SUĐENJE DŽONIĆU ZA UBISTVO ĐOKIĆA! Ispričao GDE JE BIO u noći stravičnog zločina, pa postavio OVO PITANJE o ubijenoj devojci
Foto: M.S.

suđenje bivšem vatrogascu iz sela Moravac

SUĐENJE DŽONIĆU ZA UBISTVO ĐOKIĆA! Ispričao GDE JE BIO u noći stravičnog zločina, pa postavio OVO PITANJE o ubijenoj devojci

Crna Hronika -

Goran Džonić (61), osumnjičen za trostruko ubistvo porodice Đokić iz Aleksinca doveden je danas u lancima iz istražnog zatvora u Viši sud u Nišu gde je počelo suđenje ovom bivšem vatrogascu iz sela Moravac.

Goran Džonić, suđenje Goranu Džoniću
foto: M.S.

12.59 - Džonić postavio pitanje o mrtvoj devojci

Nakon pauze, svoj iskaz je prvi put dao Momčilo Aritonović, otac pokojne Goranove supruge Gordane.

- Ja najviše želim da saznam ko je ubio moju decu. O samom događaju nemam saznanja.

Onda je Džonić pitao "koliko puta je svoju Lidiju pozvao u Nemačku"?

- Kako je sada svi vole, a on je nije zvao u Nemačku. On je s mojim roditeljima 40 godina radio u Nemačkoj - prokomentarisao je na suđenju Džonić.

Goran Džonić, suđenje Goranu Džoniću
foto: M.S.

Sudija ovu izjavu nije uvrstio u zapisnik. Na sudu je govorio i Dragan Aritonović, brat pokojne Gordane.

- Situacija je mnogo teška za sve nas u porodici. Mi smo baš kada se to dogodilo 26. decembra (Đokići ubijeni 27. septembra) išli na neko slavlje i video sam Džonića na žutom skuteru kako razgovara s nekim čovekom, a koji je bio na suvozačevom mestu u vozilu. Nisam znao da je pokojni Goran Đokić ima pištolj, a kada smo ušli u stan s inspektorima, video sam futrolu što inicira da je imao pištolj. Tako da sam ja video samo municiju, ali ne i pištolj - rekao je Dragan Aritonović.

Takođe Gordanin brat, Novica Aritonović nikada nije dao izjavu medijima tako da se njegovo izlaganje na sudu danas bilo prvi put.

- Nikada nisam ni slutio da tako nešto može da se desi. Tada kada smo išli na to veselje u Niš, trebalo je i Đokići da budu tu. Optuženog sam video tog dana kako se drži za prozor automobila. Smejao se. On je išao prema Žitkovcu. Neposrednja saznanja o samom događaju nemam - ispričao je na sudu Novica Aritonović.

12.23 - Baka Stojanka: Džonić je pretio majci da će je ubiti ako mu ne da novac

Na sudu je svedočila Stojanka Đokić, majka pokojnog Gorana Đokića, a koja je u selu Moravac poznatija pod nadimkom baka Šojka. Ona je ranije Kuriru detaljno opisala poslednje trenutke s najmilijima. Tada je rekla da je videla pre nego što su Đokići krenuli ispred kuće videla auto, plavog čoveka sa mantilom koji je preturao po gepeku.

Stojanka Đokić, baka Stojanka
foto: Kurir

Ona je na sudu navela da je Džonić tražio njenog sina u menjačnici pre datuma ubistva.

- Taj Džonić je od mog Gorana pozajmio 1.000 evra za Božić. Lično sam videla da mu je pozajmio novac - rekla je Stojanka.

Džonić je onda krenuo da se raspravlja sa baka Stojankom i tvrdio da tih 1.000 evra nije pozajmio od Gorana. Sudija je ubrzo "smirio" situaciju i postavio još jedno pitanje baki.

- Kakav je odnos bio Džonića sa Đokićima u poslednjih mesec dana pre ubistva?

- Iz čista mira pre ubistva mesec dana se Džonić nije javljao nama. Prođe skuterom i toliko. Nije se javljao iz čista mira - navela je Stojanka Djokić

12.09 - Seća se sve sem prvih izjava jer je "tučen u glavu"

Na pitanje sudije Mirka Draškovića "da li je dementan", Džonić je odgovorio potvrdno.

- Ja se sećam šta je bilo pre pet godina, ali se ne sećam iskaza zato što sam tih dana stalno bio tučen u glavu. Mene je tih dana tukao inspektor i stalno su se rapitavali o skuteru- naveo je Džonić.

Nije umeo da odgovori na pitanje odakle njegov DNK na novcu kada nije bio u dodiru s njim. Džonić je slegao ramenima i rekao da ne zna.

- To mesto gde je izvršeno ubistvo ja odlično znam i tu smo hteli da stavimo kamp kućicu. Ja sam odbornik (SPS) i hteli smo da doteramo taj deo Moravca - rekao je Džonić.

- I ja se pitam odakle tragovi Lidije Đokić na celom šaržeru kada za taj pištolj niko nije znao sem tasta i vas - upitao je sudija Drašković.

Džonić je rekao: "I ja bi to voleo da znam".

- Goran Đokić i ja smo bili braća. Nisam znao da je nosio novac u kolima. Nisam bio ni u kakvim sukobima sa bratom. Uzimao sam, on mi je bio desna ruka. Nisam znao zašto je prodao kuću. Izjavio sam da mi je sve namešteno. Bio sam pet godina u komisiji za polaganje vozačkog ispita, ali ne znam ko mi je namestio. Nema kome nisam dobro učinio. Ne znam ko mi je namestio. Iz medija sam video da i na novcu ima moj DNK. I ja se pitam ko i što je meni to podmetnuo - naveo je Džonić.

Stekao se utisak da je Džonić bio konstantno na granici da zaplače jer na konkretna pitanja nije imao odgovore.

11.47 - Šta se događalo na pretresu placa

U nastavku suđenja su obe strane postavljale pitanja Džoniću. Na pitanje advokatice optuženog Biljane Pešić "šta se događalo na pretresu placa" dan ili dva nakon pritvaranja (pritvoren 20. oktobra), on je rekao:

- Kada smo došli do mog placa, a gde se gradi Stefanova kuća, naišli smo na širom otvorenu kapiju. Kažu mi da je otvorila moja supruga Suzana. Uzeli su džipa, vazdušnu pušku... Tada su mi prebačeni meci devetke iz kutije od bombona. To mi je bilo sumnjivo jer na plac nikada nisam nosio metke. Ne znam ko je to uradio, ali to sam zatekao. Tada je pronađen i novac - priča Džonić detalj s pretresa.

Na pitanje da li mu je komšija Goran Arizanović napravio navoj za pištolj Bereta?

Goran Džonić, suđenje Goranu Džoniću
foto: M.S.

- On je samo pravio kladične zatvarače za skuter i napravio jedan navoj za cevče, a koji mi je služio kao prigušivač za auspuh za skuter - rekao je Džonić, a da navodno ne bi motor pravio buku.

U toku ispitivanja bilo je jasno da je Džonić apsolutno spreman da prati suđenje i odgovara na pitanja.

Zoran Vitković, advokat unesrećene porodice rekao je da je Džonić vrlo precizan u odgovorima.

- Džonić je na početku rekao da se ne seća svojih izjava, a sada se vidi da precizno odgovara. Moram da pitam zašto je vratio legalni pištolj, a zadržao revolver za koji nema dozvolu?

Džonić je naveo da je porez previsok.

- Kad je Šešelj uveo taksu od 18.000 dinara godišnje za nošenje, onda sam vratio pištolj zbog para. Ovaj tastov pištolj nisam uspeo da rasklopim- rekao je Džonić.

11.23 - Džonić iznosi odbranu, odbio svaku krivicu za smrt Đokića

- Delimično se sećam poslednjeg iskaza dok i tu ima odstupanja. Miloševiće zvane Jojke uopšte ne poznajem. Mene interesuje da li je pucano iz blizine ili daljine - rekao je Džonić na početku odbrane.

Sudija mu je tražio da se izjasni o optužnici.

- Uzimao sam gorivo i u kanti i u auto, da bi sa Gocetom išao na pecanje i mi smo stvarno bili na pecanju 26. septembra do prvih večernjih sati. Seli smo kod njega na terasu, pili kafu, tada je prošao auto "pasat" koga znam u dušu. Rekao sam izgleda da je Raša (pokojni Goran) došao kod majke. On je godinama dolazio kod majke. Negde oko osam sati otišao sam kući i setio sam se da jednom čoveku popravim mašinu. Onda sam otišao na plac (u Moravcu u neizgrađenoj sinovljevoj kući) i celo veče sam bio u garaži. Nemam pojma dokle sam bio u garaži, samo znam da su u prodavnici, baš gde žive Jojke (braća Milošević) istovarali hleb. Znači do jutarnjih sati. Garažna vrata ne mogu da se otvore, ja se razumem u elektroniku i zato tvrdim da tamo, u garažu, niko nije ušao. Sve može da se proveri. Ja često radim, kad uđem u garažu, ne izlazim cele noći. Što se tiče pištolja, imam ga od osamnaeste godine. Imao sam i za držanje i za nošenje dozvolu. Tast mi je na samrti rekao da ima "pjetro bereta" pištolj koji je nabavio zbog lične bezbednosti. I to je taj pištolj koji je nađen kod mene. I taj pištolj sam pokazao, ali ne ovom policajcu koji me je tukao celu noć po glavi. Mene je tukao načelnik policije, ali nisam podneo nikakvu prijavu protiv njega - rekao je u prvom delu svog izlaganja Džonić i odbio svaku krivicu za smrt Đokića.

10.38 - Odbrana traži novo psihijatrijsko veštačenje

Kod Džonića se ne vidi nervoza. Kroz naočare velike dioptrije pretura po papirima, zaštitnu masku nosi na bradi, klima glavom na reči njegove advokatice Biljane Pešić da zbog bolesti(dijabetes), "on nije mogao da izvrši egzekuciju Đokića".

Ona traži novo psihijatrijsko veštačenje da se preispita da li može da prati suđenje, a s obzirom na to da je proveo duže vreme u pritvoru. Odbrana traži da se saslušaju i policajci koji su ga saslušavali prvi put.

Džonić se ponaša nonšalatno, pokušava da komunicira s policajcima koji ga čuvaju.

- Prihvatam sve što je rekla advokatica- kaže Džonić

Očekuje se njegova odbrana.

10.20 - Džonić tvrdi da nije kriv

- Smatram da nisam kriv. Oni su u optužnici napisali samo što njima odgovara- bile su prve reči Džonića na sudu.

Naime, optužnica ga tereti da je izvršio krivično delo teško ubistvo da bi vratio dugove. U optužnici piše da je zaustavio Đokiće posle ponoći u selu Moravac, seo u njihov auto i naterao ih da idu prema Moravi na jednom platou. Po optužnici tamo je u kolima ispalio jedan hitac Goranu u glavu. Onda je izveo iz "pasata" Gordanu i Lidiju. Obema je prvo ispalio jedan hitac iz pištolja marke "bereta" u grudi, a potom u glavu. Obe su po optužnici doživele smrt. Nakon toga ih je gurnuo u jamu u Moravcu i zapalio.

00:18

Džonić doveden na suđenje za trostruko ubistvo

Podsetimo, Goran (57), Gordana (56) i Lidija (25) ubijeni su pa spaljeni na mestu Dudine bare kod Aleksinca 27. septembra 2021. godine. Sve do 2. oktobra tada nije se ni naslućivalo ko je izveo najgnusniji zločin u bližoj istoriji juga Srbije, a onda su pronađena tela i izgoreli "pasat" u kome su bili.

Džonić je na saslušanjima menjao iskaze, optuživao druge kao da je bio ucenjen samo da ih prati, ali kada za te osobe nije bilo dokaza, samo je protiv njega podignuta optužnica. On i tada i danas negira da je bio egzekutor.

Kod njega u garaži i na placu je pronađeno 43.000 evra koji, pretpostavlja se, potiču iz "pasata" jer je pokojni Goran držao menjačnicu i taj novac mu je služio za posao.

Kurir.rs/M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja