MANIJAK NAPAO DEVOJČICU NA STANICI U BEOGRADU! Otac očajan jer je mladić ponovo na slobodi: NE BIH DA PRAVDU UZIMAM U SVOJE RUKE
Foto: Profimedia

ZABRINUT

MANIJAK NAPAO DEVOJČICU NA STANICI U BEOGRADU! Otac očajan jer je mladić ponovo na slobodi: NE BIH DA PRAVDU UZIMAM U SVOJE RUKE

Crna Hronika -

Otac učenice osmog razreda jedne beogradske škole mora svoje dete svaki dan da vodi u školu i da je sačekuje jer je u septembru prošle godine seksualno napadnuta na autobuskoj stanici. Slučaj je prijavljen, sve institucije su reagovale, ali se napadač našao na slobodi, jer sadašnji sistem, jednostavno nema rešenja za manijaka, dok ne napravi nešto još gore.

Za Beograđanina, oca učenice osmog razreda jedne osnovne škole, pravi pakao počeo je 21. septembra prošle godine. Njegovu ćerku, koja je tada imala 14 godina, na autobuskoj stanici, dok je čekala prevoz do škole, napao je mladić star 25-26 godina.

"Preselili smo se u drugi deo grada, ali smo odlučili da ćerka ostane do kraja osnovnog školovanja ostane sa svojim drugaricama i drugovima i tu završi osmi razred. Tog 2. septembra, oko 13.30 časova, čekala je autobus kada je napadnuta sa leđa. Mladić ju je oborio na zemlju, seo na nju i počeo da je neprimereno dodiruje. Srećom, naišla je neka starija gospođa koja je počela da viče na njega, on je ustao, a potom i pobegao. Dete mi je bilo potpuno istraumirano, obavestili smo policiju i istog dana smo otišli u Policijsku upravu Beograd, da damo izjavu. Saslušala nas je inspektorka. U pitanju je bilo krivično delo polno uznemiravanje, a moja ćerka je tada imala samo 14 godina. Za nekoliko dana, pozvali su nas iz policije i obavestili nas da je osumnjičeni uhapšen. Mislim da su znali o kome se radi, da je opis moje ćerke bio dovoljan. Kasnije smo pozvani i na prepoznavanje, iako su fotografije bile loše, crno-bele, moja ćerka ga je prepoznala. Bili smo mirni jer su nam rekli da je taj napasnik sklonjen sa ulice“, kaže ovaj Beograđanin.

Trauma se zalečila, devojčica je nastavila da živi normalno, nastavila da ide u školu ali je onda pre desetak dana, usledio šok za tu porodicu.

„Ćerka me je pozvala, uspaničena, uplašena i rekla mi da ga je ponovo videla. Pratio je nju i još dve drugarice, ušao za njima u autobus. Moja ćerka se snašla, stavila je kapuljaču na glavu, plašila se da je ne prepozna. On je galamio u autobusu, pretio je deci, pretio da će izvaditi nož i da će im pobiti roditelje. Ja sam seo u kola i brzo stigao, video sam i tog tipa. Pozvali smo policiju i stvarno su brzo stigli. Prvo je došla interventna, a onda još patrola. Uhapsili su ga, otišli smo u nadležnu policijsku stanicu, mislim da je ovog puta uhapšen zbog ugrožavanja bezbednosti. Na rad policije stvarno nemam nikakvih zamerki, oni su ljudi svoj deo posla odradili kako treba, brzo i efikasno“, objašnjava ovaj zabrinuti otac.

Ipak, policija je samo jedan šraf u sistemu koji, čini se, ne funkcioniše.Naime, kako se nezvanično saznaje, mladić koji je uhapšen zbog polnog uznemiravanja devojčice poslat je u Kliniku za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“. Tamo mu je ukazana medicinska pomoć, ali, kako kažu iz te ustanove, takve ljude tamo nije moguće zadržati u nedogled, ukoliko ne postoji odluka suda.

„Ukoliko sud, uz pomoć veštaka, utvrdi da ta osoba predstavlja opasnost po sebe i druge, može da odredi meru lečenja u ustanovi zatvorenog tipa. Bolnica „Laza Lazarević“ nije namenjena za pacijente takvog tipa, kojima je određena mera zbog toga što su počinili neko krivično delo, za to postoje specijalizvovane ustanove u Vršcu, Toponici i nekim drugim mestima“, objašnjava sagovornik.

Sud takvu odluku nije doneo, zapravo suđenja nije ni bilo. Glavni pretres je trebalo da bude održan krajem januara, ali se optuženi, mladić star oko 25 godina, nije pojavio. Navodno, nije mogao da bude lociran i nije mu uručen poziv, a nije jasno da li je za njim sud raspisao potragu.

„Naravno da sam osetio potrebu da zaštitim svoje dete, ali ne želim da pravdu uzimam u svoje ruke. Išli smo regularnim putem, kao što treba da bude, ali onda se dogodilo da moje dete ponovo sretne tog napadača i ponovo se istraumira. I šta sada mi da radimo? Ne živimo normalno od tada, dete se plaši, ja se plašim, ne mogu doveka da je pratim i dočekujem iz škole. Samo želim da ga sklone sa ulice. Neće svi reagovati kao ja, neki roditelj bi drugačije postupio. Zar treba on da napravi nešto mom detetu ili nekom drugom detetu, ili da neko nešto njemu napravi da bi sistem reagovao?“, pita se zabrinuti otac napadnute devojčice.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track