MILIONE EVRA ZA DROGU PREDALI NA ZLATIBORU, NA PAKETIMA PISALO DRINA! Najnoviji detalji o najvećim trgovcima kokainom na Balkanu!
Foto: MUP Srbije

istraga o balkanskom kartelu

MILIONE EVRA ZA DROGU PREDALI NA ZLATIBORU, NA PAKETIMA PISALO DRINA! Najnoviji detalji o najvećim trgovcima kokainom na Balkanu!

Crna Hronika -

Krucijalni dokazi u istrazi protiv balkanskog kartela, čiji su članovi uhapšeni u istorijskoj akciji u Srbiji pod nazivom "Izi", prikupljeni su sa Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći, saopštili su iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Jakšić i Zvicer

Podsetimo, u Srbiji je uhapšeno 13 osumnjičenih za krijumčarenje sedam tona kokaina iz Južne Amerike, dok je naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno još sedam osoba, od kojih su tri već u zatvorima, a četiri u bekstvu. Među osumnjičenima je i Zoran Jakšić, jedan od vođa klana Amerika koji se sedam godina nalazi u zatvoru u Peruu zbog šverca kokaina.

Hapšenje članova balkanskog kartela
Hapšenje članova balkanskog kartela foto: MUP

Pozivajući se na podatke iz istrage, Politika je objavila da je u "rad" balkanskog kartela bio uključen i Radoje Zvicer, odbegli vođa kavačkog klana.

- Zvicer je prvih 25 dana u junu 2020. godine preko kriptovanog telefona sa pojedinim pripadnicima klana dogovarao da se Miroslavu Starčeviću (uhapšenom u Srbiji u akviji "Izi" prim.aut.) preda četiri i po miliona evra kako bi se kupila i transportovala tona kokaina. Primopredaja novca organizovana je na Zlatiboru i u Holandiji - navodi Politika.

Kako su dalje naveli izvori ovog lista, pojedini paketi kokaina na sebi su imali utisnut natpis "Drina".

- Osumnjičeni su preko Skaj aplikacije međusobno prosleđivali fotografije na kojima se vidi kako se pakuju i pripremaju za transport paketi sa natpisom "Drina". Takođe, preko Skaj aplikacije dogovarali su i putanje broda, kao i zaustavljanje u lukama radi utovara legalnog tovara kojim bi se prikrio prevoz droge - navodi gorepomenuti list.

Zoran Jakšić
Zoran Jakšićfoto: Privatna arhiva

Kako se dalje navodi, članovi balkanskog kartela, da bi prikrili krijumčarenje narkotika, otvarali su i legalne firme.

- Tako je jedna firma otovorena u Holandiji. Preko te firme iz Venecuele je ugovorena kupovina čeličnog otpada kako bi obezbedili neophodnu dokumentaciju za transport kokaina - naveli su izvori.

Sedam tona

Podsetimo, kako je saopšteno na konferenciji za medije nakon hapšenja, ova organizovana kriminalna grupa koju čini 20 lica sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

zaplena, Balkanski Kartel
foto: MUP Srbije

- Organizatori i pripadnici sumnjiče se da su tokom 2020. učestvovali u nabavci i transportu oko sedam tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Srbije - saopšteno je iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Šef UKP

Identifikovali smo ključne mete

- U saradnji sa Evropolom, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove krimimanlne aktivnosti širom sveta. Radi se o pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi, 1, 2 tone u Belgiji, 740 kilograma u Roterdamu, u Holandiji. Pronađena je veća količina novca i oružja na 20 pretresanih lokacija. Za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala potrebna nam je međunarodna akcija. Ova akcija se vodi od 2021, od kada je preuzeta aplikacija (Skaj prim. aut.), vodi se u tajnosti - rekao je na konferenciji za medije šef UKP Ninoslav Cmolić.

Ninoslav Cmolić
foto: Privatna Arhiva

(Kurir.rs - Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track