SAVKA ZAUSTAVILA VOZ I SPASLA DEVOJKU SIGURNE SMRTI: Penzionerka sprečila tragediju na Svetog Jovana! DRAMA U RAŠKOJ
Foto: Privatna Arhiva

humano

SAVKA ZAUSTAVILA VOZ I SPASLA DEVOJKU SIGURNE SMRTI: Penzionerka sprečila tragediju na Svetog Jovana! DRAMA U RAŠKOJ

Crna Hronika -

Savka Vulović iz Raške na Svetog Jovana sprečila tragediju. Mašinovođa uspeo da zaustavi lokomotivu u poslednjoj sekundi

Na železničkoj przi u Raškoj, na Svetog Jovana sprečena je tragedija, a život jedne mlade žene je spasen zahvaljujući penzionerki Savki Vulović koja je dala sve od sebe i signalizirala mašinovođi da se na pruzi nalazi žena!

Kako Kurir saznaje, sve se dogodilo 20. januara u Raški oko 16.30 sati kada je žena stala na šine u nameri da sebi oduzme život. U tom trenutku je nailazio voz koji saobraća na liniji Kraljevo-Raška, a Savka je sve to videla i nesebično reagovala kako bi spasla devojku. Naime, ona je stala uz prugu, nagla se napred i mahala mašinovođi da stane!

heroina savka pritrčala u pomoć
heroina savka pritrčala u pomoćfoto: Privatna Arhiva

Brzo se približavao

- Vraćala sam se iz šetnje i primetila sam da jedna devojka šeta po pruzi. Delovala je konfuzno, a mislila sam da će se ona skloniti sa pruge u nekom trenutku. Ja sam potom ušla u svoju kuću, koja se nalazi 20 metara od pruge - počinje svoju priču ova hrabra penzionerka:

- Ubrzo sam iz kuće začula galamu komšija i dece. Pogledala sam kroz prozor i videla da je ta devojka i dalje na šinama. Baš u tom trenutku se čulo da nailazi voz. Brzo se približavao.

Kako kaže Savka, potom su usledili dramatični trenuci, a devojku su sekunde delile od smrti.

pruga na kojoj je devojka htela da izvrši samoubistvo
pruga na kojoj je devojka htela da izvrši samoubistvofoto: Privatna Arhiva

- Pokušala sam da razgovaram sa njom, da je ubedim da se skloni, ali ona je odbijala svaki vid komunikacije. Videla sam da nemam mnogo vremena, voz je bio sve bliže i bliže... Bez daha sam potrčala u susret lokomotivi i mahala sam obema rukama mašinovođi, da mu dam znak da stane. Mislila sam da će on pre videti mene kako mašem i skačem nego nju i da će mu to biti jasan signal da nešto nije u redu i da treba da stane - priča sagovornica Kurira.

Savkin znak upozorenja mašinovođa je, na svu sreću, prepoznao. - Čovek je bio priseban, kočio je i uspeo je da zaustavi kompoziciju i to tik ispred devojke. Ma, čini mi se da je na milimetar od nje stao. Ja sam osetila jedan vid olakšanja, nije je pregazio na moje oči. Ne znam kako bih to podnela - kaže ova skromna žena i dodaje da dok je ova dramatična situacija trajala nije osećala strah.

Osetila strah

hrabra savka iz raške
hrabra savka iz raškefoto: Privatna Arhiva

- Meni je samo bilo u glavi da je ne udari, da ne dođe do tragedije, da je spasem, pa posle šta bude. E, posle nekog vremena, kada se sve završilo, kada sam došla kući, uznemirila sam se i osetila neki strah. Ali, na kraju svega, najvažnije je da je jedan mladi život sačuvan - prepričava nam Savka kako se osećala.

Kako dalje dodaje, pošto je stao i izašao iz voza, mašinovođa je pozvao policiju i Hitnu pomoć.

- I pošto je kompozicija stala, devojka je ostala na pruzi. Odbijala je da razgovara sa nama. Tek kada je došla ekipa Hitne pomoći ona je nekako pristala da pođe sa njima i odveli su je u bolnicu - navodi penzionerka iz Raške i dodaje:

- Živim blizu pruge godinama i do sada nikada nisam imala sličnih situacija. Kako saznajemo, devojka koja je želela sebi da oduzme život hospitalizovana je u kraljevačkoj bolnici.

pruga na kojoj je devojka htela da se ubije
pruga na kojoj je devojka htela da se ubijefoto: Privatna Arhiva

Nisu se čule

Želim joj brz oporavak

Naša sagovornica kaže da se posle ovogo događaja nije čula sa devojkom koju je spasila.

- Nismo imale kontakt posle svega. Ona je u bolnici koliko sam čula. Želim joj brz oporavak. Moja namera nije da na bilo koji način povredim nju ili njenu porodicu, već da skrenem pažnju ljudima, naročito mladima, da svaki problem u životu ima rešenja i da ništa nije vrednije od njihovog života - kaže Savka.

SOS telefon za pomoć

Linija otvorena 24 sata

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

(Kurir.rs - D. Antonijević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track