PROMOCIJA KNJIGE O STRADANJU SRBA U KPZ SREMSKA MITROVICA: Uprava zatvora starog 127 godina sačuvala vrednu istorijsku građu
Foto: Ministarstvo pravde

obeležavanje dana ustanove

PROMOCIJA KNJIGE O STRADANJU SRBA U KPZ SREMSKA MITROVICA: Uprava zatvora starog 127 godina sačuvala vrednu istorijsku građu

Crna Hronika -

U KPZ Sremska Mitrovica danas je, povodom obeležavanja Dana Ustanove, održana promocija knjige „Stradanje Srba u mitrovačkoj kaznioni tokom XX veka" koja je nastala kao rezultat sistematičnog rada na pripremi monografije o ovoj kazneno-popravnoj ustanovi, osnovanoj pre 127 godina.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da celo društvo ima obavezu da ceni istorijsko nasleđe i upozna mlađe generacije sa svojom istorijom.

KPZ Sremska Mitrovica, promocija
foto: Ministarstvo pravde

- Uprava KPZ Sremska Mitrovica je pokazala moralnu i ljudsku odgovornost kad je odlučila da sačuva vrednu istorijsku građu i prikaže stradanje srpskih civila u vreme takozvane NDH - rekao je on.

Carević je podsetio da KPZ od 2019. godine ima stalnu istorijsku postavku „Zapečaćene sudbine", posvećenu ovim i drugim važnim istorijskim dešavanjima i ličnostima po čemu je ovaj zavod jedinstven u Evropi. On se osvrnuo na 127 godina postojanja zavoda, osnovanog u doba Austrougarske monarhije, i istakao da je KPZ Sremska Mitrovica danas moderna ustanova koja već nekoliko godina sprovodi programe koji prate savremenu penološku praksu.

KPZ Sremska Mitrovica, promocija
foto: Ministarstvo pravde

-Učenje empatiji i humanosti je jedna od najtežih lekcija u životu, pogotovo za one koji su imali mnogo iskušenja pre dolaska na izdržavanje kazne - rekao je Carević.

On je zahvalio stručnom timu zavoda zbog domaćinskog ophođenja prema budžetskim sredstvima i poručio da će Uprava i Ministarstvo pravde biti i dalje podrška svim zaposlenima koji odgovorno obavljaju svoje dužnosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track