ČEKAJUĆI SLOBODU... Osuđenici i zaposleni u Centralnom zatvoru tradicionalno okitili jelku, a evo šta kažu! (FOTO)
Foto: Nenad Kostić

centralni zatvor u beogradu

ČEKAJUĆI SLOBODU... Osuđenici i zaposleni u Centralnom zatvoru tradicionalno okitili jelku, a evo šta kažu! (FOTO)

Crna Hronika -

Tradicionalna svečanost održava u holu zgrade, ukrase zajedno pravili zaposleni i zatvorenici

Praznično i tradicionalno kićenje jelke u holu zgrade Centralnog zatvora u Beogradu obeleženo je i ove, devete godine zaredom, u kome zajedno učestvuju osuđenici i zaposleni.

U sklopu radionica koje odgovorni tim CZ pravi za osuđenike kako bi im olakšali, a ujedno i pomogli da prebrode dane iza rešetaka, ove godine zajedničkim snagama napravili su ukrase za novogodišnje drvo.

u holu cz okićena jelka
u holu cz okićena jelkafoto: Nenad Kostić

Druga šansa

Osuđenici koji su učestvovali u pravljenju ukrasa i kićenju jelke saglasni su "da svima koji su pogrešili treba dati priliku da se poprave, jer svako može biti bolji". Nenad Jovanović i Milan Đurić, dvojica stanovnika zatvora u Bačvanskoj ulici svima su poželeli srećne predstojeće praznike.

osuđenik dragan jovanović
osuđenik dragan jovanovićfoto: Nenad Kostić

- U Centralnom zatvoru izdržavam zatvorsku kaznu i kroz rad ove ustanove sam naučio mnogo toga. Između ostalog i kako treba da se ponašamo i da treba dati priliku svima koji su pogrešili i da svako može biti bolji. Zatvorska kazna mi ističe do sledeće Nove godine i tada ću biti sa ćerkom i voljenima - rekao je Jovanović i dodao da je život jedan i lep i da ga treba živeti jednostavno.

milan đurić osuđenik
milan đurić osuđenik foto: Nenad Kostić

S druge strane, osuđenik Đurić navodi da za nekoliko dana izlazi na slobodu, jer je odslužio svoju kaznu.

- Radujem se porodici i praznicima - istakao je. S njima je u kićenju jelke učestvovao i osuđenik Nikola Nikić iz Kragujevca, koji kaznu služi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. On navodi da se veoma lepo oseća što učestvuje u ovakom programu.

- Već neko vreme sam ovde i učestvujem u psihoterapijama i na radnim terapijama, i veoma sam srećan jer radimo sa drvetom, pravimo ramove za slike, nakit, dekorativne kutije i saksije, pravili smo i ukrase koji su se našli na jelki - kaže osuđenik i dodaje da svima želi sve najbolje za predstojeće praznike.

osuđenik nikola nikić, pacijent specijalne zatvorske bolnice
osuđenik nikola nikić, pacijent specijalne zatvorske bolnicefoto: Nenad Kostić

Radionice

Dragana Kaličanin, viši radni terapeut, istakla je da se u Specijalnoj zatvorskoj bolnici koja je u sklopu Centralnog zatvora leče osuđenici iz cele zemlje.

- Trudimo se da u određenim radionicama osuđenicima pomognemo da makar na kratno izađu iz svojih uloga. Pacijentima prija odlazak u radionice, mnogo njih nikada nije radilo tako nešto, pa je to za njih nešto novo, korisno i zanimljivo - rekla je između ostalog Kaličanin koja je objasnila da je ovo duga tradicija ove ustanove.

dragana kaličanin
dragana kaličaninfoto: Nenad Kostić

Objasnila je i da se tradicija nije prekinula ni kada je bila pandemija koronavirusa, ali je dodala da je tada ispoštovana celokupna procedura u vezi sa epidemiološkim merama.

- Praznici se slave u krugu porodice, a osuđenici su sada odvojeni od svojih porodica, pa pokušavamo da im na neki način olakšamo boravak - rekla je Kaličanin.

okićena jelka u holu centralnog zatvora
okićena jelka u holu centralnog zatvorafoto: Nenad Kostić

Podsetimo, u Centralnom zatvoru pored pritvorenika, nalaze se i osuđenici za lakša krivična dela.

Igor Čoko

Svet umetnosti

Ispred Službe za tretman Okružnog zatvora, Igor Čoko navodi da ovakvim metodama pokušavaju da osuđenike rehabilituju.

igor čoko
igor čokofoto: Nenad Kostić

- Pokušavamo da zatvorenike uvedemo u svet umetnosti i ovo je jedan od kreativnih načina koje primenjujemo poslednjih devet godina i zajedno sa osuđenicima kitimo novogodišnju jelku uz želju da sledeće godine izađu na slobodu i slave sa svojom porodicom - rekao je Čoko.

(Kurir.rs - B. Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track