POLICAJAC OTKRIO VUKOTIĆU ZVICEROVU LOKACIJU U KIJEVU: Bili na vezi preko Skaja, vođa škaljaraca delio naređenja policiji?
Foto: Privatna Arhiva

istraga

POLICAJAC OTKRIO VUKOTIĆU ZVICEROVU LOKACIJU U KIJEVU: Bili na vezi preko Skaja, vođa škaljaraca delio naređenja policiji?

Crna Hronika -

Dalibor Medojević, bivši načelnik Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta sumnjiči se da je Jovanu Vukotiću, navodnom vođi škaljarskog klana odavao poverljive informacije iz policije, ali i da mu je otkrio lokaciju u Kijevu gde se krio Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana, prenosi Pobjeda.

Četiri pripadnika škaljarskog klana, podsetimo, u maju 2020. pokušali su da likvidiraju Radoje Zvicera ispred zgrade u kojoj je živeo sa porodicom u elitnom delu Kijeva. Nakon pokušaja likvidacije, Zvicer se oporavio i otišao u Crnu Goru, od aprila ove godine nalazi se u bekstvu, a njegovi atentatori su u ukrajinskom zatvoru. Inače, kao i vođa kavčakog klana, i šef škaljaraca, Jovan Vukotić je u bekstvu, a za obojicom je raspisana poternica.

vukotić i zvicer, navodne vođe klanova od početka godine u bekstvu
vukotić i zvicer, navodne vođe klanova od početka godine u bekstvufoto: Privatna Arhiva

- Jedno od hapšenja koja su dogodila u Crnoj Gori, zahvaljujući tome što je Europol crnogorskim institucijama dostavio delove "SKY ECC" komunikacija koji se odnose na delovanje kriminalnih klanova u zemlji, a koje nije privuklo preteranu pažnju javnosti, bilo je hapšenje bivšeg načelnika Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, Dalibora Medojevića - piše crnogorski list.

Dalibor Medojević
Dalibor Medojevićfoto: Printscreen Youtube Vijesti

Dalibor Medojević uhapšen je 8. marta ove godine, po nalogu Specijalnog državnog tužioca, pod sumnjom da je pripadnik organizovane kriminalne grupe "Škaljari" i da je osetljive policijske podatke odavao vođi škaljaraca Jovanu Vukotiću.

On je, prema sumnjama Tužilaštva, targetirao članovima suparničkog kavačkog klana šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragana Radonjića, kao policajca koji je navodno odao lokaciju u Kijevu gde se skrivao vođa tog klana Radoje Zvicer.

Medojević je to, prema pisanju Pobjede, radio tako što je u "SKY ECC" aplikaciji koristio nadimak "Radonja" (pod šifrom 1DB2F5), što je zapravo Radonjićev nadimak iz mladosti.

Istražiteljima je to predstavljalo dodatnu komplikaciju u istrazi, ali je Medojevića odao upravo Jovan Vukotić, kroz "SKY ECC" komunikaciju vođenu od 02. februara do 8. marta 2021. godine.

skaj aplikacija najpopularniji vid komunikacije među kriminalnim grupama
skaj aplikacija najpopularniji vid komunikacije među kriminalnim grupamafoto: EPA/Boris Pejović, Printscreen/Twitter

Naime, Medojević je u to vreme još uvek na čelu Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta i sa te funkcije se 03. marta 2021. godine pojavljuje na zajedničkoj konferenciji za medije Državnog tužilaštva i Uprave policije, a povod je bilo hapšenje više službenika MUP-a zbog zloupotrebe službenog položaja, u okviru predmeta koji se vodio pod nazivom "Granica". Osim Medojevića, press konferenciji prisustvuju tadašnji potpredsednik Vlade i koordinator svih službi bezbednosti Dritan Abazović, generalni sekretar MUP-a Rade Milošević, te osnovni državni tužioci u Podgorici Vukas Radonjić i Nikola Boričić.

Konferencija je počela 03. marta u podne, a istog dana u "SKY ECC" u 16 sati i 14 minuta sa naloga GP6DYO, još ranije nesporno identifikovanog kao Jovan Vukotić, vođa OKG "Škaljari", na nalog 1DB2F5 (Radonja) stižu poruke sledeće sadržine:

16:14 – Milo mi te videti tu blizu Abaza

16:14 – našeg brata

16:15 – Kad te krenulo sa ovim milicajcima nastavi sad na Kotor desant treba napraviti treba Abazu da kažeš ono i pokažeš mu sve on gotivi nas

16:15 – Čim čuje da su sa kavčanima odma će ih bar maći

16:16 – i tv i ko ono je ozbiljna organizacija

Pošto je iz Vukotićevih poruka bilo jasno je pratio pres konferenciju i tim povodom se javio Medojeviću sa zahtevima šta i kako dalje treba raditi u službama bezbednosti, istražiteljima je bio olakšan put do identifikacije korisnika šifre 1DB2F5 na "SKY ECC" aplikaciji.

Svakako, kako pišu, iz kompletne komunikacije Vukotića i Medojevića bilo je jasno da sa vođom Škaljaraca komunicira neko od visokopozicioniranih policijskih službenika, ali je zajedničko pojavljivanje Medojevića sa čelnicima Vlade i Tužilaštva navelo Vukotića da ga pohvali, a samim tim i oda.

Crnogorski istražitelji, prema navodima ovog lista, su registrovali brojne Vukotićeve poruke Medojeviću, koje su nedvosmisleno ukazivale na to da glavni škaljarac komunicira sa nekim iz rukovodećeg kadra policije.

- Između ostalog, Vukotić više puta upozorava Medojevića da vodi računa da ga neko ne "provali", pita ga kada će doći do smene tadašnjeg SDT-a Milivoja Katnića, raduje se imenovanju Dejana Vukšića na mesto direktora Agencije za nacionalnu bezbednost, pita Medojevića o različitim policijskim akcijama, informiše ga da od policije traži da se skinu sve kamere sa Donjeg puta (Dobrota, Kotor, gde se nalazi Vukotićeva kuća), ali i zahteva od njega da prosleđuje informacije čelnicima Uprave policije i Vlade i uputstva kako da postupaju u određenim situacijama - piše Pobjeda.

do decembra 2014. jedinstven kotorski klan deli se na dva - kavački i škljarski koji do danas ratuju do istrebljenja
do decembra 2014. jedinstven kotorski klan deli se na dva - kavački i škljarski koji do danas ratuju do istrebljenjafoto: Printscreen, Ilustracija

- Vukotić u komunikaciji sa Medojevićem pominje više službenika i funkcionera Uprave policije na višim i nižim hijerarhijskim položajima, navodeći da su mu neki od njih izvor informacija, a za neke se raspituje zašto su na tim pozicijama i konstatuje da to nije dobro. M portal neće objavljivati imena policijskih službenika iz ovog konteksta "SKY ECC" komunikacije, uvažavajući specifičnost posla kojim se bave i pre svega ceneći njihovu ličnu bezbednost - navodi Pobjeda.

Pobjeda navodi da je, Dalibor Medojević razrešen sa mesta načelnika Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta početkom ove godine i do hapšenja 8. marta se vodio kao neraspoređen u Upravi policije. Medojević je hapšen i 2016. godine zbog sumnje da je odgovoran za nestanak dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića. Ta istraga je obustavljena pre Medojevićevog hapšenja ove godine.

(Kurir.rs - Pobjeda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track