SPREMNI NA SVE! Otkrivamo ko su plaćene ubice i zbog čega mafijaški bosovi angažuju golobrade egzekutore! SMOTANI, ALI BEZOBRAZNI
Foto: Printscreen, BETA Zvonko Kučelin

(NE)PROFESIONALCI

SPREMNI NA SVE! Otkrivamo ko su plaćene ubice i zbog čega mafijaški bosovi angažuju golobrade egzekutore! SMOTANI, ALI BEZOBRAZNI

Crna Hronika -

Kriminalni klanovi za surove likvidacije sve češće angažuju mladiće koji nisu prepoznatljivi u podzemlju, a u prilog tome govore i poslednje dve likvidacije "škaljaraca" Milića Minje Šakovića i Gorana Vlaovića, a za koje se sumnjiče Beograđanin Luka P. (22) i Kragujevčanin Duško T. (28).

- Ovo nije prvi put da se ista ekipa angažuje za više likvidacija, a primetan je i trend da su klanovi počeli da unajmljuju klince koji se u podzemlju nazivaju golobradim ubicama, a imaju kriminalne dosijee i prolaze za sitnija krivična dela, da vrše najprljavije poslove. Nije retko da ih plaćaju kokainom ili čak uopšte ne plaćaju, već im se na taj način otpisuje neki dug ili se penju na kriminalnoj lestvici. Interesantno je i to da su gotovo sve egzekucije koje se događaju u poslednje vreme snimljene sigurnosnim kamerama - kaže izvor Kurira i dodaje da su šefovi kriminalnih grupa ranije za likvidacije angažovali profesionalce, čiji je zadatak bio da "posao" odrade brzo i bez očevidaca, da ostave što manje tragova za sobom i da potom nestanu sa kriminalne mape.

Ubica Šakovića usnimljen
Ubica Šakovića usnimljenfoto: Printscreen Vijesti.me

Zavladala kriza

Bivši operativac DB Božidar Spasić smatra da je na tržištu plaćenika zavladala svojevrsna kriza.

- Profesionalce je danas teško pronaći jer je veliki broj njih stradao u ratu klanova, a veliki broj se nalazi i iza rešetaka. Bivši policajci i vojnici su nepogodni za takve aktivnosti, a učesnika ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, koji su ranije uglavnom bili angažovani za mafijaške egzekucije, gotovo da više i nema - kaže Spasić i dodaje da su kriterijumi za pronalaženje plaćenika gotovo nestali:

- Sada se angažuju mladići koji su u podzemlju poznati po nazivu "lica sa hemijom", sitni dileri ili konzumenti narkotika, ubice namah. Oni ubijaju bez obzira na posledice, cena im je nebitna, kao i to da li će robijati.

Spasić navodi da se često dešava da se rešavanjem jednog zločina reši i drugi.

Lazar Ilić

100 krivičnih prijava

Lazar I. (24) iz Kraljeva osumnjičen je da je u oktobru 2020. ubio Aleksandra Šarca u garaži Tržnog centra "Ušće".

Ilić je posle zločina pobegao, a pištolj koji mu je ispao prilikom bega pronađen je u žbunju nedaleko od "Ušća". Lisice na ruke stavljene su mu u januaru 2021. godine u Budvi, a sumnjalo se da je tada trebalo da ubije Marka Ljubišu Kana.

Operativni podaci ukazivali su da je Ilić radio za kavački klan. Ilić je u dosijeu navodno imao preko sto krivičnih dela, od krađa i tuča do saobraćajnih dela.

Lazar Ilić
foto: Kurir

- Jednostavno, ista ekipa počinje da radi u Srbiji i Crnoj Gori. Oni se sami preporučuju klanovima i narko-bosovima, jer ne kriju da su spremni da ubiju. Svakako, oni imaju logističku pomoć koja ih odvodi do mete, nadzire, a posle toga čeka i odvozi, pokazuje im gde i kako da se reše odeće i oružja - objašnjava naš sagovornik.

On smatra da je i među logističarima zavladala kriza:

- Na Pagu smo imali pravi primer logističara koji je ostavio ubicu. Procenio je da je u velikoj opasnosti i pobegao je, a izvršilac je pao direktno u ruke policiji.

Preko trećih lica

Spasić navodi da je cena likvidacija, koje su se nekada plaćale i stotinama hiljada evra, pala.

- Sume za koje novi plaćenici ubijaju su mizerne. Cena je pala zbog njihovog (ne)kvaliteta, ali i zbog toga što naručioci nisu sigurni da li će oni uopšte uraditi posao. Zanimljivo je da bosovi ne komuniciraju s njima, već se sve odvija preko trećih lica, koja im i daju novac - zaključuje on.

Stefan M.

Dobio batine posle ispaljenih hitaca

Stefan M. (23) iz Kraljeva uhapšen je zbog sumnje da je ubio Luku Žižića u aprilu ove godine na Novom Beogradu.

On je tada, obučen u radničko odelo, ušao u Žižićev kafić, pitao da ide do toaleta, pa pri izlasku ispalio hice u vlasnika kafića.

Lukin brat i prijatelji pokušali su da ga zaustave i prebili ga, ali se on otrgao i pobegao na električnom trotinetu. Nakon hapšenja ispostavilo se da je ubio i Nikolu Zečevića Zeku u februaru 2021. godine u Kragujevcu.

Ranije je bio hapšen 12 puta i osuđivan tri, a privođen je zbog krađa, posedovanja narkotika, tuča.

Luku Žižića ubio Stefan M.
Luku Žižića ubio Stefan M. foto: Privatna Arhiva, Printscreen

Pukovnik policije u penziji Dragan Životić kaže da su smene plaćenih ubica nešto što je potpuno normalno u svetu kriminala.

Trenutak likvidacije škaljarca
Trenutak likvidacije škaljarcafoto: Printscreen

- Kriminalci biraju plaćenike jer je izuzetno teško dokazati ko stoji iza ubistva, tj. ko je konkretan naručilac. Mladi momci koje angažuju su spremni da urade sve za materijalnu korist, ali i za privilegije koje dobijaju kod iskusnih kriminalaca - navodi Životić i dodaje:

- Njima je primarno dokazivanje u svetu podzemlja.

Hapšenje ubice
Hapšenje ubicefoto: BETA Zvonko Kučelin

Ne mare za kodeks

Smotani, ali bezobzirni

Pored toga što je u današnje vreme gotovo nemoguće da neka od nadzornih kamera ne snimi sam zločin, ali i putanju kretanja počinioca ubistva, današnji plaćenici ne prezaju ni od toga da zločin počine pred brojnim svedocima.

Tako su Minja Šaković i Goran Vlaović likvidirani naočigled mnogo ljudi, na javnim mestima, u kafiću i ispred noćnog kluba. Recimo, ubica Vlaovića napravio je grešku, jer se posle ispaljenog hica vratio na mesto zločina, verovatno da proveri da li je dobro obavio posao, dok je ubica Šakovića, bežeći s mesta likvidacije, za sobom ostavio brojne tragove, čak i otiske prstiju.

Kamere snimile ubistvo Žižića
Kamere snimile ubistvo Žižićafoto: screenshot Pink tv

Najbolji primer "smotanog plaćenika" svakako je Kraljevčanin Stefan Milašinović, koji je prilikom ubistva Luke Žižića na Novom Beogradu dobio batine od Žižićevog brata i prijatelja i umalo i sam bio ubijen na licu mesta.

- Očigledno da su egzekutori nesmotreni prilikom izvršavanja zadatka, ali u oči upada i to da su oni beskrupulozni i bezobzirni i da ne mare za to da li će ih neko videti ili da li će neko nevin stradati. Pucaju pred ženama, pred decom, u masi, pa se stiče utisak da su današnji kriminalci izgubili kodeks koji je ranije važio u podzemlju - objašnjava nam sagovornik.

Kurir.rs/Ekipa Kurira

Štampano izdanje 04.09.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE SUTRA UZ KURIR – NOVO IZDANJE MAGAZINA LENA

poklon
foto: Kurir

U novom broju magazina Lena pronaći ćete mnoge zanimljive teme:

ŠTA NAKON PREVARE Suočite se s partnerom kad skupite čvrste dokaze

STVARI O KOJIMA SE NIKAD NE PITA! Zaobiđite veru, politiku, platu i intimu

KADA JE KAŠALJ SIMPTOM BOLESTI SRCA Pratite situaciju

NE IZLAZI IZ MODE Animal print za početak jeseni

Branko Rosić u intervjuu za Lenu: Sve što ne smem u životu stavim u knjigu!

Bonus video:

00:55

Snimak privođenja Srbina osumnjičenog za ubistvo Crnogorca na Pagu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track