Najnovije vesti

BELVUKOV PRVI SARADNIK BIO GLAVNI ZA ŠVERC HEROINA! Marko Budimir doveo istražitelje do svojih šefova
Foto: MUP, Printscreen/Instagram

istraga

BELVUKOV PRVI SARADNIK BIO GLAVNI ZA ŠVERC HEROINA! Marko Budimir doveo istražitelje do svojih šefova

Crna Hronika -

Budimir prisluškivan od maja 2020. godine, a potom su jedan za drugim na merama do hapšenja u februaru 2021. bili i ostali članovi Beluvukove i Miljkovićeve grupe

Najistaknutiji članovi klana Veljka Belivuka mesecima su bili fizički praćeni i pod nadzorom BIA u periodu od maja 2020. do januara 2021. godine nakon čega su uhapšeni, a prvi koji je stavljen na crnu listu BIA bio je Marko Budimir.

Kako saznaje Kurir, Budimir je na mere stavljen zbog trgovine heroninom preko Kosova, što nije uključivalo vođe klana Marka Miljkovića i Belivuka, ali su na taj način i njihovi poslovi ipak isplivali!

Poznati policiji

Marko Budimir i njegov brat Miloš, da podsetimo, od ranije su dobro poznati policiji pre hapšenja sa ostalim pripadnicima klana 4. februara 2021, robijali su zbog trgovine narkoticima.

- Oni su se u javnosti prvi put pominjali sedam dana pre razbijanja klana, kada su privedeni na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Naime, Budimiri su tada sa Vladimirom Grekom čekali Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su se vraćali iz posete Radoju Zviceru. Međutim, SBPOK i BIA dobro su ih znali - podseća izvor.

Miloš Budimir
Miloš Budimirfoto: Privatna Arhiva, Ana Paunković

Prema našim saznanjima, Marko Budimir je prvi stavljen na mere sredinom maja 2020. godine i to zbog transporta i prodaje droge sa kojim, navodno, Belivukov klan nije imao veze. Ipak, prisluškivanjem Budimira, tajne klana su se otkivale i Belivuk je bio sledeći na spisku BIA.

Belivuka pratili od jula

- U slučaju naredbi za Marka Budimira nije se spominjao Veljko Belivuk. Budimir je praćen zbog sumnje da je sa bratom Milošem Budimirom dao beogradske ispostave organizovane grupe na čelu sa H.Š., koja prebacuje heroin sa Kosova sve do Švajcarske - navodi naš izvor.

Mere na kojima su bila prvo braća Budimir podrazumevale su nadzor nad kontaktima i komunikacijom na otvorenim prostorima kao i u objektima, ali nije podrazumevao Skaj aplikaciju!

Marko Budimir, Veljko Belivuk, Klan
foto: Instagram

Nakon slušanja razgovora koje je vodio Budimir sa članovima klana sledeći je na mere stavljen sam vođa, Veljko Belivuk.

- On je na mere stavljen sredinom jula 2020. godine, a merom produženog nadzora Budimir se prvi put dovodi u vezu sa navijačima Partizana u avgustu te godine kao visokopozicinirani član, ali i pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Sve duži spisak

Posle Belivuka na mere je stavljen i njegov najblaži saradnik Marko Miljković i to na dan ubistva Lazara Vukićevića 14. oktobra 2020. godine.

Spisak je posle toga postajao sve duži, Miloš Budimir je bio pod budnim oko obaveštajaca od kraja oktobra te godine, a poslednji koji je stavljen na mere bio je prvi od okrivljenih svedoka Srđan Lalić koji je na merama bio samo 20 dana, od 14. januara do 4. februara 2021. godina kada je uhapšena cela Belivukova grupa.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Specijalni Sud, Ritopek, Kuća Strave
foto: Nemanja Nikolić, MUP RS

Braća Budimir se inače dovode u vezu sa pet ubistava sa prve optužnice Belivukovom klanu, kao i za otmice, trgovinu narkoticima...

Nastavak suđenja Beluvukovom klanu

Braća Budimir ispituju Lalića

Suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića biće nastavljeno danas u sudnici Specijalnog suda u Beogradu, a svoje ispitivanje pkrivljenog svedoka Srđana Lalića nastaviće upravo jedan od braće Budimir.

- Miloš je započeo svoje ispitivanje Lalića, koje će danas nastaviti. Ukoliko to bude želeo, odnosno ako je tako savetovan, to će posle njega uraditi i njegov brat Marko, a poslednji koji će Laliću postavljati pitanja biće Veljko Belivuk - objašnjava izvor Kurira.

Srđan Lalić
foto: MUP

Suđenje je zakazano i za utorak, četvrtak i petak u isto vreme, a pretpostavlja se da će se ove nedelje završiti ispitivanje Lalića i da če za govornicom u Specijalnom sudu na narednih ročištima stajati drugi okrivljeni svedok, Bojan Hrvatin.

Otkivena Skaj aplikacija

Okrivljeni svedok Srđan Lalić na mere je stavljen 14. januara 2021. godine prvi put, a u obrazloženju je navedeno da je tada prvi put pominju indicije da se radi o kriptovanom "Skaj broju" za koji se smatralo da pripadnici bezbednosnih struktura nisu u mogućnosti da kontrolišu.

- Ovo obrazloženje odnosilo se i na produženje svih mera nadzora, a spominje se i Darko Elez, prekodrinski plaćeni ubica čije veze sa klanom Veljka Belivuka se još proveravaju - kaže naš izvor.

Kurir.rs - Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track