JEDAN ČOVEK JE BOG I BATINA NA TRIBINI: Stalno regrutuje nove vojnike, a iza svega stoji OGROMAN NOVAC
Foto: Saša Pavlić, Privatna Arhiva

kurir analiza

JEDAN ČOVEK JE BOG I BATINA NA TRIBINI: Stalno regrutuje nove vojnike, a iza svega stoji OGROMAN NOVAC

Crna Hronika -

U Beogradu je zbog narkotika uhapšen Damjan Šobić, nekadašnji vođa Partizanovih navijača, a Kurir istražuje čime se zapravo bave ljudi s tribina

Damjan Šobić (39), nekadašnji vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz, koji ima bogat dosije, nedavno je ponovo uhapšen i to zbog trgovine drogom.

Osim njemu, lisice su stavljene i njegovom bratu Miroslavu (38) i Marku M. (35). Kako je potvrđeno iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, sumnjiče se da su tokom prošle godine, do hapšenja, držali radi dalje prodaje različite vrste narkotika.

Marihuana i heroin

- Osumnjičeni su se branili ćutanjem. Tužilaštvo je predložilo da im se odredi pritvor da ne bi ponovili krivično delo. Na teret im se stavljaju neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga - saopšteno je iz tužilaštva i potvrđeno da su kod njih zaplenjeni kilogram marihuane, oko 110 grama heroina i kilogram smese za uvećanje heroina, kao i novac za koji se sumnja da potiče od prodaje droge.

Svedok saradnik Srđan Lalić
Svedok saradnik Srđan Lalićfoto: MUP, Damir Dervišagić

Svedoci-saradnici otkrili

I deca znaju čemu služi tribina

O kriminalu na tribinama govorili su i svedoci-saradnici u postupku protiv Veljka Belivuka i ostalih optuženih. Oni su otkrili da su prostorije na stadionu FK Partizan, koje je njihova navijačka grupa koristila, u međusobnoj komunikaciji zvali "bunker", ali i da su u njima čuvali drogu, oružje, mučili ljude. Svedok-saradnik Srđan Lalić, tokom prepucavanja sa Markom Miljkovićem u sudnici, otkrio je da ova kriminalna grupa stoji iza ubistva Ljubomira Kiće Markovića, Šobićevog prijatelja, ali i da je planirala da preuzme i tribinu FK Rad kako bi joj i ona služila za kriminalno delovanje.

- Miljkoviću, ti si hteo da preuzmeš Radovu tribinu kao paravan za kriminalne poslove, to i deca znaju - odbrusio je Lalić na jednom ročištu.

Šobić je više puta hapšen i osuđivan od 2008. Poslednji put iz zatvora je izašao u julu 2022, i to pošto je odslužio kaznu za nelegalno držanje oružja.

- Široj javnosti poznat je kao navijač koji je više puta imao probleme sa zakonom, ali i po sukobima koje je vodio zbog prevlasti na tribini. Navodno, bio je član navijačke grupe Janjičari u vreme dok je najbolji prijatelj Veljka Belivuka Aleksandar Stanković bio živ. Posle ubistva Stankovića, Belivuk i Šobić su se razišli, Šobić se priklonio Alkatrazu, a Belivuk je osnovao Principe - kaže sagovornik i podseća da je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv Belivuka zbog sumnje da je pod paravanom Principa zapravo organizovao kriminalnu grupu koja stoji iza ubistava, silovanja, ali i trgovine drogom i oružjem.

Sagovornici Kurira saglasni su da sukobi oko prevlasti na tribinama zapravo za pozadinu imaju najčešće mafijaške radnje.

Policija pleni automobil Šobića
Policija pleni automobil Šobićafoto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

Oružje, droga, Hrkalovićkina dokumenta

Damjan Šobić javnosti je postao poznat posle tuče na fudbalskoj utakmici između OFK Beograda i FK Partizan 2008, zbog čega je protiv njega bila raspisana poternica.

Uhapšen je 2011, i to na Kosovu, gde je tokom hapšenja navodno potegao pištolj na policajce. Nekoliko godina kasnije, 2017, osuđen je na godinu i po dana zatvora. i to pošto je u međuvremenu policija kod njega pronašla "glok" sa 12 metaka, za koji nije imao dozvolu. Poslednji put za njega se čulo 2021, kada je po prijavi devojke koja je tvrdila da je maltretira policija upala u njegov stan i ponovo pronašla pištolj, ali i blindirani auto, u kom je, navodno, zatečena i zdravstvena dokumentacija bivše državne sekretarke u MUP Dijane Hrkalović.

Zbog nelegalnog posedovanja oružja osuđen je na 17 meseci zatvora i kaznu od 400.000 dinara.

- Smatram da je trgovina narkoticima osnovna delatnost svih navijačkih grupa. Oni imaju svoju razrađenu masu koja je po stadionima, oni su dostupni 24 časa. Međutim, pored dilovanja, oni su tu i da reketiraju, bave se zelenašenjem, trgovinom oružjem i razbojništvom, neko više, neko manje - rekao je bivši operativac DB Božidar Spasić.

Sport samo izgovor

Prema njegovim rečima, vođe navijačkih grupa veoma vode računa o svom podmlatku.

- Svesni su da moraju u svojim borbenim redovima da imaju sve više omladine, zato ih stalno regrutuju. Potrebna im je omladina koja će im slepo verovati i koja će sve činiti kako bi bila u njihovim redovima - rekao je Spasić.

I kriminolog Dobrivoje Radovanović ranije je objašnjavao "da nema sumnje da je organizovanim navijačkim grupama sport samo izgovor za kriminalne aktivnosti kojima se zapravo bave".

- Njihov primarni posao je trgovina narkoticima. Pored toga, rade kao obezbeđenje po gradu, ucenjuju, iznuđuju novac - rekao je Radovanović i pojasnio zbog čega je važno biti vođa navijačke grupe.

- Vođe su te koje ubiraju sav profit od svih nelegalnih aktivnosti kojima se bave. Među njima nema demokratije, vlada stroga podela aktivnosti i zaduženja, ali je vođa taj koji donosi sve odluke. Biti vođa danas je vrlo unosan posao - dodao je.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track