OGLASIO SE POVERENIK ZA SAMOSTALNOST: Premeštanje tužiteljki u drugo odeljenje u skladu sa važećim Zakonom o tužilaštvu
Foto: Ana Paunković

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA

OGLASIO SE POVERENIK ZA SAMOSTALNOST: Premeštanje tužiteljki u drugo odeljenje u skladu sa važećim Zakonom o tužilaštvu

Crna Hronika -

Odluka Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića o premeštaju dve njegove zamenice Bojane Savović i Jasmine Paunović iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal je u skladu sa važećim Zakonom o javnom tuźilaštvu, ocenio je Poverenik za samostalnost Državnog veća tužilaca u saopštenju za javnost.

Povernik ukazuje da se ovo saopštenje odnosi na promenu Plana i Programa Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, i nakon navođenja radnji koje je preduzeo u postupku, konstatuje da Viši javni tužilac nije izdao obavezno uputstvo zamenicama o bilo kom aspektu njihovog rada.

- Smatram da se u konkretnom slučaju ne radi o spoljnom uticaju u smislu Zakona o javnom tužilaštvu, već da se radi o organizacionom pitanju u okvru Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za koje je nadlezan Viši javni tužilac koji je po važećim propisima ovlašćen da uredi organizaciju rada i postupanje u predmetima Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije - naveo je Poverenik.

Viši javni tužilac Nenad Stefanović
Viši javni tužilac Nenad Stefanovićfoto: Nemanja Nikolić

U saopštenju takođe podseća na mišljenje Konsultativnog veća evropskih tužilaca, gde se u delu koji se odnosi na spoljnju i unutrašnju nezavisnost, navodi da “unutrašnja nezavinsost ne znači da je svaki tužilac slobodan da radi bilo šta : tužilac može biti podredjen hijerarhijskoj strukturi čija je svrha da obezbedi na jasan način i bez prejudiciranja nezavisnosti, dobro funkcionisanje tužilaštva u celini, kao i uskladjeno, dosledno i ujednačeno postupanje u sprovodjenju pravde i zaštiti ljudskih prava”.

Poverenik takođe konstatuje da se na osnovu dobre prakse I profesionalnih standarda postupanja u rukovođenju javnim tužilaštvom može zaključiti da nije preporučljiva promena zamenika javnog tužioca u postupanju u bitnim predmetima, a posebno u toku preduzimanja dokaznih radnji koje su represivnog karaktera, uključujući i primenu mera lišenja slobode i policijskog zadržavanja, kao i predloga za određejivanje pritvora nadležnom sudu, a sve to radi održavanja neophodnog kontinuiteta i integriteta u postupanju u konkrernom predmetu.

Podsećanja radi, osumnjičeni su u predmetu EPS su po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu uhapšeni 23. februara zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica. Protiv svih osumnjičenih se vodi istraga i nalaze se u pritvoru. Takođe je pokrenuta finansijska istraga protiv svih osumnjičenih.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track