OPASAN OTPAD BACAO NA OPŠTINSKU PARCELU: Muškarac uhapšen jer je zagađivao životnu sredinu!
Foto: Nenad Kostić

ekološki kriminal

OPASAN OTPAD BACAO NA OPŠTINSKU PARCELU: Muškarac uhapšen jer je zagađivao životnu sredinu!

Crna Hronika -

N. S. uhapšen je u Beogradu zbog sumnje da je od 2018. godine na praceli GO Zvezdara odlagao opasan građevinski i komunalni otpad!

- Postupajući po krivičnoj prijavi Sekretarijata za inspekcijske poslove, u saradnji Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole i zaštitu životne sredine i jedinice MUP RS za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine, kao i Ministarstva zaštite životne sredine, dana 05.10.2022. godine određeno je zadržavanje prema okrivljenom N. S. u trajanju od 48 časova zbog izvršenja krivičnog dela zagađenje životne sredine i krivičnog dela neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću - saopštili su iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva i dodali:

- Naime, krivičnom prijavom i dopunama prijave podnete od strane Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za inspekcijske poslove, Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine NN licu je stavljeno na teret da je u periodu od 2018. godine odlagao velike količine građevinskog, komunalnog i opasnog otpada na parceli GO Zvezdara, Mali mokri lug, time kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine u većoj meri i na širem prostoru.

hapšenje, lisice
foto: Shutterstock

Okrivljeni N.S. će biti saslušan pred postupajućim zamenikom javnog tužioca u zakonskom roku, nakon čega će biti ispitani svedoci i biti naređena dodatna veštačenja na okolnosti da li odloženi otpad predstavlja opasan otpad, budući da je u toku predistražnog postupka sprovedeno veštačenje Gradskog zavoda za javno zdravlje Centra za ekotoksikologiju kojim je utvrđeno da uzorci zemljišta na kome je odložen otpad sadrže štetne materije, a takođe, tužilaštvo će proveriti da li je okrivljeni i u kom iznosu pribavio imovinsku korist izvršenjem krivičnoh dela koja mu se stavljaju na teret.

Tužilaštvo će i dalje nastaviti aktivnosti koje će preduzimati zajedno sa jedinicom za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine MUP RS, kao i sa drugim državnim organima kako bi se suzbio rast ekološkog kriminala koji za posledicu ima uništavanje životne sredine i gubitak biološke raznovrsnosti.

Inače, Prvo osnovno javno tužilaštvo formiralo je posebno odeljenje za borbu protiv ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine.

- Česti sastanci sa inspekcijom grada i predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine kao i jedinicom za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a i odeljenje tužilastva, kao i koordinacija, dovešće u budućnosti do otkrivanja i drugih izvršioca ovih krivičnih dela. Ispuštanje otrovnih materijala u reke, bacanje raznog otpada, odlaganje van Vinče i drugih samo za to predviđenih mesta uništava životnu sredinu zarad sticanja materijalne koristi, mora da se suzbije - naglašavaju iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

(Kurir.rs - J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track