VOZAČI SA PROBNOM DOZVOLOM NAJČEŠĆI UČESNICI SAOBRAĆAJKI: Stručnjak objašnjava zbog čega je došlo do tragedije u Novom Pazaru!
Foto: Printscreen

opasnost na putu

VOZAČI SA PROBNOM DOZVOLOM NAJČEŠĆI UČESNICI SAOBRAĆAJKI: Stručnjak objašnjava zbog čega je došlo do tragedije u Novom Pazaru!

Crna Hronika -

Tinejdžerka (15) krenula u školu kada je na nju, dok je prelazila ulicu, "golfom 6" naleteo mladić (17). Policija je privela u S. Ć. (58), vozača kombija koji se nije zaustavio da pomogne

Devojčica (15) iz Novog Pazara poginula je juče oko 6.45 sati u stravičnoj saobraćajnoj nesreći, dok je prelazila ulicu na obeleženom pešačkom prelaz u naselju Mur, kada je na nju "golfom 6" naleteo tinejdžer (17) s probnom vozačkom dozvolom.

Kako saznajemo, od siline udarca devojčica je odletela 10 metara dalje, a potom je preko tela na kolovozu prešao kombi i bez zaustavljanja nastavio dalje. Policija je juče, pored vozača "golfa", uhapsila i S. Ć. (58), vozača kombija, zbog sumnje da je počinio krivično delo ne pružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći.

Letela 10 metara

Očevici tragedije kažu da je scena na mestu stradanja maloletnice bila potresna, a da je tinejdžer koji je upravljao "golfom" izašao iz auta i počeo da se trese.

- Videlo se da je u stanju šoka, nije mogao da dođe sebi. Vozač kombija, umesto da stane i pomogne, produžio je dalje. Strašno - kaže izvor i dodaje: - Inače, vozač "golfa" ima 17 godina, a za samo dvanaest dana postaje punoletan. Zbog toga je slučaj preuzelo Više tužilaštvo, a za saslušanje vozača, zbog njegovog lošeg psihičkog stanja sa njim će razgovarati i psihijazar - objašnjava izvor iz istrage.

Poginula devojčica iz Novog Pazara
Poginula devojčica iz Novog Pazarafoto: Drustvene Mreže

Kako saznajemo, rasvetljavanje pogibije devojčice otežalo je to što u trenutku nesreće u čitavom naselju Mur nije bilo struje, pa nisu radile ni kamere za video-nadzor.

- Na tom delu magistralnog puta postoje kamere, ali one juče nisu radile, jer je struja u tom delu Novog Pazara samo 10 minuta pre neseće nestala. Policiji je odmah na uviđaju rečeno da je u nesreći učestvovalo još jedno vozilo i odmah se krenulo u potragu za nesavesnim vozačem. Ubrzo je otkriveno da je u pitasnju S. Ć. vozač kombija - kaže izvor iz istrage.

Mladić koji je, kako se sumnja, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula učenica u Novom Pazaru, imao je probnu vozačku dozvolu, a Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, za Kurir objašnjava da vozači koji imaju vozački staž od jedne do tri godine, po statistici, najčešći su učesnici u saobraćajnim nezgodama.

damir okanović
damir okanovićfoto: Kurir televizija

- U najvećem broju vozači koji izazivaju nesreće su vozači sa jednom godinom vozačkog staža. Uočava se da ti vozači dominiraju kada je u pitanju izazivanje nesreća - kaže Okanović i dodaje:

Najkritičniji u sistemu

- Oni su zapravo najkritičniji u sistemu, jer nemaju dovoljan nivo obrazovanja i vaspitanja u saobraćaju, kao ni iskustvo. Program je potpuno pogrešan i nije čudno što je klinac koji je udario devojčicu to uradio jer nije imao ništa od predznanja kad je seo za volan. Mlade vozače, neiskusne, puštamo da uđu nespremni u sistem.

Okanović je objasnio i da treba raditi na celokupnom saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju kako bi se neko spremio i seo za volan, a ne puštati neobrazovane da upravljaju vozilom, koje je inače opasna stvar.

Rizična deonica

Pre dve godine oborena devojčica na istom mestu

Meštani ovog dela Novog Pazara kažu za Kurir da im je veoma žao što je tako mlad život ugašen.

- Ova deonica puta je izuzetno rizična i opasna, i pre nekoliko godina su upravo zbog toga i postavljene saobraćajne kamere - kaže jedna meštanka, dok druga dodaje:

- Pre dve godine na istom mestu je bila nesreća kada je kolima udareno dete, koje je na svu sreću preživelo. Žitelji ovog kraja kažu da je nastradala devojčica rodom sa Peštera i da su joj tamo roditelji, dok je ona u ovom naselju živela kod ujaka kako bi se školovala.

Pravila

Maloletnici ne smeju da voze bez nadzora

Probna vozačka dozvola izdaje se licu koje prvi put položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, V1 i V sa rokom važenja dve godine licima koja su položila vozački ispit sa navršenih 19 godina života. Ukoliko maloletnik položi vozački ispit, probna dozvola mu traje do navršavanja 21. godine života.

- Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, dok ne navrši 18 godina života, ne sme da upravlja vozilom bez nadzora lica koje se nalazi u tom vozilu i koje ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina - stoji u zakonu. Takođe, vozilo kojim upravlja vozač sa probnom dozvolom, mora biti označeno posebnom oznakom „P", koja mora biti na vidljivom mestu sa prednje i zadnje strane vozila.

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da:

- upravlja vozilom brzinom većom od 110 na sat na auto-putu, na motoputu 90 km/h, a na ostalim putevima brzinom većom od 90 odsto od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se kreće

- upravlja motornim vozilom ukoliko ima u organizmu alkohola odnosno psihoaktivnih supstanci

- upravlja motornim vozilom u periodu od 23.00 do 06.00 časova

- za vreme vožnje koristi telefon i druge uređaje za komunikaciju, odnosno opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku

- upravlja vozilom kategorije V čija snaga motora prelazi 80 kW, osim ako je pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije V u trajanju od najmanje pet godina

Hronologija

x mart 2022 - L. R. (18) poginuo je kod Velikog Gradišta, kada je na njega dok je vozio skuter BMW-om naleteo M. S. (20) koji je bio pijan i imao je probnu dozvolu

x mart 2022 - devojka (25) vozila je "porše" sa probnom vozačkom dozvolom i izazavala lančani udes u kome je učestvovalo šest vozila u centru Beograda, na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, a dve osobe su tada lakše povređene

x decembar 2021 - maloletni vozač (17) sa probnom dozvolom izazavao je udes na uglu Kerske i Drvarske ulice u Beogradu, jer je neustupanjem prava prvenstva prolaza drugom vozilu zakucao se i prevrnuo se na krov

(Kurir.rs - B .Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track