OSUĐENA BIVŠA DIREKTORKA ETNOGRAFSKOG MUZEJA: Sinu pravila svadbu među eksponatima, A EVO ZBOG ČEGA JE PALA
Foto: Stefan Jokić, Youtube Printscreen

apelacioni sud

OSUĐENA BIVŠA DIREKTORKA ETNOGRAFSKOG MUZEJA: Sinu pravila svadbu među eksponatima, A EVO ZBOG ČEGA JE PALA

Crna Hronika -

Mirjana Menković, bivša direktorka "Etnografskog muzeja" pravosnažno je osuđena na godinu i šest meseci zatvora zbog toga što je od januara 2015. godine do oktobra 2017. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja, pribavila drugim pravnim licima imovinsku korist u ukupnom iznosu od 927.416,61 dinara oštetivši Etnografski muzej u iznosu od 9.178.580,37 dinara. Prvostepenom presudom, koju je potvrdio Apelacioni sud, njoj je zabranjeno i da u roku od tri godine obavlja posao u državnim organima. Istom presudom, Ranka Dedović je osuđena na kućni zatvor od pet meseci bez elektronskog nadzora.

- Menković je obavezana da oštećenom Etnografskom muzeju u Beogradu plati na ime imovinskog zahteva iznos od 7.847.494,76 dinara, dok je okr. Dedović obavezana da oštećenom Muzeju plati na ime imovinskog zahteva iznos od 284.341,41 dinara, te su okrivljene obavezane da na ime imovinsko pravnog zahteva solidarno plate Muzeju iznos od 547.546,oo dinarad - navedeno je u presudi.

Aleksandar Zdravković, Apelacioni Sud
foto: Zorana Jevtić

Sud je utvrdio da je bivša direktorka, postupajući suprotno statutu Etnografskog muzeja, vlasnicima i odgovornim licima privrednih društava, zanatske radnje „Home art ZM" Beograd, Omladinske zadruge „Gaudeamus" Beograd, „NEW RAY", Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću Predrag Martinović PR i Agencije za kancelarijsko - administrativne poslove „Sebastian MBI" Beograd, zaključivala ugovor o poslovnoj saradnji za obavljanje poslova ili pružanje usluga za koje nije ni postojala potreba angažovanja drugih privrednih subjekata, te stvarnog poslovnog prometa nije bilo jer je Muzej raspolagao svojim kadrovima za obavljanje ugovaranih poslova.

- Izdavala je naloge službi računovodstva da sa budžetskog računa i računa sopstvenih sredstava Muzeja vrše uplate na račune navedenih pravnih lica, na osnovu neistinitih faktura o navodno izvršenom poslu i pruženim uslugama na novčane iznose koje je opredeljivala okrivljena. Po izvršenim uplatama deo novca su zadržavali a preostali iznos lično predavali u gotovini i na ruke radnicima Muzeja bez evidencije povraćaja kroz knjigovodstvenu dokumentaciju, da bi potom okrivljena, u zavisnosti od svoje slobodne procene, ovim sredstvima raspolagala tako što je izdavala naloge računovodstvu da u gotovini, bez knjigovodstvene evidencije, isplate zaposlene i volontere u Muzeju, bez donošenja bilo kakvog rešenja o osnovu za vršenje ovih isplata - navedeno je u odluci suda.

Mirjana Menković, direktorka, Etnografski muzej
foto: Youtube Printscreen

Ranka Dedović je oglašena krivom što je u toku 2016. i 2017. godine, u svojstvu osnivača i odgovornog lica Omladinske zadruge „Gaudeamus", iskorišćavanjem svog položaja odgovornog lica pribavili Zadruzi protivpravnu imovinsku korist, na taj način što je, iako je znala da poslovi predviđeni ugovorom koji zaključila sa Menković, neće biti izvršeni od strane članova Zadruge, ispostavila fakture Etnografskom muzeju.

Mirjana Menković, javnosti je postala poznata pošto je u javnosti isplivala informacija da je sinu omogućila da napravi svadbu u Etnografskom muzeju, među vrednim eksponatima.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track