MEŠTANI I DALJE U ŠOKU ZBOG SVEŠTENIKA LOPOVA: Sačekao da parohijan ode u manastir, a onda poslao saučesnika da mu OPLJAČKA KUĆU?
Foto: Nemanja Pančić/Ilustracija

novi detalji

MEŠTANI I DALJE U ŠOKU ZBOG SVEŠTENIKA LOPOVA: Sačekao da parohijan ode u manastir, a onda poslao saučesnika da mu OPLJAČKA KUĆU?

Crna Hronika -

Raščinjenom svešteniku, a sada i beguncu Dušanu G. (35), poreklom iz Ribarske Banje, počelo je suđenje u Osnovnom sudu u Prokuplju zbog saučesništva u teškoj krađi u oktobru 2020. godine.

Tada je jednom čoveku nadomak Prokuplja iz kuće odneseno 25.000 evra i nekoliko komada zlatnih lančića i narukvica, a bivši pop se tereti da je namestio priliku da njegov saučesnik D. B. (32), inače poznat i ranije policiji po razbojništvima, opljačka čoveka koji mu je bio prijatelj sve dotad.

- Dušan je znao kretanje oštećenog i čekao je idealnu priliku da nikoga ne bude u njegovoj kući, odnosno da bude siguran da su svi ukućani dovoljno daleko da njegov saučesnik D. B. može da uđe i uzme novac za koji je pop znao da oštećeni ima u domaćinstvu. Što je najgore, opljačkani čovek je mukotrpno skupljao pare za stan koji je nameravao da pazari za decu i poverio se popu kao svom prijatelju da je dobar deo skupio. Na dan kada je znao da je njegov prijatelj otišao na liturgiju u manastir kod Niša, na koju je prvobitno trebalo da idu zajedno, ali je pop izmislio izgovor da ne ide, obavestio je D.B. da može da upadne u njegovu kuću. Lopov je tako i uradio i opljačkao je vrednog štedišu napravivši mu veliku prematačinu po kući da bi došao do novca i zlata - ispričao je meštanin sela Donja Rečica u kojem je Dušan kao sveštenik bio na službi i gde je živeo u crkvenoj kući sa porodicom.

Glumio rame za plakanje pokradenom

Oštećeni se popu kradljivcu žalio da je opljačkan, a on je sve vreme radoznalo slušao šta mu priča i nijednim gestom se nije odao, kako je o tome kasnije svedočio oštećeni.

- Pop je odmah sutradan nakon krađe oštećenog vozio do Niša da nešto obavi i tešio ga je vezano za pljačku govoreći mu da će policija pronaći lopova sigurno - otkrio je izvor iz istrage.

Kasnije se, kako kažu, preselio u Malu Planu, gde je njegovoj porodici ustupljen prostor za stanovanje u ambulanti. Sveštenik se tereti da je svojim vozilom dovezao lopova do kuće oštećenog i da ga je sačekao da obavi krađu.

Istragom je otkriveno da je kao saučesnik pop dobio 3.000 evra od ukupnog plena, a njegov saučesnik je sve ispričao policiji i u tužilaštvu. U selu Donja Račica, gde je službovao, o Dušanu su mislili da je dobar čovek i bili su iznenađeni kada su saznali šta je uradio.

Bio svojeglav i neodgovoran

Sveštenik Mladen Simić, koji je bio nadređen Dušanu G. dok je radio u Kondželju, tvrdi da se iznenadio kad je čuo za pljačku u kojoj je ovaj učestvovao, ali navodi da Dušan ipak nije bio baš tako dobar kako se predstavljao parohijanima:

- Na početku službovanja je zadobio simpatije kao mladi sveštenik, ali kasnije sam video da je svojeglav, neodgovoran i da ne ispunjava obaveze kako se od njega očekivalo, ali nije na meni da sada detaljišem.

Tomica Spasković iz tog mesta ispričao je da je Dušan delovao kao da nije u stanju da počini nešto loše, a kamoli da opljačka nekog, ali mu nije poznato ko je opljačkani čovek, kao ni gde je Dušan otišao posle raščinjenja.

- Bio je onako miran, fin i pristojan mladi čovek, mislim, delovao je tako. Ljubazan je bio. Ima dvoje dece i finu ženicu, neku Bosanku, Snežanu. Mislim da su se rastali. Čuo sam da je medicinska sestra u Nišu ili Prokuplju. Dušan je vozio neki "golf" i skromno živeo, onako srednje, normalno i ne znam da je imao materijalne probleme. Šta mu je to trebalo - kaže Spasković.

(Kurir.rs/Srpski telegraf/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja