka" zbog njihovih nezakonitih radnji oštećeni za oko 350.000 evra

BEOGRAD - Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivše sudije Trgovinskog suda Delinke Đurđević (56) zbog donošenja nezakonite odluke u stečajnom postupku nad preduzećem "Beko", izjavio je portparol tužilaštva Tomo Zorić.

Pored Đurđevićeve, koja je optužena i u postupku poznatom kao "stečajna mafija", optužnicom su obuhvaćeni i stečajni upravnik "Beka" Dragan Dondur (41) i pravni zastupnik te firme Goran Atanacković (46), dodao je Zorić.

Prema optužnici, procenjuje se da su poverioci "Beka" zbog njihovih nezakonitih radnji oštećeni za oko 350.000 evra.

Đurđevićeva se tereti da je na štetu poverilaca "Beka" poslovni prostor u Banjaluci od 685 kvadratnih metara, vredan 29 miliona dinara, dodelila firmi "SIB eksport-import" iz Trebinja.

Tužilaštvo navodi da je Đurđevićeva od 23. decembra 2005. do 30. marta 2006. godine kao predsednik stečajnog veća donela nezakonitu odluku s namerom da firmi "Sib eksport-import" pribavi imovinsku korist.

Ona je naredila stečajnom upravniku Donduru da povuče predlog za prekid postupka izvršenja presude u Osnovnom sudu u Banjaluci.

To je uradila iako je znala da se spor odvija u korist "Beka" čime je omogućila da poslovni prostor pripadne firmi "SIB eksport-import".

U optužnici se dalje navodi da je nezakoniti zaključak "pod uticajem" Đurđevićeve potpisao stečajni sudija Stevo Đuranović, a ona ga je istog dana prosledila sudu u Banjaluci.

Stečajni upravnik Dondur je 5. setembra 2003. godine naložio advokatu Atanackoviću da, bez saglasnosti stecajnog sudije Trgovinskog suda prizna tužbeni zahtev "SIB eksport-import" radi predaje poslovnog prostora u Banjaluci.

Umesto da zastupa on je priznao tužbeni zahtev "SIB eksport-import" bez ičije saglasnosti.Apelacioni sud u Beogradu prošle godine u decembru pravosnažno je odbio optužbu protiv Đurđevićeve za kršenje zakona kao i bivšeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića zbog apsolutne zastarelosti optužbe protiv njih odbijaju.

Suđenje "stečajnoj mafiji" je u toku pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track