RATOVALI PREKO ČITULJA: Zvicer Vukotića nazvao manekenom, ubijeni vođa škaljaraca NAJAVLJIVAO OSVETU za ubistvo oca
Foto: Privatna Arhiva, screenshot

crnogorski klanovi

RATOVALI PREKO ČITULJA: Zvicer Vukotića nazvao manekenom, ubijeni vođa škaljaraca NAJAVLJIVAO OSVETU za ubistvo oca

Crna Hronika -

Crnogorski klanovi, među kojima rat bukti gotovo osam punih godina, nakon likvidacija istaknutih članova u čituljama koje su davali u dnevnim novinama neretko su najavljivali osvetu i slali signale suparničkoj strani.

Verovatno najpoznatija čitulja bila je posvećena Vladimiru Roganoviću, a dao ju je navodi vođa kavačkog klana Radoje Zvicer. Prema tadašnjim navodima, ovom čituljom on je poručio sada ubijenom Jovanu Vukotiću i njegovom bratu Igoru, da se rat neće završiti.

poruka
porukafoto: Printscreen

- Da ovakvog momka prevare manekeni i lisice, jednostavno ne ide. Poslednji pozdrav, bato - pisalo je u toj čitulji.

Kako se spekulisalo, "manekenom" je Zvicer tada nazvao Jovana Vukotića, a njegov brat Igor, koji je i dan danas u bekstvu, bio je "lisica" iz ove čudnovate čutulje.

Jovan Vukotić, koji je u četvrtak uveče ubijen u Istanbulu pred suprugom i ćerkom, takođe se čituljom oprostio od svog kuma Igora Dedovića koji je zajedno sa Stevanom Stamatovićem ubijen u Atini.

- Ova živa polovina mene ti poručuje da mirno spavaš i budeš ponosan. Ja živim za ono za šta bi ti živeo da si na mom mestu, kume. Tvoj odlazak nam daje još veću snagu da ne posustajemo - ovim rečima se od ubijenog kuma Igora Dedovića oprostio Jovan Vukotić.

Jovan Vukotić
foto: Printscreen/ Instagram

Sličan scenario dogodio se i u aprilu2019., kad je ubijen otac Jovana Vukotića, Veselin Vukotić. Posebnu pažnju privukla je čitulja njegovog sina Jovana:

- Ponestalo mi je reči. Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj večni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti! Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio celog života, a život je prolazan. Neka ti je večna slava i hvala.

Veselin Vukotić
foto: Printscreen

Osvetu su preko čitulja najavili i pripadnici kavačkog klana kada je Zvicerov kum Marko Vuković u januaru 2020. ubijen na Bežanijskoj kosi.

- Ne mogu ološi i bagra da ubiju ono ljudsko što si imao u sebi, to je večno: reč, obraz, pažnja, poštenje i dostojanstvo, ne znaju oni šta je to. A nesojima koji kukavički sa leda udariše, plašeći se da stanu pred takvim čovekom, neka Bog sudi - stoji u čitulji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track