SRPSKI ALKATRAZ! Doneta odluka o sudbini najpoznatijeg zatvorenika: OVAKO ĆE LEGIJA MORATI DA PROVEDE JOŠ 2 GODINE
Foto: Profimedia

kurir saznaje

SRPSKI ALKATRAZ! Doneta odluka o sudbini najpoznatijeg zatvorenika: OVAKO ĆE LEGIJA MORATI DA PROVEDE JOŠ 2 GODINE

Crna Hronika -

Viši sud u Beogradu doneo je odluku da Milorad Ulemek i dalje ne ispunjava uslove da bude prebačen u neki od "slobodnijih" paviljona zatvora Zabela u Požarevcu

Milorad Ulemek Legija (54), bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đindića i drugih zločina, još najmanje dve godine ostaće u najstrože čuvanom zatvoru, takozvanom "Alkatrazu" koji se nalazi unutar požarevačke Zabele, saznaje Kurir!

Prema rečima našeg izvora, novu mogućnost da sud razmatra da Legija pređe u neko od odeljenja sa manje rigoroznim merama obezbeđenja i većim pravima, dobiće za dve godine.

Apelacija potvrdila

- Viši sud u Beogradu razmatrao je ovu odluku i produžio je, a drugostepeni Apelacioni sud je u međuvremenu potvrdio - potvrđeno je za Kurir iz Višeg suda.

Ulemek se, podsetimo, 18 godina nalazi iza rešetaka, u strogoj izolaciji. Uhapšen je 2004. i tada je na lični zahtev boravio sam u ćeliji u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici. U međuvremenu, na maksimalne kazne osuđen je i u postupcima za zločine zemunskog klana, Ibarsku magistralu, kao i ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Štrajkovao glađu

Želi da dobije sina naslednika!

Milorad Ulemek Legija, podsetimo, početkom novembra prošle godine stupio je u štrajk glađu revoltiran zbog toga što kao stanovnik "Alkatraza" nema pravo na posete u posebnim prostorijama, takozvanoj ljubavnoj sobi, kao ni pravo na obrazovanje i rad. Navodno, jedan od argumenata da su njegova prava ugrožena, Legiji je bio to što "ima četiri ćerke iz dva braka i želi da dobije sina naslednika". Njegov advokat Aleksandar Kovačević tada je rekao da je pored odbijanja hrane, Ulemek odbija i da napusti ćeliju kao i da prima posete i da ima telefonske pozive, ali i svaku komunikaciju sa zaposlenima u zatvoru. Štrajk je prekinuo posle nedelju dana i to zbog iznenadne smrti Gorana Nenadovića, načelnika posebnog odeljenja zatvora Zabela.

- Sve do 2010. Legija je sam boravio u pritvoru. U julu te godine je postao prvi zatvorenik "Alkatraza" i od tada boravi u posebnim uslovima "zatvora u zatvoru". I dalje je u ćeliji, koja je pod video nadzorom 24 sata, nema pravo na ljubavnu sobu na kojoj insistira godinama, ali od pre nekoliko godina ima mogućnost da sa članovima porodice razgovara bez stakla između njih.

Naime, do pre nekoliko godina, sa advokatom i članovima porodice je mogao da razgovara samo preko slušalice i da se gledaju kroz staklo, kao u filmovima - objašnjava naš izvor.

On navodi i da da li će Ulemek, ili neki drugi osuđenik boraviti u posebnom delu, koji ima i drugi prsten obezbeđenja, odnosno i sopstvenu stražu, zavisi od procena nadležnih službi, ali konačnu odluku donosi sud.

Bodljikava žica

- Odluka o tome da li će neko boraviti u "Alkatrazu" ili drugom paviljonu, donosi se na osnovu procene i izveštaja iz samog zatvora, ali i policije i službe bezbednosti, kao i mišljenja tužioca. Ti podaci dostavljaju se sudu i na osnovu njih se donosi odluka da li su se stekli uslovi da bude prebačen u drugi deo sa manje strogim režimom - objašnjava naš sagovornik i dodaje da su u konkretnom slučaju nadležni državni organi procenili da se još uvek nisu stekli uslovi da Legija dobije cimera i ljubavnu sobu.

- U ovom delu zatvora borave takozvani, opasni osuđenici. Oni ne mogu da budu angažovani u radionicama, da se školuju i pohađaju kurseve, niti da sa drugim osuđenimcima koriste prostor u krugu zatvora. Borave u posebnoj beloj zgradi, opasanoj visokim zidom i bodljikavom žicom i u njemu je najveći stepen izolacije zatavorenika - objašnjava naš izvor.

Kurir.rs/ Jelena Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track