Jončić: Jugoskandik radio za račun privatne banke u Crnoj Gori

Afera Jugoskandik

Jončić: Jugoskandik radio za račun privatne banke u Crnoj Gori

Crna Hronika -
Svedočeći u Višem sudu u Beogradu Jonić nije precizirao zašto zahtevi štediša za isplatu potraživanja nisu prosleđeni crnogorskoj banci

BEOGRAD - Piramidalna štedionica "Jugoskandik" poslovala je u Srbiji u ime i za račun Banke privatne privrede Crne Gore, odnosno za nju je prikupljala štednje građana, posvedočio je nekadašnji stečajni upravnik "Jugoskandika" Radivoje Jonić, koji je na tom položaju bio od 2002. do 2004. godine.

Svedočeći u Višem sudu u Beogradu na suđenju vlasniku "Jugoskandika" Jezdimiru Vasiljeviću i njegovim saradnicima, Jonić međutim nije precizirao zašto zahtevi štediša za isplatu potraživanja nisu prosleđeni crnogorskoj banci.

Na pitanje jednog od optuženih, beogradskog advokata Stevana Protića - zašto to nije učinio kao stečajni upravnih, Jonić je pomalo konfuzno odgovorio da "takav zahtev nije dobio, ali da je bilo zahteva za isplatu potraživanja štediša iz Crne Gore".

Posle toga sudija Maja Ilić je prekinula Protićevo ispitivanje Jonića u tom smeru, uz obrazloženje da svedok nije kompetentan da odgovori na ta pitanja.Iako je proces zbog malverzacija u toj piramidalnoj štedionici, poznat po Vasiljeviću - zvanom "gazda Jezda", prvi na optužnici je Podgoričanin Milorad Vukotić - direktor Banke privatne privrede Crne Gore.

Za Vukotićem je krajem prošle godine raspisana poternica, određen mu je pritvor i odlučeno je da mu se sudi u odsustvu.

Vasiljević je i danas ponovio da je krah "Jugoskandika" usledio pošto mu je vlada Crne Gore zaplenila naftu od oko 72 miliona nemačkih maraka i ostavila ga bez keša, pa nije mogao više da isplaćuje štediše.

Osim Vukotića i Vasiljevića, na optužnici su Dragan Antonijević, Ljubivoje Šundić i advokat Stevan Protić.

Svi su na početku suđenja u decembru negirali krivicu za zloupotrebu službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku" početkom 90-ih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track