NARKO-KARTELI I MEĐUNARODNA FUDBALSKA MAFIJA! Kurir istražuje: Kako se preko TRANSFERA peru milioni! Tito davao BASNOSLOVAN NOVAC
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva, Profimedia

KURIR ISTRAŽUJE

NARKO-KARTELI I MEĐUNARODNA FUDBALSKA MAFIJA! Kurir istražuje: Kako se preko TRANSFERA peru milioni! Tito davao BASNOSLOVAN NOVAC

Crna Hronika -

Posle hapšenja Edina Gačanina (40), zvanog Tito, jednog od najvećih svetskih narko-bosova, istraga je utvrdila da je i Tito poput mnogih drugih "kolega" kupovao i prodavao fudbalere kako bi ogroman novac zarađen od kokaina ubacivao u legalne tokove

Linija između zakona i kriminala često je tanka, a to svakako dobro znaju i pripadnici kriminalnih grupa koji svoj prljavi novac od droge i raznih krivičnih dela pokušavaju da prebace u legalne tokove.

Njihov izbor, ako je sudeći po policijskim izveštajima, često padne na fudbalere, ali i njihove klubove, koje kupuju i prodaju kako bi oprali svoj krvavi novac.

Unosan posao

edin gačanin
edin gačaninfoto: Žurnal.info, Printscreen Youtube

Da skoro svaka kriminalna grupa umeša prste u fudbal, pokazuje i poslednja Edina Gačanina (40), zvanog Tito, za koga se sumnja da je neprikosnoveni narko-bos koji drži sve konce na tržištu kokaina i to iz Dubaija. Evropol i holandska policija, podsetimo, saopštili su da je Tito uhapšen u akciji "Pustinjsko svetlo", dok su u Holandiji, Belgiji, Luksemburgu i Srbiji pali saradnici kavačkog i vračarskog klana, i to njih 49, za koje se sumnja da su bili deo velike organizovane kriminalne grupe u kojoj je Tito, kako se sumnja, bio u samom vrhu piramide. Njegov nadimak naširoko je poznat međunarodnim istražiteljima, ali njegovo ime, lik i delo dugo su bili misterija.

Tito je, kako su utvrdili istražitelji, krvavi novac ulagao u razne poslove širom sveta, kupovao je nekretnine, vredne satove i nakit, luksuzne automobile. Mnoge firme je otvarao preko svojih rođaka i prijatelja.

zaplenjeno nakon hapšenja tita
zaplenjeno nakon hapšenja titafoto: Žurnal.info, Printscreen Youtube

- Kolumbijska policija ima dokaze i da su kupovali i prodavali fudbalere širom sveta kako bi novac zarađen od kokaina ubacivali u legalne tokove. Upravo ova delatnost pomogla je i istražiteljima, jer je praćen trag novca od prodaje igrača - preneo je španski Abc.es, ne navodeći o kojim fudbalskim transferima je reč.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Kurir da povezanost fudbala i kriminala odavno postoji.

fudbal
foto: Profimedia

- Kriminalne grupe, kako bi dale neki svoj realni, vidljivi i legalni prihod u društvu od novca koji je nastao od krivičnih dela, u stanju su da pređu granicu i pretvaraju se da su menadžeri fudbalerima, da vole navodno klub koji zapravo postaje njihov najbolji paravan - kaže za Kurir kriminolog Dobrivoje Radovanović i dodaje: - U stanju su sve da urade kako bi prividno izgledalo da su čisti.

Precenjeni igrači

Naš sagovornik objašnjava da su mafijaši često skloni da glume biznismene. - Mafijaši odlučuju da svoj novac preusmere ka fudbalerima, iz prostog razloga jer su to osobe koje vrede i zarađuju mnogo novca. Kada neko proceni koliko ta osoba vredi, oni su u stanju i da ih vrbuju kako bi uspeli da opravdaju svoje velike i basnoslovne prihode stečene kriminalom - navodi Radovanović:

- Istražitelji znaju da je novac koji se vrti u fudbalu često prljav i precenjen, i neretko imamo situacije da neka kriminalna grupa padne upravo iz tog razloga. Proveravaju se prilivi novca i, ukoliko se primeti nešto čudno, oni prate nepravilnosti, a nekad se dogodi i da se akcije izvedu tako da se samo prati tok novca, a kasnije reaguje.

droga
drogafoto: Shutterstock

Nametanje rezultata

Izvor Kurira blizak istragama protiv organizovanog kriminala kaže da nisu samo kupovine i prodaje igrača posao na kojima se pere novac u ovom sportu.

- Kriminalci kupuju klubove i da bi "obrnuli" što veći broj igrača koje kupuju jeftino, a prodaju za daleko veće svote. Pritom, oni podmićuju i sudije i ljude iz fudbalskih organizacija, kako bi njihov klub "ostvario" što bolje rezultate, a oni ostvarili što veći uticaj. Kladionice su posebna priča. I tu se obrće veliki novac kroz nameštene mečeve - priča naš sagovornik i dodaje da je dobro što se posebni finansijski inspektori angažuju kako bi pratili trag novca i do sporta, odnosno najviše fudbala.

Skandal na Kubi

Maradona urgirao da se oslobodi Radoman

Slavni argentinski fudbaler pokojni Dijego Maradona svojevremeno se našao u centru skandala pošto je navodno na intervenciju jednog srpskog biznismena posredovao u oslobađanju člana kriminalnog narko-klana iz Kotora Gorana Radomana, koji je bio uhapšen na Kubi.

dijego maradona pomogao radomanu
dijego maradona pomogao radomanufoto: Reuters

Nekoliko meseci kasnije Radoman je ubijen u Beogradu i to je bio početak sukoba dva klana iz Kotora. Inače, Maradona je deo karijere proveo u Napulju i imao je dodira s mafijom koja je veoma moćna u ovom delu Italije.

Spojio biznis i zadovoljstvo

Pablo Eskobar oprao milione

pablo eskobar
pablo eskobarfoto: Profimedia

Kolumbijac Pablo Eskobar, jedan od najvećih narko-bosova, bio je veliki ljubitelj fudbala. Ulagao je velike svote novca zarađene od trgovine kokainom u klubove, naročito u Atletiko nacional iz Medeljina koji je 1989. godine osvojio klupsku titulu prvaka Južne Amerike - Kup Libertadores, postigavši najveći uspeh u istoriji kluba. Posle ubistva Eskobara u decembru 1993, tim iz Medeljina krenuo je silaznom putanjom. Slične ambicije da stvori svetsku fudbalsku silu imao je i s reprezentacijom Kolumbije, međutim, preduhitrila ga je smrt.

Branko Bulatović
foto: Starsport©

Kriminal i fudbal u Srbiji

Ubijeno sedam predsednika klubova i generalni sekretar FSJ!

Krajem 20. i početkom 21. veka mnogi opasni momci svoj nezakonito stečen novac ulagali su fudbal, pa je veza sporta i kriminala u Srbiji bila izuzetno snažna.

Pripadnici raznih kriminalnih grupa preuzimali su lokalne fudbalske klubove s kojima su pravili vrtoglave uspehe. Nameštale su se utakmice, ucenjivali igrači, zastrašivali protivnici, rangovi takmičenja lagano preskakali, a nižerazredni klubovi dok trepneš postajali stabilni prvoligaši. Prodaja fudbalera bila je unosan biznis, oko koga se vrteo ogroman novac, pa su se mnogi našli na meti ljudi s druge strane zakona. Svirepa ubistva fudbalskih funkcionera, koja gledamo u najkrvavijim holivudskim krimi-filmovima, nizala su se kao na traci.

FK Bežanija je klub kojem su devedesetih ubijena tri predsednika - Goran Mijatović Mita, Mihajlo Divac i Radoslav Trlajić, zvani Bata Trlaja. Među ubijenim predsednicima su i Miša Nikšić, nekadašnji vlasnik FK Zvezdara, koji je ubijen 1995, Jusuf Bulić Jusa, vlasnik FK Železnik, ubijen 1998, Željko Ražnatović Arkan, vlasnik FK Obilića, ubijen 2000, Branislav Trojanović Trojke, predsednik FK Zvezdara, koji je likvidiran u leto 2001. godine. Generalni sekretar FSJ Branko Bulatović ubijen je na Terazijama 26. marta 2004. godine.

Veljko Belivuk, Marko Miljković
foto: MUP

Nisu bili samo navijači

Belivukov klan i fudbalski klub Dinamo

Veljko Belivuk, koji je pored Marka Miljkovića označen kao vođa klana što se tereti za sedam brutalnih ubistava, otmicu, silovanje, drogu, iznudu i oružju, već nekoliko godina u svom vlasništvu poseduje fudbalski klub Dinamo u Pančevu.

- Nakon njegovog hapšenja u februaru 2021, policija je tada uzela kompletnu dokumentaciju ovog fudbalskog kluba kako bi se utvrdilo konkretno vlasništvo. Takođe, tada je ispitivano da li se novac stečen kriminalom prao kroz ovaj klub, kao i kroz kupoprodaju igrača - podseća naš izvor iz istrage.

Belivuk je, podsetimo, 2019. osnovao i Partizanovu navijačku frakciju Principi, koja je, prema optužnici, imala i svoje prostorije na stadionu, ali i „bunker“, u kom su članovi klana boravili.

- Belivuk i Miljković prljavi novac od droge i zločina između ostalog „pravdali“ su grupom Principi, butikom koji je prodavao njihove navijačke rekvizite, restoranom, ali i brojnim drugim firmama - navodi sagovornik i dodaje da su oni dobili brojne koristi osnivanjem fudbalske grupe jer su tako pridobili brojne „mlade nade“ koje su oblikovali u svoje verne vojnike.

mafija, fudbalska mafija
foto: Shutterstock

Unosan posao

Albanska mafija pere novac u Srbiji

Albanska mafija, predvođena klanom Osmani, kontroliše većinu dešavanja u srpskom fudbalu i preko naših klubova pere novac od trgovine drogom i oružjem, pisao je Kurir pre nekoliko godina. Pripadnici ove mafije učestvuju u transferima srpskih igrača u svetske klubove, zarađuju milione evra, a potom deo tog novca koriste za finansiranje ekstremista koji zagovaraju otcepljenje delova Srbije, ekskluzivno je tada otkrio Kurir nakon uvida u izveštaj domaćih bezbednosnih službi.

U pomenutom izveštaju se otkriva i da je ozloglašena albanska kriminalna grupa blisko povezana sa obaveštajnim službama iz Hrvatske i Nemačke.

- Albanska mafija i strane obaveštajne službe prisutni su u svim većim srpskim fudbalskim klubovima. Zna se inače da su poslovi kojima se bavi albanska mafija povezani s trgovinom narkoticima, oružjem i eksplozivnim napravama, trgovinom belim robljem, prostitucijom i zelenašenjem - rekao je sagovornik Kurira iz bezbednosnih službi.

Kurir.rs - Ekipa Kurira

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE KURIRA pročitajte u štampanom izdanju našeg lista za ponedeljak

Štampano izdanje 05.12.2022.
foto: Kurir

Uoči praznika ne propustite poklon - OTVARAČ ZA FLAŠE! SUTRA uz Kurir

Dnevne novine Kurir sutra svim čitaocima poklanjaju otvarač za flaše!

Kako se bliže praznici, razmišljamo šta vam je najpotrebnije i šta bi vas obradovalo. Složićete se da je to definitivno otvarač za flaše.

Otvarač za flaše omogućiće vam da jednostavno otvorite omiljeno piće i uživate u večeri s prijateljima i porodicom. Veoma je lagan i praktičan za korišćenje. Biće u ponudi u različitim bojama. Na vama je da izaberete onaj koji vam se najviše dopada.

poklon, dodatak, dodatak uz novine
foto: Kurir

Upotpunite svoju kolekciju kuhinjskih pomagala i budite spremni za specijalne trenutke tako što ćete imati pouzdan vadičep, koji vas neće izneveriti onda kada vam je potreban.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track