"OVO JE KLJUČNI MOMENAT SVAKE OTMICE" Bivši visoki funkcioner MUP: Policiji je od presudnog značaja da PORODICA UČINI VAŽNU STVAR
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"OVO JE KLJUČNI MOMENAT SVAKE OTMICE" Bivši visoki funkcioner MUP: Policiji je od presudnog značaja da PORODICA UČINI VAŽNU STVAR

Crna Hronika -

Statistika pokazuje da se u Srbiji dogodi oko 10 otmica godišnje.

Poslednji slučaj je prijavljen u Kragujevcu, od strane oca mladića kojeg su trojica muškaraca pozvali da izađe iz kladionice, te ga odvezli u nepoznatom pravcu.

Kidnaperi se terete za iznudu, odnosno uterivanje dugova, nakon što su, navodno, pozajmili mladiću 200 evra, a taj dug je u međuvremenu porastao na 1.200 evra.

manijak, Kragujevac
foto: RINA

O tome šta bi porodica trebalo da uradi u slučaju otmice, ali i koje su slabe tačke kidnapera govorio je za jutarnji program Kurir televizije Dejan Radenković, bivši visoki funkcioner MUP-a.

- Najbitnije je da se krene ispočetka, a to je da žrtva i roditelji vide kolika opasnost može da preti i da se ponašaju u skladu sa tim. Jako je bitna svest kod porodice, da ništa ne preduzimaju sami i da veruju u državnim organima. Važno je da policija ima kompletnu sliku o slučaju, kao i to šta je uzrok otmice - rekao je Radenković.

Radenković je pričao o slaboj tački kidnapera, ali da je za to potrebno sarađivanje porodice sa policijom:

00:49

OVO SU SLABE TAČNE OTMIČARA! Bivši visoki funkcioner MUP-a o kidnapovanju: Najbitniji koraci žrtve i porodice u rešavanju slučaja!

- Bitno je da porodica sarađuje sa policijom, da se prikupe potrebni podaci i dođe do kontakta. To je ujedno i najslabija karika otmičara. Kada uđe u kontakt sa porodicom oko uslova, tada je bitno da policija sa svim podacima i tehnikama otkrije lokaciju poziva. Ne postoji lakše ili teže pronalaženje izvršioca krivičnog dela, svako je specifično po sebi, zato je bitno da policija profesionalno radi.

Nakon toga, napomenuo je da je i te kako bitna organizovanost kriminalne grupe, ali i daje krivično delo otmica tek početak niza krivičnih dela.

- Teško da se ovakvo krivično delo otmice događa nasumično. Teško da neko može da bude otet na ulici tek tako. Postoje određene pripremne radnje takvih kriminalnih grupa. Za brzi i delotvorni rad policije, u ulozi je i koliko je ta grupa organizovana. Svaka grupa ukoliko je jača i deluje šire, veoma je teško doći do njih. Setimo se otmica koje su se dešavale od strane Zemunskog klana, a to je bilo iz čistog koristoljublja. Ne tako davno, dešavale su se otmice zbog krivičnog dela ubistva. Dakle, otmica je samo početak niza krivičnih dela - zaključio je Radenković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track