KRVAVI KRSTOVDAN: Mafijaški obračuni na veliki praznik, 4 ubistva koja su uznemirila Srbiju
Foto: Privatna Arhiva, Facebook, Zorana Jevtić

KRVAVI KRSTOVDAN: Mafijaški obračuni na veliki praznik, 4 ubistva koja su uznemirila Srbiju

Crna Hronika -

U različitim gradovima Srbije, u razmaku od četiri godine, na današnji dan - Krstovdan - ubijena su četvorica muškaraca.

Krvavi obračuni dogodili su se u Beogradu, Vranju, Leskovcu i Kruševcu, a za dva od ovih zločina ne postoje čak ni osumnjičeni.

Beogradska policija uhapsila je Nebojšu G. zbog sumnje da je 27. septembra 2018. godine ubio Predraga Kostića, u šumarku na Starom vojnom putu, između beogradskih naselja Rušanj i Železnik.

Tog dana jedan taksista koji je tuda prolazio, pronašao je telo muškarca, za kojeg se kasnije ispostavilo da je Predrag Kostić. Istragom, a potom i obdukcijom, utvrđeno je da je Kostić pogođen sa više hitaca u telo, ali i "overen" jednim u glavu.

Predrag Kostić
foto: Ana Paunković

Osumnjičeni i žrtva su, navodno, bili prijatelji. Sukobili su se, međutim, zbog neraščišćenih računa, a u vezi sa trgovinom narkoticima. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je Kostić od Nebojše G., svojevremeno uzeo određenu količinu droge i nije mu platio. Ovaj ga je više puta zbog duga "prozivao", a onda ga navodno i ubio, podseća 24 sedam.

Godinu dana ranije, u klasičnoj "sačekuši" u strogom centru Vranja, sa više hitaca u leđa ubijen je Jugoslav Juge Cvetanović, mlađi brat Saše Cvetanovića, zvanog Pitbul, osumnjičenog za ubistvo Lukinog brata Nikole Bojovića. Likvidiran je rano ujutru 27. septembra 2017. godine u neosvetljenom haustoru zgrade "Lepa Brena" u Ulici Stefana Prvovenčanog, a u njega je ispaljeno tridesetak metaka iz oružja sa prigušivačem.

Ubici brata Saše Pitbula 30 godina

Crnogorac Marjan Vujačić, osumnjičen za teško ubistvo Jugoslava Cvetanovića, uhapšen je u Novom Sadu. On se teretio i za nedozvoljeno nošenje oružja. Kasnije je osuđen na jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora.

Jugoslav Cvetanović
Jugoslav Cvetanovićfoto: Privatna Arhiva

Cvetanovićev stariji brat Saša osumnjičen je kao neposredni počinilac ubistva Nikole, rođenog brata Luke Bojovića, navodnog vođe "zemunskog klana", koji trenutno izdržava kaznu zatvora u Španiji. Upućeni kažu da je Saša Cvetanović i pre tog događaja bio dobro poznat policiji. Bio je više puta privođen za krađe, obijanja i nasilničko ponašanje.

Prema pisanju medija, Saša je strahovao za bratovljevu bezbednost, pa je u martu 2017. godine zahtevao od suda da sasluša Jugoslava "dok je još živ". I sam Jugoslav je u izjavama lokalnim medijima govorio da se plaši osvete. Tvrdio je da je njegov brat nevin, a da je zbog toga što je osumnjičen kao ubica Bojovića, ugrožena cela porodica.

Marjan Vujačić
Marjan Vujačićfoto: Privatna arhiva

Saša Cvetanović je posle likvidacije mlađeg Bojovića, pobegao u Budvu. Tamo se sklonio u stan, koji je koristio Jugoslav. Zajedno su proveli izvesno vreme. Saša mu je tada ispričao šta je uradio i ko je sve u tom zločinu učestvovao.

U njegovom stanu je crnogorska policija je i uhapsila Pitbula. Jugoslav je, potom, tokom istrage u Crnoj Gori više puta saslušavan. Pored ostalog, kako se nagađa, tamošnjim inspektorima mogao je da ispriča i šta mu je brat sve rekao, pa je zbog toga, po svemu sudeći i likvidiran.

Četri hica za Milanču

Leskovčanin Milan Cvetković, poznatiji kao Milanča, koji je polovinu svog života proveo po popravnim domovima i u zatvorima, ubijen je 27. septembra 2015. godine, rano ujutru, u "sačekuši" sa četiri hica iz pištolja. Zločin se dogodio oko 3 sata ujutru ispred njegove rodne kuće okružene Svetoilijskim grobljem. Njegov ubica nikada nije pronađen, a jedini očevidac krvavog pira je taksista, koji je Cvetkovića dovezao iz grada.

Ime Milana Cvetkovića Milanče povezivalo se sa nizom kriminalnih radnji u Leskovcu i okolini, ali i sa dilovanjem droge. On je, kako su pričali njegovi drugovi iz škole, već sa osam godina dospeo u popravni dom zbog krađa.

Samo za jednu noć 2000. godine, Cvetković je počinio četiri krivična dela. U kafiću "De Gol“ u Leskovcu, on je od Vladana Zdravkovića na silu uzeo pištolj, da bi uz pretnju pištoljem od Ljubiše Stefanovića oteo "opel“. U tuči ispred kafića "Studio“, ranio je u nogu Jovicu Stoiljkovića, a iza ponoći je u selu Bošnjacu oštrim predmetom isekao lice i povredio oko Marjanu Ivkoviću iz sela Togačevce.

Priča se da je i svom ujaku bacio "kašikaru“ u dvorište, a i da je u kafani u selu Velika Kopašnica iz pištolja ranio Sanju Ristić iz Vladičinog Hana i Jelenu Vrbić iz Aleksinca. Četvoro ljudi je 2011. godine teško ranio mačetom u svom domu, posle čega je bio u bekstvu, ali je ipak odslužio zatvorsku kaznu.

- Bio je strah i trepet u Leskovcu. Nije se odvajao od pištolja i noža. Umro je kako je i živeo - rekao je novinarima jedan njegov komšija.

Milan Cvetković
Milan Cvetkovićfoto: Printscreen/Youtube/Rudar 7

"Sačekuša" za Sušu

Goran Obradović Suša, šef kruševačkog kriminalnog klana, ubijen je 27. septembra 2014. godine sa više hitaca iz pištolja, ispred zgrade u kojoj je stanovao. Pošto ga je izrešetao, Obradovića je ubica “overio” hicem u potiljak. Prethodno se Obradović do zgrade u kojoj ima stan, u blizini parka Kosturnica, dovezao taksijem. Po izlasku iz taksija krenuo je ka ulazu zgrade, gde ga je sačekao ubica, koji je u njega ispalio nekoliko metaka.

Suša se mnogima zamerio jer je bio sklon nasilničkom ponašanju. Spisak onih koji su imali razloga da ga likvidiraju je poduži. Bavio se zelenašenjem, a mnogo novca je ubacio u nekretnine. Samo u nekoliko meseci pre ubistva kupio je više od 60 nekretnina u Kruševcu.

Goran Obradović Suša
Goran Obradović Suša

Motiv ubistva Gorana Obradovića još se istražuje, a postojala je mogućnost da ekipa Zorana Jotića Jotke, bivšeg vođe "kruševačkog klana“, čisti grad od suparničkih klanova pred njegov povratak iz zatvora.

Goran Obradović je 2012. osuđen na četiri i po godine zatvora. jer je u martu iste godine u kockarnici "Olimp“ u centru grada jedne večeri izgubio 40.000 evra. Revoltiran zbog gubitka, on je s naoružanim društvom oteo iz blagajne kazina 50.000 evra, ali ubrzo je uhapšen. Trebalo je 9. septembra 2014. godine da se javi na izdržavanje kazne u KPZ Niš, ali robija mu je odložena jer je pre mesec i po dana postao otac.

(Kurir.rs/24 sedam)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja