I NAKON 54 GODINE NAJMONSTRUOZNIJI ZLOČIN NA BALKANU: Rasporila stomak drugarici, izvadila bebu, a odao je brutalan detalj
Toma Fila o najmonstruoznijem zločinu u istoriji Jugoslavije, Foto: Kurir TV, Printscreen/YouTube

i dalje misterija:

I NAKON 54 GODINE NAJMONSTRUOZNIJI ZLOČIN NA BALKANU: Rasporila stomak drugarici, izvadila bebu, a odao je brutalan detalj

Crna Hronika -

"Jedan od najmonstruoznijih zločina svih vremena u staroj Jugoslaviji nije ostavio tadašnju javnost ravnodušnom. Žena koja je počinila ubistvo dobila je nadimke “Žena monstrum” i “Panter iz Kamenjače”. Ona je ubila svoju drugaricu i rasporila joj stomak, a kontroverzni slučaj I dan danas privlači pažnju analitičara i advokata.

Suđenje, Ubistvo, Šefka Hodžić

O Šefki Hodžić se pričalo i prepričavalo. Iako je u SFRJ označena kao zver, priča ipak i danas ima puno kontradiktornosti i nedoslednosti.

I, upravo to, u kraju u kome su još uvek vladali stari običaji po kojima je bilo ravno grehu ako žena nije mogla da rodi, bio je početak priče o jednom od najmonstruoznijih zločina bivše Jugoslavije."

Prema opšteprihvaćenoj verziji, Šefka Hodžić je 7. oktobra 1969, nedaleko od Jusića, na potoku Kamenjača u Bosni, sačekala svoju drugaricu Aliju Hasanović, koja se vraćala iz susednog sela Anđelići, ubila je sa tri hica iz pištolja, rasekla joj nožem stomak i izvadila dete. Alijino telo je sakrila na nekoj njivi pod plastom sena. Dete je odnela kući, ali ono nije preživelo.

O ovom slučaju, ali i najmnostruoznijim zločinima u istoriji Srbije razgovarali su u jutarnjem programu Redakcija Snežana Petrović, voditeljka i Toma Fila, advokat, koji je pozvan kao najkompetentniji za ovu temu, jer su on i njegov otac, svojevremeno branili Šefku Hodžić.

Toma Fila
foto: Kurir tv

Nije bilo moguće da takav zločin uradi jedan čovek, započinje Fila.

- Moj otac je prvobitno bio njen advokat, pa sam ga ja nasledio u istom slučaju. Iz nalaza veštaka utvrđeno je da je u ubistvu učestvovalo minimum dva čoveka. Nije bilo moguće da se raspori stomak, tako precizno i ginekološki, da je izvučeno dete, a da nije spušteno na zemlju, a nije, tako da, smo odmah utvrdili da su bila dva lica - kaže Fila, nastavivši:

Onda su optužili njenog rođaka Avdiju, kod koga je nađen pištolj i prvo su mislili da je on taj saizvršilac, ali on je imao alibi, tako da su ga za neko pomaganje osudili na dve godine. Šefka Hodžić nikada nije priznala, i stalno je govorila da joj je dete doneseno i da su njih dve bile najbolje drugarice. Činjenica je da je to počinjeno u mestu koje je u Jusićima i u to vreme je to bilo izuzetno patrijalhalno mesto. Neko je to lukavo uradio jer je ubio tu ženu na srpskom delu teritorije, pa su namerno da bi provocirali, to uradili tako - kazao je.

Šefka Hodžić
foto: printscreen YT/Oslobođenje

Šefka je bila najlepša devojka u tom selu, pa su mnoge priče vezane za nju dramatične.

- Osnovno u celoj priči je da je ona bila najlepša devojka kada se udala. Na suđenju jedan doktor se zaljubio u nju i rekao da će se ubiti ako je osude i to je i uradio! I to je jedini put da smo otac i ja branili nekog zajedno. Niko ne bi znao šta je u pitanju, kada je mrtva žena nađena, i sahranili bi je tako, da, slučajno, nije bio prisutan stručnjak za medicinu u sudu. On je rekao, nađite ženu koja nema dete, jer je ovoj žrtvi izvađeno dete, i tako su počeli da otkrivaju deo po deo - setio se Fila i objasnio:

- To je bio zločin koji je urađen zbog patrijalhalnih odnosa. Pošto joj je najbolja drugarica bila trudna, ona je počela da prati nju i simulira trudnoću. Koliko toj drugarici poraste stomak, toliko i Šefka stavlja jastuke. Upucana je sa tri metka - direktno u kičmu, vrlo precizno da ne oštete dete. Precizno je rađen i rez. Neko ko je to uradio imao je elementarno medicinsko znanje. Znači najmanje dva čoveka je učestvovalo, to dete je njoj dato, a ona je svaki put menjala ime čoveka koji joj ga je doneo. Kod tog njenog rođaka je nađen pištolj, i jedino njega nije optužila ni spomenula, sve ostale jeste. Tužilac je pokušao da natera njega da prizna, ali bezuspešno - ispričao je Fila.

05:03

I NAKON 54 GODINE NAJMONSTRUOZNIJI ZLOČIN NA BALKANU: Rasporila stomak drugarici, izvadila bebu, a ovo nikada nije rekla

Postoji još jedna verzija priče:

Šefka Hodžić kada su je vodili iz zatvora, trucnuo je kamion i njoj je iz džepa ispao krvav nož koji je - kasnije se ispostavilo - sa mesta zločina. Ali nikad nije priznala, menjala je odbranu 30 puta. Došla je kod mene, nakon što je izdržala kaznu, muž ju je čekao u hodniku, rekla je da je promenila ime i prezime, i da živi negde u okolini Pazara, a taj čovek je imao dete, dakle, moguće je da je ona mogla da rodi, a da njen tadašnji muškarac nije mogao da ima potomstvo. To je vreme kada se niko ne bi zapitao, posebno u tako malom mestu, da li je do muškarca, a ne do žene - ukazao je Fila koji kaže da ni za njenog bivšeg muža nije čuo da je kasnije imao decu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track