NOVA HAPŠENJA ZBOG MALVERZACIJA OKO EPS-a: Oštetili budžet Srbije za više od 76 miliona dinara!
Ilustracija, Foto: T.S./Kurir

više javno tužilaštvo u beogradu

NOVA HAPŠENJA ZBOG MALVERZACIJA OKO EPS-a: Oštetili budžet Srbije za više od 76 miliona dinara!

Crna Hronika -

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Poreske policije Ministarstva finansija Srbije uhapsili četvoro osumnjičenih za pranje novca i poreska krivična dela, u okviru proširenja istrage koja se vodi protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).

- Naredbom o proširenju istrage obuhvaćeno je ukupno šest lica, četiri lica koja su danas lišena slobode i dva lica protiv kojih se već vodi istraga i koji se nalaze u pritvoru. To su Bojan Vladimir S. odgovorno lice stranog privrednog društva “Italiana Construcioni” S.P.A ogranak u Beogradu i “Meta Balkan” doo Beograd, Nemanja T. direktor privrednog društva “Bauwasen” doo iz Lazarevca, koji se nalaze u pritvoru, kao i Velimir B. odgovorno lice privrednog društva “Profil Projekt" doo Beograd, Dragan R. odgovorno lice privrednog društva “Nib Part” doo Beograd, Nikola L. odgovorno lice privrednog društva “Sbos Construction” doo Beograd i Siniša K. vlasnik preduzezničke radnje za autoprevoz iz Uba - saopšteno je iz Višeg tužilaštva u Beogradu,

Više javno tužilaštvo u Beogradu
Više javno tužilaštvo u Beogradufoto: Nemanja Nikolić

Kako se navodi, sumnja se da je Bojan Vladimir S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitora JP EPS po osnovu ispostavljenih privremenih situacija u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijskog koloseka od 18. aprila 2017. godine, novac u iznosu od 317.203.601,78 dinara koristio tako što je ga je prebacivao privrednim društvima “Profil projekt”, “Nib Part'” i “Sbos Construction” kao i preduzetničkoj radnji u vlasništvu Siniše K, za navodnu kupovinu šina, elektroopreme i drugog materijala za izgradnju industrijskog koloseka, po lažnim fakturama.

- Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacivala na račun PD “Bauwasen” doo iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takodje sačinjavalo lažne fakture i dokumentaciju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD "Metal Balkan” doo Beograd - dodaje se u saopštenju.

Nakon toga, kako je pojašnjeno, je Nemanja T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao Bojanu Vladimiru S, dok je preostali deo novca je zadržao na računu PD "Bauwasen” doo iz Lazarevca.

- Takođe iz navedenih protivpravnih radnji proizlazi i osnov sumnje da su osumnjičeni izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260,00 dinara.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela pranje novca i poreska utaja, kao i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Osumnjičenima koji su danas lišeni slobode određeno je zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega će biti donete odluke o daljem postupanju.

- U ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara - saopštilo je tužilaštvo.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track