Najnovije vesti

KUM JOCE AMSTERDAMA IZBEGAO SMRT OD RAFALA ZEMUNACA, ALI IZREŠETAN U CENTRU BEOGRADA: Do danas nepoznata uloga misteriozne Božane
Foto: Stefan Jokić, Facebook/Legende devedesetih

hapšen u sablji

KUM JOCE AMSTERDAMA IZBEGAO SMRT OD RAFALA ZEMUNACA, ALI IZREŠETAN U CENTRU BEOGRADA: Do danas nepoznata uloga misteriozne Božane

Crna Hronika

Na današnji dan pre 14 godina ubijen je Uglješa Aranitović Ugo. Tog 19. avgusta 2008. likvidiran je u centru Beograda u Lominoj ulici.

Ugova udovica Aleksandra Janković Aranitović je 2019. hapšena zbog pretnji deci predsednika Srbije Aleksandra Vučića preko Tvitera.

Ugo je bio vođa kriminalne grupe iz Šapca, gde je inače živeo, kum Sretena Jocića poznatog kao Joca Amsterdam, ali i Ivice Ica Jovanovića, koga su Zemunci ubili 2002. godine kada je Aranitović samo pukom srećom tada izbegao smrt. Ipak, šest godina kasnije nije mu pošlo za rukom.

Ugo je kobne večeri bio u svom automobilu marke "pežo" sa izvesnom devojkom po imenu Božana, koja je misteriozno napustila njegovo vozilo neposredno pre pucnjave.

Uglješa Aranitović Ugo
foto: Facebook/Legende devedesetih

Njemu je tada drugi automobil preprečio put, a napadači su izleteli i ispalili u njegovom pravcu rafal od 30 metaka. Uga je pogodilo osam i ostao je mrtav na licu mesta, dok je devojka preživela jer u trenutku pucnjave nije bila u automobilu.

Ubice su, pre nego što je Ugo naišao, bile parkirane u crnom audiju A4 italijanskih tablica i strpljivo su čekale da krenu u akciju. Audi je kasnije pronađen zapaljen i nikada nije utvrđeno ko je kriv za ovo ubistvo, a bilo je mnogo nagađanja.

Navodilo se da da su u pitanju bili pripadnici zemunskog klana, Šapčani, Bosanci, pa čak i Beograđani koji su radili za Holanđane koji su "čistili" Jocine prijatelje. Aranitovića su povezivali sa mnogim krivičnim delima, a privođen je i u "Sablji".

Ugo i Bata Trlaja
Ugo i Bata Trlajafoto: Facebook/Legende devedesetih

Uglješa Ugo Aranitović je rođen u Sarajevu, odakle se doselio u Šabac i tamo postao vođa kriminalne grupe. Stekao je ime žestokog momka i bio poznat ne samo u Srbiji nego širom Balkana.

U Šapcu se nesmetano bavio kriminalnim poslovima, a poznato je i da je učestvovao u pucnjavi u diskoteci "Div" 2002. godine kada se sukobio sa navodnim vođom suparničkog klana u Šapcu Nebojšom Neletom Suvajdžićem. Prema rečima onih koji su tada poznavali situaciju u srpskom podzemlju, upravo je ta pucnjava bila okidač za čitav niz krvavih događaja na šabačkom asfaltu. Slučaj je ostao u fioci do 2006. godine, kada je Ugo "pao" po poternici BiH staroj čak 16 godina. Međutim, već je imao i državljanstvo SRJ, zbog čega nije izručen vlastima u Sarajevu.

Ugov sunovrat navodno je počeo godinu dana pre njegovog hapšenja, kada je ubijen njegov "mentor" iz BiH, poznat po nadimku Rata. On je tako 2006. godine uhapšen i zbog ubistva Predraga Polovine i ranjavanja Borisava Radića u Vogošći, a pred sudom u Šapcu, Aranitović je negirao ubistvo. Ispričao je da je u vreme pred raspad SFRJ, Borisav Radić bio jednako moćan kao Željko Ražnatović Arkan. Radićeva dozvola za dolazak u Vogošću, navodno, bila je potrebna čak i Radovanu Karadžiću u zenitu vlasti. Veće Okružnog suda u Šapcu ga je oslobodilo optužbe u nedostatku dokaza i ukinulo pritvor.

O njemu se i danas govori da je bio jedan od najopasnijih momaka srpskog podzemlja, a mnogi su opisivali da se "njegova hrabrost graničila sa ludošću".

Burna Ugova ljubav

Ugo se po dolasku iz Sarajeva u Šabac oženio, dobio ćerkicu i kupio stan. Međutim, supruga Sanja nije se dugo zadržala sa njim. Jedne Nove godine, Ugo je izazvao požar u tastovoj porodičnoj kući. Tih dana zakupio je bilbord kod pozorišta i napisao "Sanja, volim te". Izvinjenje nije prošlo, pa su posle kolale priče da se ona sklonila na Tajland.

(Kurir.rs/24sedam)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja