DARKU ŠARIĆU SMANJENA KAZNA: Pravosnažno osuđen za šverc kokaina EVO ŠTA JE SUD ODLUČIO
Foto: Ana Paunković, Nemanja Nikolić

apelacioni sud

DARKU ŠARIĆU SMANJENA KAZNA: Pravosnažno osuđen za šverc kokaina EVO ŠTA JE SUD ODLUČIO

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za godinu dana kaznu Darku Šariću i pravosnažno ga osudio na 14 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Na kaznu zatvora od 15 godina osuđen je Goran Soković, dok su ostali optuženi osuđeni na kazne od osam i po do 13 godina zatvora.

Kako se navodi u odluci Apelacionog suda, oni su oglašeni krivim što su tokom 2008. godine na teritoriji Republike Srbije, više zamalja bivše SFRJ, zapadne Evrope i Južne Amerike, Darko Šarić i Goran Soković sa sada pokojnim Draganom Dudićem, oformili grupu koja je delovala do 15. oktobra 2009. godine, čiji su deo postali, svaki u različitom trenutku, ostali osuđeni.

Podsetimo, presudom koju je ukinuo Vrhovni kasacioni sud, na koju su se žalili i Darko Šarić i tužilaštvo, on je bio osuđen na 15 godina zatvora.

- Nakon što je pravnosnažna presuda Apelacionog suda delimično ukinuta od strane Vrhovnog kasacionog suda i naloženo Apelacionom sudu da ponovo odluči o žalbama, Apelacioni sud je ponovo održao javnu sednicu veća, a nakon većanja i glasanja je odlučio da otvori pretres pred drugostepenim sudom. Razlog za otvaranje pretresa je bio da se otklone neke bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da se pravilno i potpuno utvrde određene činjenice - navodi se u odluci suda.

Na pretresu pred drugostepenim sudom ponovo su ispitani svedoci saradnici Draško Vuković i Nebojša Joksović, delimično su usvojeni zahtevi branilaca okrivljenih, izdvojeni su iz spisa transkripti prisluškivanih razgovoram, kao nezakoniti dokazi i izvedeni i određeni novi dokazi.

Darko Šarić
foto: Nenad Kostić

-Apelacioni sud je stao na stanovište da je neophodno izdvojiti iz spisa deo transkripata prisluškivanih razgovora, jer je prisluškivanje razgovora okrivljenog Željka Vujanovića trajalo duže od godinu dana, a što je protivno odredbama tadašnjeg Zakonika o krivičnom postupku i samim tim na tim dokazima nije mogla da se zasniva presuda - naveo je sud.

I pored toga što su isti transkripti izdvojeni Apelacioni sud, kako se navodi, je našao da postoji dovoljno drugih dokaza, uključujući i prisluškivane razgovore koji su pribavljeni na zakonit način, na osnovu kojih je utvrđena krivica okrivljenih.

- U novoj presudi otklonjene su određene nepravilnosti koje su postojale u izreci prvostepene presude, izmenjena je pravna kvalifikacija krivičnih dela za koje su oglašeni krivim prvostepenom presudom, te su delimično usvojene pojedine žalbe okrivljenih i njihovih branilca, pa su pojedinim okrivljenima izrečene nešto blaže kazne u odnosu na raniju pravnosnažnu presudu. Pri tome, treba napomenuti da je sud bio vezan zakonskim odredbama o zabrani preinačenja na štetu okrivljenih - naveo je Apelacioni sud u svojoj odluci.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track